Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Men – der er ingen data for 4-oxo-pentansyre

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Men – der er ingen data for 4-oxo-pentansyre"— Præsentationens transcript:

1 Men – der er ingen data for 4-oxo-pentansyre
Muligt alternativ til Methoxyeddikesyre Men – der er ingen data for 4-oxo-pentansyre Methoxyeddikesyre CAS-RN: 4-oxo-pentansyre CAS-RN: SMILES: O=C(O)CCC(=O)C Eksempel på brug af QSAR-værktøjer Methoxyeddikesyre (CAS-RN: ), som bruges bl.a. til overfladebehandling og rengøring, er på kandidatlisten, da stoffet er reproduktionstoksisk (er bl.a. klassificeret med Repr. 1B. H360FD). I vores søgning på alternativer er stoffet 4-oxo-pentansyre (CAS-RN: ), som har tilsvarende egenskaber som opløsningsmiddel fundet. Eksempel på brug af QSAR-værktøjer Methoxyeddikesyre (CAS-RN: ), som bruges bl.a. til overfladebehandling og rengøring, er på kandidatlisten, da stoffet er reproduktionstoksisk (er bl.a. klassificeret med Repr. 1B. H360FD).

2 Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Vi prøver først Dansk QSAR Database, som er en database, som ligger på nettet: For at søge efter stoffet, trykker vi på ”Search”-knappen . Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata Vi prøver først Dansk QSAR Database, som er en database, som ligger på nettet: .

3 Dansk QSAR Database Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
…og accepterer ”condition of use” .

4 Dansk QSAR Database Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Vi trykker på ID-knappen og indtaster CAS-nummeret og trykker herefter på ”Search”- knappen.

5 Dansk QSAR Database Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Dette stof eksisterer i databasen. Alle resultater gemmes i rtf (kan læses i word), som kan gemmes og åbnes – ved at trykke på den markerede pil.

6 Dansk QSAR Database Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Filen indeholder resultater for både miljøet, fysisk-kemiske data samt sundhedsdata. Her er kun resultatet af miljøberegningerne vist.

7 Dansk QSAR Database Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
To modeller (Leadscope) og SciQSAR indgår i et såkaldt batteri. Hvis stofferne ligger i begge modellers domæne, beregnes en gennemsnitsværdi af de to modelberegninger – ellers beregnes ingen gennemsnitsværdi.

8 Dansk QSAR Database Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Batteriet giver således følgende resultater: LC50(Fathead minnow, 96timer): 4556 mg/L EC50 (Daphnia magna, 48timer): 3039 mg/L EC50(Pseudokirchneriella s., 72timer): 375 mg/L

9 Dansk QSAR Database Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Resultatet af ECOSAR vises også. Værdierne er over en faktor 20 højere end batteri- værdierne: LC50(Fisk, 96timer): mg/L EC50 (Daphnia, 48timer): mg/L EC50(Grønalger, 72timer): mg/L

10 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Vi prøver også lige kort at beregne toksiciteten ved brug af ECOSAR. Stoffet kan angives ved et CAS-nummer, men man kan også angive SMILES notationen for stoffet, hvilket kan være relevant, hvis stoffet ikke er indeholdt i den stofdatabase, som er indbygget i ECOSAR.

11 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Her har vi valgt at bruge CAS-nummeret

12 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Men vi kunne som skrevet også have valgt at indtaste smiles

13 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
ECOSAR finder stoffet med det indtastede CAS-nummer, og udfylder automatisk smiles og stofnavnet. Vi trykker på ”Calculate” for at få beregningerne udført. Beregningerne er meget hurtige.

14 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Her er vist et lille udpluk af beregningsresultaterne. Det bemærkes, at de gulede værdier er de samme værdier, som dem, der kunne findes i Dansk QSAR database.

15 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Det bemærkes også, at nogle såkaldte ChV (Chronic Value) er angivet. De er beregnet som det geometriske gennemsnit af en kronisk LOEC og en kronisk NOEC værdi. Normalt anbefales det ikke at bruge disse værdier.

16 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
For det just undersøgte stof (4-oxo-pentansyre) var der kun identificeret en ECOSAR klasse (Neutral Organic-Acid), men rent faktisk kan et stof indeholde flere ECOSAR, som det viste eksempel. Stoffet indeholder ”Vinyl/allyl Nitriles”, ”Benzyl Halides”. Her viser ECOSAR beregningsresultaterne for samtlige identificerede ECOSAR klasser.

17 ECOSAR Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
I dette tilfælde vil man typisk bruge de laveste værdier, dvs. LC50(Fisk, 96timer): 0,99 mg/L EC50(Daphnia, 48timer): 0,63 mg/L EC50(Grønalger, 96timer): 0,39 mg/L

18 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Til sidst vil vi prøve at bruge VEGA til at estimere miljødata. Programmet bruger alene smiles for stoffet. Programmet kan ”køre” mange stoffer på én gang. Hvor stof tilføjes til listen ved at trykke på ”+”-´knappen

19 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
VEGA viser strukturen af stoffet på listen

20 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Ved at vælge ”Select”-knappen, kan typerne af data, der ønskes beregnes, angives ved at sætte tick-mærker ved de ønskede modeller. Bemærk, at der er fane-blade for både beregning af toksiciteten over for mennesker (Tox), toksiciteten over for miljø (Ecotox), Fate data (Environ) samt fysisk-kemiske data (Phys-Chem). Her er alene beregning miljøgiftigheden (fisk og Daphnia Magna, bier) valgt.

21 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Ved at vælge ”EXPORT”-knappen, kan formaterne for beregningsresultaterne vælges. Resultaterne kan komme ud i både PDF-format samt i CSV-format, som kan hentes ind i Excel. Placeringen af filerne på harddisken skal angives.

22 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Når der trykkes på ”PREDICT”-knappen går beregningerne i gang. Beregningerne er meget hurtige.

23 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Når der trykkes på ”PREDICT”-knappen går beregningerne i gang. Beregningerne er meget hurtige – her 2 sekunder. Resultaterne findes i de filer, som man har angivet under EXPORT.

24 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Rapporten kan findes på det angivne sted på harddisken – herfra kan du åbne for filen.

25 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
VEGA angiver en vurdering af hvilken tillid, man kan have til resultaterne: God (***) Moderat (**) Lav (*)

26 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
Videre sammenligner VEGA beregnede og eksperimentelle værdier for lignende stoffer, som er indeholdt i den database, der indbygget i VEGA.

27 VEGA Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
VEGA beregner følgende værdier for miljøgiftigheden af stoffet: LC50(Fisk, 96timer): mg/L EC50(Daphnia Magna, 48timer): mg/L

28 Samlet vurdering Eksempel på brug af QSAR-værktøjer – miljødata
De tre værktøjer giver meget forskellige resultater. Men samtlige modeller er enige i, at stoffet ikke er giftigt over for miljøet, forstået på den måde, at stoffets akutte giftighed E(L)C50>100 mg/L.


Download ppt "Men – der er ingen data for 4-oxo-pentansyre"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google