Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Volt, ampere.. hva for noget??

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Volt, ampere.. hva for noget??"— Præsentationens transcript:

1 Volt, ampere.. hva for noget??

2 Kan I huske det? Volt: Spændingsforskel Ampere: Strømstyrke
Ohm: Modstand

3 Hvad er elektricitet I 1880 tog den amerikanske opfinder Thomas A. Edison patent på glødepæren, der er blevet selve symbolet på elektrisk strøm. Thomas A. Edison opfandt ikke strømmen, men han ”opdagede” den. Strøm er en transport af elektroner Strømmen går fra plus til minus, men elektronerne vandrer fra minus til plus!!

4 Strømstyrke – AMPERE Hvor mange partikler i sekundet?
Hvis man sætter stort tryk på el-partiklerne (forøger spændingen), vil de strømme hurtigere, og der vil gå flere gennem ledningen. Hvor meget "strøm", der går gennem, kan vi måle i ampere (A) med et amperemeter.

5 Spænding – VOLT Spænding eller spændingsforskel Energi pr. ladning

6 Modstand – OHM - R Det kan være svært for partikler at komme rundt
Nogle ledninger/materialer går strømmen knapt så godt igennem. Vi siger, at de yder større modstand mod strømmen. Ohms lov: U = R * I Altså: Spænding = modstand * Strømstyrke

7 Sammenligning med en vandslange
Du kan sammenligne en ledning med strøm med en vandslange med vand. Når du skruer op for spændingen (Volt), svarer det til, at du skruer op for vandhanen, og der kommer mere vand ud af vandhanen. Den mængde vand, du har i vandslange, svarer til strømmen (Ampere) i en ledning. Selve vandslangen kan du sammenligne med modstanden. En slange med en lille diameter (et lille hul) vil give stor modstand og modsat vil vandet nemmere kunne løbe gennem en slange med en stor diameter.

8 Det vigtigste? Volt = Spænding Ampere = Strøm (styrke)

9


Download ppt "Volt, ampere.. hva for noget??"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google