Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sådan får vi unge til at vælge (og gennemføre) en ungdomsuddannelse….

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sådan får vi unge til at vælge (og gennemføre) en ungdomsuddannelse…."— Præsentationens transcript:

1 Sådan får vi unge til at vælge (og gennemføre) en ungdomsuddannelse….
UUV Køge Bugt Sådan får vi unge til at vælge (og gennemføre) en ungdomsuddannelse…. Christel Jørgensen, Souschef, UUV Køge Bugt

2 UUV Køge Bugt 7. – 9./10. klasse: Kollektiv vejledning
Bistå folkeskolens § 7 Uddannelse og Job Individuel vejledning af Ikke-Uddannelsesparate fra 8. klasse Brobygning 9. og 10. klasse Introduktionsforløb 8. klasse (2 x 2 dage + 1 dag Skills) Uddannelsespligt 15 – 17 år Opsøgende vejledning 18 – 24 år Samarbejde med Ungecentre/ Jobcentre 25 – 29 år.

3 Målsætninger 95% målsætningen – unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse 25% skal vælge en EUD 2020 30% skal vælge en EUD 2025

4 Antagelser i forhold til valg af erhvervsuddannelse - som vi møder i det offentlige rum!
”Mit barn skal da have en studenterhue!” 93% i Berlingske Boglige uddannelser omtales positivt: ”Produktionssamfundet er dødt” ” Danmark er et Videnssamfund” - altså boglig viden! ”EUD er for dem der ikke kan andet!” ”Flere unge starter på en erhvervsuddannelse, men kan ikke gennemføre pga. manglende praktikpladser.” ”Erhvervsuddannelserne har generelt manglende prestige! - Kokkefaget har relativ høj prestige!” ”Oplevelsen af at skulle foretage et ”valg for livet” afholder mange unge fra at vælge en erhvervsuddannelse lige efter grundskolen.” EVA. ”Godt at have noget at falde tilbage på” – sagt om STX.

5 Udannelsesvalg Kend dit samfund Kend dig selv! Kend dine muligheder!
Tag en beslutning... Vælg! Samfundet forventer at elever kommer hurtigt gennem uddannelsessystemet. De skal vælge en karrierer blandt tusindvis af muligheder, ofte før de har chance for at udforske en mulighed. Unge skal være nysgerrige på at udforske deres læringsmuligheder.

6 Hvad påvirker valget? At de unge fravælger erhvervsuddannelserne må ses i den kontekst, valgproces og uddannelsesvalg foregår i. De unge opfatter i høj grad valget af ungdomsuddannelse som deres eget! Som et åbent uddannelsesvalg? Men valget påvirkes af en række forskellige faktorer: Forældre, familie, vejledere, uddannelsesinstitutioner, politikere, vilkårene i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet på det pågældende tidspunkt osv.

7 Den årlige undersøgelse af vejledningen blandt 9.-10. klasse viser
Det handler ikke om: Manglende praktikpladser Erhvervsuddannelsernes generelt dårlige ry Det handler snarere om: At de unge ikke kender til mulighederne i erhvervsuddannelserne De opfatter at valget lukker døre for fremtidig karriere Det betyder: Vejledningen har en vigtig rolle i formidlingen af hvilke muligheder erhvervsuddannelserne giver, både på kort og lang sigt Vejledningen har overordnet en central rolle i dialogen med alle interessenter i at formidle indsigt og forståelse for de komplekse sammenhænge hvori unges valg af uddannelse foregår – herunder valg af erhvervsuddannelse.

8 Uddannelse og Job Tilkøbt i alle fire kommuner
Undervisning i 36 lektioner klasse Hvem er jeg (7.kl.) Selvforståelse, øvelser i at træffe valg Job og introduktionskurser (8.kl.) Praktik (9.kl.) Måske kan din erhvervspraktikplads blive din kommende uddannelsesaftale? Ung – til - Ung aftener (8.kl.)

9 Uddannelse og Job Udvikling af undervisningsmaterialer Gæt et Job
UPV Spillet Praktikforberedelse Hvordan finder man en praktikplads? Hvad er vigtigt for at komme i praktik – udsende, holdning og meninger? Hvad er praktikkens ”opgave”?

10 Vejledningsaktiviteter
Erhvervspraktik bekendtskab med erhvervslivet og den virkelighed, der findes på en arbejdsplads arbejdspladserne får mulighed for at stifte bekendtskab med den kommende generation af medarbejdere og deres virkelighed i skolen. Introduktionskurser på ungdomsudd. Brobygningsforløb for ikke-uddannelsesparate Brobygningsforløb 10.klasse

11 Erhvervsskolernes dag 6.klasse
600 elever fra vores fire kommuners 6. klasser  Køge Handelsskole stor afsætnings- og markedsføringsopgave SoSu – køre i kørestol, lagde forbindinger på ankler, og fik et indblik i hvad en pædagogisk assistent laver med børn. EUC Sjælland ”sæbekassebiler” med afsluttende ræs En gruppe af eleverne arbejdede med at sætte lyd, lys, røgmaskine og sæbeboblemaskine op og programmere dem. 

12 Q q Skills 8.klasse 2.000 8.klasses elever – 300 per dag
Køge Handelsskole, SOSU Sj., EUC Sj. Syv forskellige erhvervsfag.  Murer Struktør SOSU Elektriker Frisør EUX EUD business Kæmper om 3 pladser til Skills

13 Udfordring af uddannelsesvalget…..
Vi arbejder også med selv at blive bedre…..

14 Samarbejde og netværk Tæt lokalt samarbejde
Erhvervsskolerne – attraktive miljøer Virksomheder – store som små Erhvervsskolerne og virksomhederne Politisk opbakning En tydelig og klar kommunikation

15 Et kig ind på EUC Sjælland
Interview med Jesper Clausen Interview

16 Pointer fra EUC Sjælland
EUD reform – kvalitetsreform Fokus på kvalitet i undervisningen Faglig læring – almen læring Pædagogiske kompetencer Partsstyret system – tæt samarbejde Gode relationer Indsatser – vejledning Fagligt og alment dannende.

17 Et fremtidsperspektiv…..
Et mere enstrenget vejledningssystem som fortsat er sektor og institutionsuafhængigt og som sætter den unges uddannelsesvalg i fokus (UU, Studievalg, gennemførselsvejledning, eVejledning, vejledning på efterskoler etc. burde samles). En ”oprydning” og en meriterende organisering af de små uddannelser og unges arbejds- og uddannelsesrettede aktiviteter (KUU, EGU, STU m.m.). Der bør ryddes op, og unge som er i gang udenfor uddannelsessystemet bør kunne optjene merit/point til en uddannelsesgodkendelse (på KUU niveau fx.). UU har allerede de unges aktivitet registreret, så vi skal bare have fundet en meriteringsmetode. Profilering og udbygning af den opsøgende vejledning. Udbygning, så den opsøgende vejledning i en ændret form er til rådighed frem til det fyldte 30. Uddannelse og Job med UU vejlederen som central aktør/koordinator på den enkelte skole. Fra samtale til proces. Cefu skriver i deres rapport Mod en tættere kobling mellem skole og praktik ”Således fremhæver en langt større gruppe af de elever, der orienterer sig om EUD, at praktikforløbet har bidraget til deres afklaring af uddannelsesvalg…”.

18 Ungdommens UddannelsesVejledning
UU fra 2004 – 2016: Flere UU centre – fra 47 til 56 Mere målrette vejledning i skolen Øget fokus på pligtsområdet 15 – 17 år og 18 – 25 år og nogle steder 25 – 30 år Øget faglighed – vejlederuddannelse Flere faglige baggrunde (ikke kun DLF) Øget forskelighed mellem UU centrene (Størrelse, tilknytning, ledelse. Tæt på målopfyldelsen 2015 = 95% tal er 93% Reformen 2003 et opgør med 28 vejledningsordninger – stadig mange om buddet: UU, Studievalg, studievejledning, eVejledning, Produktionsskolevejledning, mentorvejledning etc.


Download ppt "Sådan får vi unge til at vælge (og gennemføre) en ungdomsuddannelse…."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google