Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Perfektionisme Fordele og omkostninger?? Studenterrådgivningen Mehrak Salimi - Psykolog CSS - November 2013.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Perfektionisme Fordele og omkostninger?? Studenterrådgivningen Mehrak Salimi - Psykolog CSS - November 2013."— Præsentationens transcript:

1 Perfektionisme Fordele og omkostninger?? Studenterrådgivningen Mehrak Salimi - Psykolog CSS - November 2013

2 Perfektionisme ’Overdreven nøjagtighed’ Tvangsforestilling om at undgå kritik ved at gøre alt så fuldkomment som muligt. En oplevelse af ikke at kunne gøre tingene ’godt nok’. En følelse af at ens selvværd og omdømme er afhængig af, at man er ufejlbarlig. Forbundet med selvkritik og sort-hvid tænkning.

3 Perfektionisten vs. den ambitiøse Den ambitiøse kan nyde arbejdsprocessen, leve med sine fejl, modtage vejledning og være i en læringsproces – med alt, hvad der hører til. Perfektionisten derimod presser sig selv med hårde og kritiske bedømmelser af alt, hvad han/hun foretager sig. Ens præstation vurderes konstant i forhold til det negative; det man ikke husker fra pensum, hvad man ikke har nået at læse, den lille kritik man fik af vejlederen, etc.

4 Perfektionisme Perfektionisme er en måde at være i verden på og en måde at holde angsten væk på:  angst for ikke at være ”god nok”  angst for at være ”dum”  angst for at lave fejl  angst for at blive ”afsløret” eller føle sig underlegen  angst for at blive kritiseret  angst for at gå i stykker inden i og blive overvældet af selvtvivl

5 Perfektionisme Hvad er fordelene ved perfektionisme? Hvad er ulemperne ved perfektionisme?

6 Belønning Det er svært at lave om på disse mønstre da det også giver belønning i det sociale rum Omhyggelighed og hårdt arbejde giver ofte ros, anerkendelse og beundring Et godt udseende giver positiv feedback Perfektionismen bliver din ”ven” Spørgsmålet er om det er prisen værd?

7 Perfektionismens udtryksformer Rigiditet og vanskelighed ved at skifte spor eller strategi og gå på kompromis Uendelig søgen efter information Overspringshandlinger Tvivlesyge Problemer med at træffe beslutninger Vanskelighed ved at gøre tingene færdige Brug af ”dårlige undskyldninger”

8 … udtryksformer M anglende personlig tilfredsstillelse ved færdiggørelse af opgaver A ngst for at begå fejl:  Hvis fejl, så er jeg værdiløs A lt eller intet:  Hvis ikke jeg får udgivet artiklen eller får mindst 7 i karakter er jeg mislykket D obbeltstandard:  Der gælder andre regler for andre end for en selv.

9 … udtryksformer S ving mellem idealisering og devaluering af andre og en selv :  alle andre klarer det meget bedre end jeg gør! F okus på det negative og manglende evne til at tage imod komplimenter ’ S kulle’ og ’burde’ – tyranni! S tresssymptomer og vanskelighed ved at mærke egne behov og sige fra J eg er aldrig bedre end den sidste præstation, det sidste projekt, den sidste artikel.

10 … udtryksformer Vanskelighed ved at modtage kritik: Overopmærksomhed på vejleders og andres negative kommentarer Overgeneralisering fra enkelte kritikpunkter til at intet dur Personalisering: Det er mig der ikke er god nok Handlingslammelse, overspring og undgåelsesadfærd.

11 Perfektionismens onde cirkel  Høje og urealistiske mål sætter dig under konstant pres  Du når ikke dine mål  Du udvikler stress symptomer  Du bliver opgivende  Du får nedsat præstationsevne,  som du kompenserer for, ved at formulere endnu højere mål!

12 Urealistiske og uopnåelige mål Pres og stress Hæmmet, uproduktiv eller over- forberedelse Selvkritik Skyld og skam

13 Hvad kan du gøre? Acceptér at ingen er perfekte Erkende, at det ikke er ønskværdigt at være perfekt eller at lade som om, du er det Det perfekte er ofte skræmmende for andre Perfektionisme lægger afstand til andre og er ødelæggende for din livskvalitet. Del din tvivl og usikkerhed med andre Vær ikke så bange for at tage fejl. Det er en væsentlig del af enhver læringsproces og rummer enorme potentieller for personlig vækst. Undgå ikke kriser, men sæt dig for at håndtere dem så godt du kan og med hjælp fra mennesker omkring dig – inklusiv din vejleder.

14 Hvad kan du gøre? Sæt realistiske og opnåelige mål Basér dine mål på de ressourcer du har i den givne situation og de rammer, som du har at arbejde under. Det er ikke lige meget, om du har tre dage eller tre uger til en opgave. Det er ikke ligegyldigt, om der er sygdom i din nære familie. At du fik 12 i en tidligere eksamen eller på gymnasiet/HF, betyder ikke, at du altid og i alle fag skal have samme karakter.

15 Hvad kan du gøre? Stress, nervøsitet og depression – hvad er budskabet? Tag de signaler du får fra din krop og omgivelser alvorligt. Når du sover dårligt, har ondt i maven, konstant uro, trang til at isolere dig eller overarbejde, er det som regel tegn på, at de mål, som du har sat dig, er urealistiske og ikke har noget med dit virkelige liv at gøre. Hver gang du står foran en opgave, og du får disse signaler, så spørg dig selv: – har jeg stillet umulige krav og forventninger til mig selv i denne situation? – Hvor stammer de fra, – Hvordan gik det sidst jeg læste til eksamen på denne måde, skrev opgave i døgndrift og isolerede mig fra alt og alle? – hvad er jeg i grunden bange for? – Hvad er det værste, der kan ske? – Og er det overhovedet sandsynligt at det sker?

16 Hvad kan du gøre? Undgå alt-eller-intet tænkning i forhold til dine mål Øv dig i at tænke i nuancer og ikke i ekstremer. I at tænke i både–og i stedet for alt-eller-intet. At have læst og forstået 80 % af et pensum er mere end nok til at bestå. Lær at differentiere mellem opgaver, som har stor betydning for dig og mindre vigtige opgaver. En god dag er ikke, når du har nået alt på din liste, men noget af det, eller det meste. (Perfektionisten sætter som regel alt for mange ting på sine lister!)

17 Hvad kan du gøre? Prøv at etablere et studie- eller arbejdsfællesskab Snak med dine medstuderende om, hvor meget og hvordan I skal prioritere jeres indsats. Du behøver ikke altid at være den, som er velforberedt og har forstået hele teksten. Lav forventningsafstemning med din læsegruppe.

18 Hvad kan du gøre? Tag tidligt kontakt til din vejleder Netop når problemformuleringen ikke er helt færdig eller perfekt, har du allermest brug for vejledning. Lad vær med ”at gøre rent før rengørings- damen kommer”, når du afleverer skriftlige ting til projektgruppen og vejlederen.

19 Hvad kan du gøre? Find en fritidsaktivitet Find noget, der kan give dig oplevelsen af udfoldelse – helst noget, hvor det ikke er præstationer, der er i spil, men bare det, at være sammen om noget. Glem at holde øje med dig selv Hav det skægt med andre og skru ned for ’evalueringsmaskinen’!


Download ppt "Perfektionisme Fordele og omkostninger?? Studenterrådgivningen Mehrak Salimi - Psykolog CSS - November 2013."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google