Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tybjerghus Privatejet. Areal ialt : 492 m2 - heraf 217 m2 café og butik. Vurdering 2016: 1,45 mill kr.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tybjerghus Privatejet. Areal ialt : 492 m2 - heraf 217 m2 café og butik. Vurdering 2016: 1,45 mill kr."— Præsentationens transcript:

1 tybjerghus Privatejet Areal ialt : 492 m2 - heraf 217 m2 café og butik. Vurdering 2016: 1,45 mill kr.

2 Historien om den lille by, med de store visioner
Tilbage i 2006 drejede den daværende købmand i den tidligere brugsejendom i Tybjerglille Bakker, nøglen om. Samme år lukkede byens café, Café 21, i byens tidligere Smedeværksted Byen stod herefter uden dagligvarebutik eller samlingssted og med risikoen for at dø ud / hensygne som soveby. I 2007 nedsatte et lille butiksudvalg sig i forbindelse med Landsbyforeningens generalforsamling. Det lille 4 personers udvalg havde allerede en ”idé i ærmet” om at omdanne den tidligere brugsejendom til et sted til glæde og gavn for byens borgere og derved undgå at blive endnu et kedeligt eksempel på “udkantsdanmark”.

3 Foreningen Tybjerghus
Foreningen Tybjerghus blev stiftet d med det formål at ”igangsætte, understøtte eller på anden vis fremme og danne rammer for kulturelle og sociale aktiviteter , som gør Tybjerglille Bakker og omegn til et attraktivt sted at bo, arbejde og leve”. Den oprindelige idé var at borgere og virksomheder i området skulle investere penge nok i projektet til en udbetaling og derefter få finansieret restbeløbet til brug for køb af ejendommen, som foreningen havde fået tilbudt til ,-. Herefter skulle der søges fondsmidler til ombygning af hele arealet i stueplan, til en mindre butik og en lille borgercafe som 1. del af projektet. Der blev ”stemt dørklokker” i massevis og det lykkedes at få indsamlet ,- hos private borgere og virksomheder, til dette formål.

4 Købmanden – BoNABO-Super
Foreningen ledte samtidig efter en mulig købmand der ville drive butikken, dette var ikke nemt, men en alternativ mulighed dukkede op: Bo- og Naboskabet Suså Holmegård ledte efter en meningsfyldt beskæftigelse til deres borgere, så der viste sig hurtigt at være en fælles interesse i at drive butikken, som et samarbejde mellem foreningen og et socialpædagogisk projekt. Det resterende beløb, til et køb af ejendommen, havde det desværre vist sig ikke var muligt at få finansieret, men foreningen var overbeviste om, at vi havde et rigtig godt projekt. Det blev derfor besluttet istedet at leje ejendommen, med en forkøbsret på 3 år. Herefter blev projektet skudt i gang, der blev søgt og også bevilget fondsmidler i et stort omfang til ombygning, inventar og hjælp til opstart af projektet. Tusindvis af frivillige timer er brugt til ombygning o.m.a.

5 Bonabo-Super Danmarks første dagligvarebutik, som blev drevet af et Bo-og Naboskab, så dagens lys i Tybjerglille Bakker ved et stor åbningsfest d. 13.september 2008. Som supplement for at tjene penge til driften / husleje og forbrug, holdt frivillige borgere butikken åbent lørdag og søndag formiddage Borgere i byen og Bo- og naboskabet var meget glade for denne ordning, som gav rigtig god mening for alle. Desværre måtte BoNabo-Super projektet lukke ned efter knap 4 år p.g.a. kommunale besparelser, på dette område. En anden tilsvarende løsning med Susågården i Næstved blev startet op, men dette projekt blev også lukket ned efter et par år Herefter drev foreningen butikken ”Landbotikken”, i weekender og derudover 4 timer på hverdage – med lokale fødevarer og udelukkende med frivillig arbejdskraft. Dette var dog ikke rentabelt, hverken økonomisk eller ressourcemæssigt. Byens mistede derfor sin butik igen d. 1. marts 2016.

6 Tybjerghus Café – borger og kulturcafé.
I samme tidsperiode havde foreningen fortsat sit arbejde med fundraising og ombygning / indretning af byens café i den anden ende af ejendommens stueetage. Tybjerghus Café åbnede d , med endnu en åbningsfest. Den røde snor til Caféens køkken blev klippet året efter, d

7 Den stramme Økonomi Efter den endelige lukning af dagligvarebutikken, stod foreningen foran at skulle indhente samtlige indtægter til husets drift, via caféen og de øvrige aktiviteter som markedsdage, landsbyfester, musik og andre events, som foreningen med tiden efterhånden har haft rigtig mange af. Det blev besluttet at søge lokale erhvervsdrivende til at tegne sig som sponsorer for projektet og samtidig være en del af et lille erhvervssponsornetværk. Der er i dag 15 lokale erhvervssponsorer som støtter op omkring dette. Der blev samtidig ”skåret ind til benet” af alle udgifter. Den tidligere butiksgruppe, som stod for pasning af butikken, blev omdannet til Brunchgruppe og står i dag for at afholde brunch en søndag hver måned i caféen.

8 Hvad nu ? Projektet fungerer nu som et samlingspunkt for byen og området med en hyggelig og velbesøgt café og er et lysende eksempel på at: ”Tro kan flytte bjerge”. Der har især i forhold til økonomien, været mange og store sten på vejen i Tybjerghus ”rejse”, men det er på trods heraf lykkedes for foreningen at forvandle en del af den gamle brugs i Tybjerglille Bakker, til et spændende sted med liv og glæde. Foreningen vil rigtig gerne fortsætte den gode historie med at omdanne og fylde de nu tomme lokaler, med endnu flere kulturelle aktiviteter og socialt samvær for alle, uanset alder m.m. Foreningen har et stort ønske om selv at blive ejere af ejendommen, men på et økonomisk grundlag der fremover kan gøre det lettere for foreningen at fortsætte det gode arbejde med, at holde liv i området og vores lille by. Vi ønsker samtidig at være et godt eksempel for andre små byer, der i dag står med den samme risiko for at uddø.

9 De og mange andre har støttet os
Lokale borgere og erhvervsdrivende LAG- Næstved Næstved Kommune Næstvedegnens Landbrugsfond Lokale og anlægsfonden Tuborgfondet A.P. Møllers Fond Realdania Lions Club Suså Gisselfeld- fonden Bank Trelleborg Tuborgs Grønne Fond Arkitekt Frank Rasmussen - Quintus

10 Foreningen Tybjerghus - tanker om fremtiden
Udvikling af projektet: Caféens areal udvides med en del af det nuværende butiksareal med bl.a. lounge og lejeområde for børn – dette finansieres af private midler. Tybjerghus Bryglaug (i del af nuværende butikslager) – som samlende interesseområde for borgere, som har lyst til at kaste sig ud i ølbrygningens kunst. Renovering og Indretning af faciliteter på 1. salen – foreningen har arkitekttegninger på 2 lejligheder, men tænkes ind til andet, evt. ungdoms og aktivitetslokale / musikøvelokale – koncertlokale etc... Renovering og indretning af baghuset ”den gamle hestestald” – vi har arkitekttegninger til 1 beboelse, men tænkes ind til andet, f. eks gæstehus til turister og/ eller lejere af caféen. Etablering af legeplads og andre kreative tiltag i den nuværende urtehave (Verners have). Obs: Ovenstående er ikke muligt med nuværende lejeaftale.


Download ppt "Tybjerghus Privatejet. Areal ialt : 492 m2 - heraf 217 m2 café og butik. Vurdering 2016: 1,45 mill kr."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google