Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Induktionsforsøg I 1820 opdagede den danske fysiker Hans C. Ørsted, at en kompasnål, som lå i nærheden af et strømførende kabel bevægede sig, når han tilsluttede.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Induktionsforsøg I 1820 opdagede den danske fysiker Hans C. Ørsted, at en kompasnål, som lå i nærheden af et strømførende kabel bevægede sig, når han tilsluttede."— Præsentationens transcript:

1 Induktionsforsøg I 1820 opdagede den danske fysiker Hans C. Ørsted, at en kompasnål, som lå i nærheden af et strømførende kabel bevægede sig, når han tilsluttede strøm til kablet. En strømførende leder dannede altså et magnetfelt omkring sig. Efter denne opdagelse begyndte forskere at spekulere på om det modsatte var muligt: Kan et magnetfelt frembringe elektrisk strøm? Verden har et stort behov for elektrisk energi. Et vigtigt spørgsmål er, hvordan vi kan producere nok elektrisk energi til at tilfredsstille vores daglige behov? I denne aktivitet skal I finde ud af, hvordan I kan producere elektrisk energi. Ansvarsfordelingen på holdet Teamlederen har ansvaret for, at opgaven bliver læst højt for holdet, og at opgaverne bliver fordelt. Han/hun skal også sørge for, at alle på holdet overholder sikkerhedskrav. F.eks. at sikkerhedsbriller og handsker bruges, der hvor det er påkrævet. Tidsansvarlig har ansvaret for at arbejdsopgaverne bliver fordelt på holdet, samt at tidsfrister bliver overholdt. Informationsansvarlig har det overordnede ansvar for, at holdet får skrevet spørgsmål og  svar ind i rapporten på Læringsportalen (husk at trykke på lagreknappen). Materialeansvarlig har det overordnede ansvar for at holdet får hentet alt udstyr, rydder op, sætter alt på plads og at udstyret er i orden og intakt. Lav en hypotese: Beskriv 3 ting der har betydning for at I producere mest mulig elektrisk energi. Hypotesen skrives ind i læringsportalen inden I arbjeder videre med aktiviteten. Prøv jer frem med den første ting I mener har betydning for at producere mest mulig strøm. Prøv jer frem med den anden ting I mener har betydning for at producere mest mulig strøm. Prøv jer frem med den tredje ting I mener har betydning for at producere mest mulig strøm. Beskriv hvordan I laver mest mulig strøm. Bemærk: Svarene på disse spørgsmål skrives ind i læringsportalen.

2 Induktionsforsøg Udstyr: spole med mulighed for for at tilkoble et forskelligt antal vindinger 400 vindinger 800 vindinger 1200 vindinger 1 magnet 3 magneter sat sammen datalogger iPad ledninger pæreholder to forskellige lyspærer 1,5 V og 3,5 V. Pærens styrke i Volt står på pærens sokkel. Kobbel lyspæreholderen til spolen ved hjælp af ledningene. Udfordring 1: Kan I få en pære til at lyse? Afprøv de 3 ting I har beskrevet I jeres hypotese. Udfordring 2: Hvad er det største udslag, som I får på dataloggeren? Vurder hvorvidt dere ønsker å bruke denne, eller gi oppgave muntlig i plenum.

3 Udstyr til induktionsforsøg
Spole med mulighed for at tilkoble et forskelligt antal vindinger: 400 vindinger, 800 vindinger, 1200 vindinger. spole 200 vindinger stavmagneter, totalt 4 stk SPARK Link Air og iPad SPARK spænning/strømsensor 2 ledninger 1 pæreholder Lyspærer 1,5 V . Pærens styrke i Volt står på pærens sokkel. . Med ipad og SPARK Link Air


Download ppt "Induktionsforsøg I 1820 opdagede den danske fysiker Hans C. Ørsted, at en kompasnål, som lå i nærheden af et strømførende kabel bevægede sig, når han tilsluttede."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google