5.lektion: Valg af identitet, imitation og rolleovertagelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kulturmøder og kulturforskelle
Advertisements

©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Trafikplanlægger for en dag! •Mål med undervisningen –At I får en viden om sikkerhed, sundhed og energiforbrug ved trafik •Program –Intro –Arbejd.
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Undervisningsmiljøundersøgelse 2010
Relationer – børn og voksne
Alice’s undervisningsforløb. Indhold Valg af forløb Overordnet beskrivelse Strukturdiagram.
Trafikplanlægger for en dag! Mål med undervisningen –At I får en viden om sikkerhed, sundhed og energiforbrug ved trafik Program –Intro –Arbejd.
5.lektion: Økonomisk politik
7.lektion: EU og det danske politiske system – hvad er EU
Workshop 2: Amerikanske problemstillinger
2.Lektion: Velfærdsstatens udvikling, indtægter og udgifter
1. Lektion: Det politiske system
5. lektion: Ulrich Beck og risikosamfundet
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Socialgrupper Side i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
4.lektion: Politiske partier og standpunkt
2.lektion: Socialisationsprocessen – hvorfor er vi mennesker, som vi er? - II 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel.
3. Lektion: Ligestilling - Er der ligestilling mellem kvinder og mænd i Danmark? 3.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder”
4. Lektion: Ligestilling med økonomiske briller 4.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen.
4.lektion: Det økonomiske kredsløb og de økonomiske konjunkturer
6.lektion: Folketing og regering – hvem kontrollerer hvem?
3.lektion: De økonomiske mål
4.lektion: Velfærdsmodeller
2.lektion:Demokrati 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Det politiske system i Danmark” baseret på kapitel 6 i bogen Luk Samfundet Op! af Brøndum & Hansen,
1.Lektion: Identitet i forandring
4.lektion: Hypoteser og evaluering 4 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Danmark i verden” baseret på kapitel 2 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
1.lektion:Behovspyramide og markedet
3.lektion: Velfærdsstatens indtægter og udgifter
4.lektion: Det økonomiske kredsløb og de økonomiske konjunkturer
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
6. lektion: ’Blog om unge’ og summativ evaluering 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Samfund og individ” baseret på kapitel 4 i bogen Luk Samfundet.
5.lektion: Velfærdsstatens interne udfordringer
2.lektion: Socialisationsprocessen – hvorfor er vi mennesker, som vi er? - II 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
6.lektion: Velfærdsstatens interne udfordringer
Lektion 1: Hvad er velfærdsstaten ifølge jer
4.lektion: Identitet og sociale grupper
Social mobilitet Side i
Social mobilitet Side i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
1. lektion: Livsformer i Danmark
Ulighed Side i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
6.lektion: Økonomiske løsninger 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Økonomi og behovsopfyldelse i Danmark” baseret på kapitel 9 i bogen Luk Samfundet.
3.lektion: Magt og indflydelse
1.lektion: Samfundsfag – hvad er det?
8.Lektion: Er Demokratiet i Danmark i krise?
Ulighed Side i Brøndum & Hansen ( udg.): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
1. lektion: Danmark i verden
1.lektion: Samfund og individ
2. lektion: Anthony Giddens og det senmoderne samfund
4. lektion: Thomas Ziehe og den kulturelle frisættelse
2.lektion:Nationalstaten
6. lektion: Økonomiske løsninger 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Økonomi og behovsopfyldelse i Danmark” baseret på kapitel 9 i bogen Luk Samfundet.
6. lektion: ’Blog om unge’ og summativ evaluering 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Samfund og individ” baseret på kapitel 4 i bogen Luk Samfundet.
3.lektion:”Ud i lokalsamfundet”
3. lektion: Anthony Giddens og det senmoderne samfund - II
SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
En Bæredygtighed Fremtid mobiltelefonen
Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier
Forløbet: Unge - identitet, socialisering og sociale medier
Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier
Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
Forløb: Unge identitet, socialisering og sociale medier
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
Præsentationens transcript:

5.lektion: Valg af identitet, imitation og rolleovertagelse 5 og sidste lektion af undervisningsforløbet om ”Identitet i forandring” baseret på kapitel 3 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum og Hansen, Columbus 2010

5.lektion: Valg af identitet, imitation og rolleovertagelse Lektie til 5 lektion: S.52-55 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum og Hansen, Columbus 2010. Desuden skal eleverne se følgende tre korte film på www.youtube.com omhandlende identitet.  http://www.youtube.com/watch?v=i_oI4aZn47E&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=QEren32-LPw&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=LTvrRqPUMHE&feature=related I nogle af filmene nævnes begrebet stereotyp – hvad, betyder dette begreb? (også en del af lektien) Dagsorden og arbejdsformer Opsamling på gruppeøvelse- del II (8 min.) Lærergennemgang af teorien om imitation og rolleovertagelse struktureret ved tjek-på-lektien spørgsmål (15 min.) Parøvelse: Individets valg af identitet filmene inddrages i diskussionerne (10 min.) Fælles opsamling på pararbejdet (10 min) Test i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring” (18 min. 3 min. til uddeling og 15 minutter til elevbesvarelser)

Lærergennemgang af teorien om imitation og rolleovertagelse Hvad menes der med begrebet rolleovertagelse? Hvad ”handler den bestemte anden” og ”den generaliserede anden” om? Hvad menes der med begrebet imitation, og hvordan kommer imitation til udtryk? Hvordan kan vi forklare George H. Meads to centrale begreber I og Me? Forklar figur 3.11 s.55

Georg Herbert Mead (1863-1931) Nordamerikansk filosof og socialpsykolog Udvikler en teori om, hvordan mennesket lærer at være menneskelig og udvikler en selvopfattelse. Antagelse (hypotese): Kommunikation med omgivelserne er = selvbevidsthed. Kilde: http://www.leksikon.org/art.php?n=1697

Imitation Imitation betyder, at vi mennesker fra barnsben af lærer, at efterligne andre. Barnet efterligner eller imiterer sine nære sociale omgivelser, mens voksne i vid udstrækning imiterer deres sociale omgivelser fx der hvor de studerer, eller arbejder.

Den generaliserede anden Rolleovertagelse Den bestemte anden Barnet lærer sig rollen som en bestemt voksen Fx leger pigen, at hun er sin mor eller drengen leger, at han er sin far Den generaliserede anden Barnet lærer at betragte sig selv udefra Fx leger børn ’far, mor og børn’ eller socialiseres gennem spil vi spiller, dvs. hvor vi indtager roller, der i princippet kan indtages af alle andre.

Selvets dobbelthed – opspaltning og vekselvirkning – JEG’ET Jeg’et er det spontane, handlende subjekt. Den usocialiserede identitet MIG’ET Mig’et er vores billede af os selv. Det er hentet ’udefra’. En social identitet. SELVETS DOBBLETHED: IDENTITET ER EN PROCES, DER VEKSLER MELLEM JEG’ET OG MIG’ET

Opdelingen af identiteten i I og Me

Parøvelse (10 min.) Parøvelse: Hurtigskrivning - hvilke forskellige roller har du? Brug figur 3.9 (det næste slide nr. 59) Forklar for din makker hvilke forskellige sociale roller du har, og hvordan disse roller bidrager til din identitetsdannelse. Samtal med makkeren om I har oplevet jeres I – altså ”den spontane side af jeres identitet” Eksemplificer over for hinanden hvordan dette I kom til udtryk? Diskuter hvorfor det kan være vanskeligt at tilegne sig en bestemt social rolle, og hvorfor vi mennesker kan opføre os forskelligt, selvom vi kan have de samme sociale roller. Diskuter de tre film om identitet, som du og makkeren har set på youtube, som en del af dagens lektie. Hvordan beskriver filmene identitet, herunder hvilke roller i filmen forbindes med identitet og identitetsdannelse.

Test (Multiple Choice test) (15 min)