GANSKE KORT OM KOSMOLOGIENS UDVIKLING FØR 1920: HELE UNIVERSET FORMODES AT VÆRE NOGENLUNDE AF SAMME STØRRELSE SOM MÆLKEVEJEN OMKRING 30,000 LYSÅR.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jordens bane om solen Fortæl om jordens bane – hvilken form har den, hvor stor er den, hvor lang tid tager det jorden at gennemløbe den? Jordens bane er.
Advertisements

Dannelse af solsystemet og universets alder Tom Sillesen Tak for billeder og inspiration til Michael Linden-Vørnle, Birgitta Nordström og Don Canfield.
Det Internationale Fysikår
Lysets Natur Lys og Farver.
Opvarmning i Mikrobølgeovn:
Mælkevejen.
Hvad Videnskaben …ikke har svar på!
Bølger – Lys Redegør for bølgeudbredelsens centrale begreber herunder interferens. Redegør for gitterligningen og for det tilhørende forsøg. Redegør for.
Vejret Vandet i luften.
Overlyshastighed.
Hallo…. her kommer lige noget, der helt sikkert vil fascinerer dig!
Speciel og almen Relativitetsteori Relativitetsteori Axel Svane.
Spørgsmål og svar Eksempler og teknikker
Fig p669.
Mikkel Østergaard, Frida Lien og Anja Olsen 1. td
Kategori Religion Naturfilosofi Filosofi Naturvidenskab
Atmosfæren.
Naturvidenskabeligt Grundforløb
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner
På jagt efter en anden Jord
Hubbles lov. To linier fra Calcium II følges Fig p599.
Undervisningsplan fysik B (foreløbig) 22/8
Det største mysterium i astrofysik
Og andre klimafænomener
LIV i universet Tom Sillesen
Hubbles lov. To linier fra Calcium II følges Fig p599.
Nedenstående er en redigeret udgave hugget fra et foredrag af Jes Madsen Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet.
Hvordan kan man se forskel på et sort hul og en neutron-stjerne?
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
Undervisningsplan fysik B (foreløbig) 21/8 INDLEDNING -Naturvidenskabelig metode -Forsøg & matematisk model -Målemetoder -Enheder -(vi vender løbende tilbage.
Bachelor-studiet: Geodæsi-Geostatistik Overbygning: Satellitgeodæsi
Lyd og lufttomt rum.
Galakser 2014 F3.
Galakser 2014 F1.
Skrevet af Alexander E, Amalie og Wootae 6.a
Astronomi 1: Introduktion til kosmologi
Sortlegeme stråling Niels, Thomas og Peter. Generelt om sortlegeme stråling Er udstråling fra et perfekt sortlegeme, der er i termisk ligevægt Ved højere.
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
Lavet af: Asbjørn Kjærlund, Oliver Thorndall, Natasja Jensen og Mathilde Christensen.
Synopsen skal indeholde titel på emnet og angivelse af fagkombination problemformulering præsentation af de underspørgsmål, der er arbejdet med diskussion.
Finanstilsynets benchmark for levetidsforudsætninger Præsentation 19. januar 2011.
Lysets historie og det hvide lys’ farvespektrum. Hvad er lys? Lys er bølger – ligesom lyd- og vandbølger med de samme bølgeegenskaber Lys er partikler.
Kosmologiens Historie. Begreberne Kosmologi – er læren om universet og dets udvikling Astronomi – er læren om himmellegemerne (primært Solsystemet) Astrologi.
Hallo …..Anybody out there …..?
Stjernerne Fødsel, liv og død.
Lavet af Ajla og Kirtsine
UNIVERSET Om stjerner, galakser og Big-Bang.
Matematikkens dag Andreas mogensen.
Backgammon Formål: Du skal primært øve dig i brug af figurer i PowerPoint. Opgave: Lav et backgammon vha. figurer. Find et billede på Internettet af det.
Universets hemmeligheder
Stråling Definition: Stråling er udsendelse af energi i form af partikler eller bølger. Fx: Varme, Lys eller Røntgenstråling. Herunder radioaktiv stråling.
IFA, AARHUS UNIVERSITET
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Det gigantiske sammenstød - på engelsk "the giant impact hypothesis" - er den alment accepterede forklaring på Månens oprindelse, der indebærer et gigantisk.
Præsentationens transcript:

GANSKE KORT OM KOSMOLOGIENS UDVIKLING FØR 1920: HELE UNIVERSET FORMODES AT VÆRE NOGENLUNDE AF SAMME STØRRELSE SOM MÆLKEVEJEN OMKRING 30,000 LYSÅR

1922: DE FØRSTE GALAKSER UDEN FOR MÆLKEVEJEN PÅVISES AFSTANDEN MELLEM GALAKSERNE ER MILLIONER AF LYSÅR GANSKE KORT OM KOSMOLOGIENS UDVIKLING

SIDEN DA: EN JAGT PÅ MÅLINGER OVER STADIG STØRRE AFSTANDE. MÅLINGER AF MILLIONER AF GALAKSER OVER AFSTANDE PÅ MILLIARDER AF LYSÅR GANSKE KORT OM KOSMOLOGIENS UDVIKLING

HVORDAN VED VI ALT DET? FORDI LYSET BEVÆGER SIG MED EN ENDELIG HASTIGHED ( KM/S), SER VI BAGUD I TIDEN, NÅR VI SER LANGT BORT SOLEN: 8,2 MINUTTER ALPHA CENTAURI: 4 ÅR ANDROMEDA GALAKSEN: 2,2 MIO. ÅR

FRA OBSERVATIONER AF FJERNE GALAKSER VED VI, AT DE ALLE BEVÆGER SIG VÆK FRA OS OG, AT JO LÆNGERE DE ER VÆK, DESTO HURTIGERE BEVÆGER DE SIG

NUFØR

Rødforskydning/Hubbles lov Bølgelængderne for et objekt der fjerner sig er forskudt mod det røde område pga. Doppler- effekt Udsendt lys Observeret lys Spektrallinierne her er de bølgelængder der ikke er med. Det er disse der observeres på.

DEN AMERIKANSKE ASTRONOM EDWIN HUBBLE FANDT I 1929, AT ALLE GALAKSER FJERNER SIG, OG AT DER ER EN LINEÆR SAMMEN- HÆNG MELLEM DERES HASTIGHED OG AFSTAND

MAN SER TILBAGE I TIDEN BAGGRUNDSSTRÅLINGEN ÅR

D EN KOSMISKE BAGGRUNDSSTRÅLING

DET TIDLIGE UNIVERS: MEGET VARMT OG TÆT IKKE GENNEMSIGTIGT FOR LYS DET NUVÆRENDE UNIVERS: MEGET KOLDT OG TOMT GENNEMSIGTIGT FOR LYS UNIVERSETS ALDER: CA ÅR

Første gang målt i 1965 af Penzias and Wilson (Nobel pris 1978) Næsten isotrop stråling med = K

1992:Første måling af anisotropi i strålingen af den amerikanske COBE satellit (Nobelpris 2006)

Figur 28: MAP satellitten i L2 punktet. Figuren er fra NASA, så jeg ved ikke med copyright. DEN AMERIKANSKE MAP SATELLIT BLEV OPSENDT I 2001 OG HAR OFFENTLIGGJORT NYE DATA TRE OMGANGE. MISSIONEN BLEV AFSLUTTET I SEPTEMBER 2010.

DER FINDES UJÆVNHEDER I BAGGRUNDSSTRÅLINGEN. DET ER DISSE SMÅ UJÆVNHEDER, SOM SIDEN ER VOKSET OG BLEVET TIL GALAKSER, STJERNER, OG I SIDSTE ENDE OS.... VED AT MÅLE UJÆVNHEDERNE KAN MAN FAKTISK BESTEMME UNIVERSETS GEOMETRI

14 MAJ 2009: OPSENDELSE AF PLANCK – NÆSTE GENERATION CMB EKSPERIMENT

Seneste billede af baggrundsstrålingen fra Planck-satelit 2011 Planck-kortet over himmelrummet rummer mystiske afvigelser fra dent emperaturfordeling, som forskerne kan forudsige ud fra teoretiske modeller. Temperaturen er lidt større under stregen end over. Et stort koldt område (nederst til højre) kan heller ikke forklares. (Illustration: ESA/Planck Collaboration)

OBSERVATIONER ER NU SÅ PRÆCISE AT VI KENDER UNIVERSETS SAMMENSÆTNING MED EN PRÆCISION PÅ CA. 1 PROCENT NORMALT STOF (STJERNER ETC) 5 % MØRKT STOF 25 % MØRK ENERGI (SOM FÅR UNIVERSET TIL AT UDVIDE SIG HURTIGERE OG HURTIGERE) 70 % NEUTRINOER %

Kosmologiens grundlag. Kosmologisk princip -Universet er på passende skala ens overalt -De samme naturlove gælder i hele Universet Big Bang teoriens 3 søjler Hubbles Lov. (se præsentation under Bølger DLU s215) Objekter fjerner sig med hastighed proportional med afstanden – Galakseobservationer bekræfter loven. Grundstofsammensætningen. (FB s & DLU s143 & 217) –Overalt i Universet observeres samme grundstof- sammensætning i overensstemmelse med modellen og efterfølgende grundstofdannelse i stjerner. Baggrundsstrålingen. (tidligere i denne PP & DLU ) –Fuldstændig overensstemmelse!!! T = K