Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Augustoprøret 1943 Augustoprøret startede ved at det gik dårligt for Hitler og hans forbundsfælde Mussolini mistede magten i landet. Da der kom så mange.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Augustoprøret 1943 Augustoprøret startede ved at det gik dårligt for Hitler og hans forbundsfælde Mussolini mistede magten i landet. Da der kom så mange."— Præsentationens transcript:

1 Augustoprøret 1943 Augustoprøret startede ved at det gik dårligt for Hitler og hans forbundsfælde Mussolini mistede magten i landet. Da der kom så mange nederlag troede folk at krigen snart var færdig og derfor ikke så bange. Den 28 juli 1943 sprænges det tyske mineskib Linz i luften. Tyskerne indførte bevæbnede sabotagevagter, hvilket førte til at arbejderne nedlagde arbejdet. I løbet af august fik de følger af folk fra andre byer som støttede deres valg og strejkede. Der kom kampe mellem det danske politi og de tyske soldater om sabotager, værgemagten krævede derfor at den danske regering erklærede Danmark undtagelsestilstand og bl.a. Indførte de dødstraf for danskerne hvis de lavede sabotager. Regeringen nægtede at indfører dødstraf så de gik af den 29 august 1943.

2 Augustoprøret betydning
Den 29. August 1943 er en vigtig historisk dag i dag. Der viser den danske regerings samarbejdspolitik med tyskerne.  som banede vejen for Danmarks senere optagelse i de allieredes rækker. 

3 Hvordan udviklede augustoprøret sig?
Hvordan udviklede augustoprøret sig? I juli 1943 steg spændingerne til bristepunktet imellem tyskerne og danskerne. Dagligt var der sammenstød og slagsmål. Men ingen anede følgerne, da arbejderne på Odense Stålskibsvært den 30. juli strejkede i protest over, at tyskerne satte bevæbnede sabotagevagter ind. Ugen efter bøjede tyskerne sig for de arbejderes krav, men da havde urolighederne allerede spredt sig til Esbjerg.

4 Augustoprørets trettenmandsudvalg.
Trettenmadsudvalget blev valgt efter, at regeringen trak sig ud. Fordi Danmark ville ikke kunne fungere uden nogen til at bestemme en lille smule. Men selv om den "nye regering" var blevet valgt, sad den gamle regering bag kulisserne og lavede lidt af arbejdet.


Download ppt "Augustoprøret 1943 Augustoprøret startede ved at det gik dårligt for Hitler og hans forbundsfælde Mussolini mistede magten i landet. Da der kom så mange."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google