Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Forberedelse af besøget på DM i Skills 18. – 20. Januar 2018 i Herning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Forberedelse af besøget på DM i Skills 18. – 20. Januar 2018 i Herning"— Præsentationens transcript:

1 Forberedelse af besøget på DM i Skills 18. – 20. Januar 2018 i Herning
1-2 lektioner Forberedelse af besøget på DM i Skills 18. – 20. Januar 2018 i Herning Dette undervisningsmateriale er tiltænkt 1- 2 lektioner afhængigt af, hvor meget du som lærer vil gå i dybden. Materialet er tænkt som forberedelse til besøget på DM i Skills Materialet her og besøget på DM i Skills opfylder en del af målene for det obligatoriske emne ”Uddannelse og Job”. Vi glæder os til at se jer til DM i Skills i Herning. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af: Gitte Kolding Mortensen, Carsten Maagaard, Maren Møller Vestergård og Merete Gammelmark

2 Forberedelse af jeres besøg på DM i Skills 2018 – dagens program:
Hvad er DM i Skills? Video om DM i Skills 2017 Hvad kan du opleve? Program Hvorfor skal du til DM i Skills? Opgaver Refleksionsopgave Erhvervsuddannelsestest Fotoopgave Dette slide giver et overblik over, hvad du kommer igennem i dette undervisningsmateriale. Materialet supplerer bogen ”Fang erhvervsuddannelserne”, som kan downloades fra eller bestilles:

3 Hvad er DM i Skills? Det store årlige Danmarksmesterskab for unge på erhvervsuddannelserne Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for deres forskellige fag om at blive Danmarks bedste En event med fokus på erhvervsuddannelser og muligheder for praktik, udlandsophold, job, videreuddannelse og karriere. Velkommen til DM i Skills. I år afholdes DM i Skills i Herning d. 18. – 20. januar På DM i Skills kan I opleve forskellige stande om erhvervsuddannelserne i Danmark. Ved det seneste DM i Skills, der løb af staben i januar 2017 i Aalborg, besøgte lige knapt mennesker DM i Skills i løbet af mesterskabets tre dage, hvilket gør DM i Skills til det største uddannelsesevent i Danmark.

4 Hvad er DM i Skills – video fra 2017
Her kan I se en film fra DM i Skills Den giver et godt indtryk af, hvad man kan se og hvad DM i Skills går ud på. DM i Skills

5 Hvad kan du opleve til DM i Skills?
Konkurrencefag Erhvervsskoleelever kæmper om at blive danmarksmester i deres fag. Prøv, mærk og føl Her kan du prøve, mærke, spørge og få masser af viden om konkurrencefagene. Demonstrations-fag Erhvervsskoleelever viser de fag, der ikke konkurreres i til DM Skills Stafet finale Vinderne fra de regionale 8. klasses konkurrencer dyster om at blive danmarksmester. Til DM i Skills kan I opleve forskellige stande, der præsenterer de mange forskellige erhvervsuddannelser. (Konkurrencefag, Prøv, mærk og føl stande, Demonstrationsfag og Skills Stafet). Du er inviteret med, fordi vi gerne vil vise dig de mange muligheder, vi har for erhvervsuddannelse i Danmark.

6 Hvad kan du opleve til DM i Skills?
Vejledning – UU og praktikpladser Få råd og vejledning omkring uddannelsesvalg og praktikmuligheder Erhvervsskolernes fællesstand Her kan du blive oplyst om de uddannelsestilbud vi har for erhvervsuddannelse i Business Region Midtvest Kommercielle stande Sponsorvirksomheder med mere. International stand Få information om mulighederne for udlandsophold under din uddannelse Til DM i Skills kan man se forskellige stande, der præsenterer de mange forskellige erhvervsuddannelser. (Konkurrencefag, Prøv, mærk og føl stande, Demonstrationsfag og Skills Stafet). Du er inviteret med, fordi vi gerne vil vise dig en masse forskellige muligheder for erhvervsuddannelse i Danmark.

7 Program for DM i Skills 2018, MCH Herning
Torsdag d. 18. jan Åbningsceremoni Åbent for publikum Konkurrencerne er i gang Eftermiddag - Efterskolestafet Fredag d. 19. jan Finale i Skillsstafetten for 8. klasserne Lørdag d. 20. jan Konkurrencerne er i gang til kl Afslutningsceremoni Endeligt program: Der kommer praktisk information når vi nærmer os DM i Skills. DM i Skills afholdes i Messecenter Herning, MCH, Vardevej 1, 7400 Herning i dagene 18-1 til Bemærk at DM i Skills er gratis og åbent for alle. I er velkommen til at tage forældre og søskende med. Derfor holdes der længe åbent torsdag og fredag.

8 Hvorfor skal du med til DM i Skills?
Du står overfor at skulle vælge ungdomsuddannelse DM i Skills er en helt unik mulighed for at opleve erhvervsuddannelsernes mange tilbud og videreuddannelsesmuligheder Du kan selv afprøve dine skills i mange forskellige fag Vi har brug for dig på erhvervsuddannelserne i fremtiden Mulighed for at vinde fede præmier DM i Skills er en unik mulighed for at åbne elevernes mindset omkring erhvervsuddannelserne. DM i Skills afholdes skiftevis i Jylland, på Fyn og på Sjælland.

9 Hvorfor skal du med til DM i Skills?
Vi har brug for dig på erhvervsuddannelserne i fremtiden Udfordringen: Vi kommer til at mangle faglærte i år 2025 Der findes flere forskellige prognoser for fremtidens arbejdsmarked. Uafhængigt af hinanden viser alle, at der bliver markant behov for erhvervsuddannede i fremtiden. Kilde: ”Dream”, november Baggrundsrapport til ”Rapport om kvalificeret arbejdskraft”, Danmarks Vækstråd, december 2016

10 Fremtidens arbejdsmarked
Dem skal vi bruge flere af Dem skal vi bruge færre af Erhvervsfaglig uddannelse Særligt: Industriteknikere, struktører, murere, elektrikere, brolæggere, vvs osv. (Se alle fordelsuddannelser på næste slide) Mangel i 2025: EUX Kort videregående uddannelse Særligt: Laborant, logistikøkonom, handelsøkonom, eksportteknolog, byggekoordinator, produktionsteknolog Mangel i 2025: Ufaglærte og almen gymnasial I overskud i 2025: 6000 Mellemlange videregående uddannelse – prof. Bach. og bachelor Særligt: Pædagoger, humanistiske bachelorer, kommunikations-uddannelser (Dog stadig behov for lærere og ingeniører) I overskud i 2025: Lang videregående uddannelse Særligt: Arkitekter, antropologer, humanister generelt, kunst- og kommunikations-uddannede (Dog stadig behov for Ingeniører, dataloger og læger) I overskud 2025: Der findes flere forskellige prognoser for fremtidens arbejdsmarked. Uafhængigt af hinanden viser alle, at der bliver markant behov for erhvervsuddannede i fremtiden. En markant andel af dem, der er i overskud vil være ledige, men der vil også være kandidater, der tager ufaglært arbejde og således skubber de ufaglærte ud af arbejdsmarkedet. Kilde: ”Dream”, november Baggrundsrapport til ”Rapport om kvalificeret arbejdskraft”, Danmarks Vækstråd, december 2016

11 Fordelsuddannelser Kilde: Her kan du se de uddannelser, der især bliver mangel på i fremtiden og derfor en nuancering af prognosen ovenfor. Det er arbejdsgiverne, der hvert år udpeger uddannelser til fordelsuddannelser. Fordelsuddannelserne kan derfor godt ændre sig, alt efter hvad prognosen fortæller. Fordelsuddannelserne er det første element af trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter fra august 2016.

12 Tid til eftertanke – refleksionsspørgsmål i grupper
Se filmen og svar på spørgsmålene: (2:20) ”Das Handwerk” Hvilke konsekvenser vil det få for samfundet og dit liv, hvis prognosen for fremtidens arbejdsmarked holder stik? Hvad betyder oplysningerne om mangel på faglært arbejdskraft for dine overvejelser om uddannelse?

13 Erhvervsuddannelsernes mange muligheder
For at se filmen skal du trykke her (Varighed 6:28) For at engagere eleverne yderligere og gøre besøget på Skills nærværende for dem, kan det være interessant at gøre sig tanker om de mange forskellige muligheder, der er indenfor erhvervsuddannelserne. Se filmen til inspiration for eleverne. På billedet ser du de fire indgange til erhvervsuddannelserne. I filmen kan du møde Amalie og Emil, som begge har valgt en erhvervsuddannelse. Du kan høre hvorfor de valgte uddannelsen og få et indblik i deres skole og praktikforløb. Der tages forbehold for, at der løbende sker ændringer i opbygningen af erhvervsuddannelser. Endvidere bemærkes det, at opbygningen er forskellig fra uddannelse til uddannelse. Hvis man er interesseret i en konkret uddannelse, henviser vi til Vælger du at gennemføre materialet på én undervisningslektion – kan denne slide undlades.

14 Test: Hvilken erhvervsuddannelse passer bedst til dig?
Gå ind på Vælg SKILLS STAFET Vælg TIL ELEVERNE Rul lidt ned og TAG TESTEN Eleverne kan nu lave en test, som giver dem nogle bud på hvilke erhvervsuddannelser, der er relevante for dem i forhold til deres interesser m.m. Det er resultaterne fra denne test, eleverne skal bruge i forbindelse med opgaven på de næste slides.

15 Undersøg dine 2 første hits
Gå på og lær mere om de tre erhvervsuddannelser, som scorer højest på din test. Hvad laver man, når man er uddannet indenfor dette område? Er der mulighed for videreuddannelse? Er uddannelserne repræsenteret ved DM i Skills og i så fald hvor (se oversigtskort)? Præsenter (på klassen eller i mindre grupper) den uddannelse, du bedst kan se dig selv i. De uddannelser, der ikke er repræsenteret ved en konkurrence- eller demonstrationsstand, kan man høre om på vejledningsstanden (UU) eller Erhvervsskolernes stand.

16 Når du kommer til DM i Skills i Herning
Vær åben og oplev så meget af erhvervsuddannelsernes verden som muligt. Kom rundt til så mange Prøv, mærk og føl-stande som muligt for at få mest muligt ud af dit besøg. Senest i januar vil der komme en oversigt over aktiviteter på prøv, mærk og føl standene. Den kommer til at ligge på

17 Når du kommer til DM i Skills i Herning - opgaven
Tag 2-3 billeder af de uddannelser, som du synes bedst om. Evt. dine første hit fra testen. Billederne skal vise forskellige arbejdssituationer indenfor det valgte fag. Fx arbejdsproces, kreativitet, samarbejde, udregning og lignende. Tag billeder af mindst 2 uddannelser, så du har noget at vælge mellem Eleverne kan vælge at arbejde med deres hit fra testen eller vælge at lade sig inspirere, af det de ser på messen. Du kan opfordre dine elever til at tage et billede med deres telefon af dette slide, så de har opgaven med til DM i Skills

18 Opgaven - efter DM i Skills
Når du kommer tilbage til klassen efter DM i Skills, skal du udvælge en af dine uddannelser, som du vil fortælle om på klassen eller i mindre grupper – din lærer bestemmer. Brug 10 minutter på at finde flere op lysninger på Hvor lang tid tager uddannelsen? Hvor kan man blive uddannet? Hvilket arbejde udfører man? Indenfor hvilke områder kan man få arbejde? Hvilke muligheder er der for videreuddannelse? Og evt. hvad tjener man? Efterbearbejdning af besøget er mindst lige så vigtigt som forberedelsen. Tid til at vende tilbage til elevernes forventninger til dagen, sammenholdt med hvad de så faktisk oplevede. Tid til at høre begejstring, forbehold eller noget at undres over giver nyttigt stof til tanker om uddannelsesvalg. Måske skal nogle af tankerne endda i studievalgs portfolioen.

19 Husk undervisningsmaterialet ”Fang erhvervsuddannelserne”
Find forløb til undervisningen i ”Uddannelse og Job” i dette nye materiale ”Fang erhvervsuddannelserne” Den nye bog hedder ’Fang Erhvervsuddannelserne’ og indeholder opgaver, der giver skoleelever et indblik i 31 forskellige erhvervsfaglige uddannelser Kan downloades fra eller bestilles: Primært en lærer-infoslide. Vi vil gøre dig som lærer opmærksom på dette inspirerende materiale, som kan give dig ideer til faglige forløb, som opfylder flere af målene til Uddannelse og job, samt faglige mål i konkrete fag som eksempelvis matematik, tysk og biologi.


Download ppt "Forberedelse af besøget på DM i Skills 18. – 20. Januar 2018 i Herning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google