Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Irak Krigen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Irak Krigen."— Præsentationens transcript:

1 Irak Krigen

2 Konfliktens indhold Konflikten handler om USA’s sikkerheds- og forsyningspolitik. USA anså Iraks diktator Saddam hussien for at udgøre en trussel, fordi regeringen mente at Irak havde et masseødelæggelsesvåben og at de ønskede sig atom våben. Derfor mente USA’s regering at udskifte styret i Irak.

3 Årsagen Årsagen til angrebet på Irak var, at den amerikanske regering ændrede deres sikkerhedspolitik efter D september Man besluttede, at man kunne angribe en modstander, inden der foreslå en reel trussel, som kaldes et forebyggende angreb. Angrebet var et led i USA’s krig mod terrorisme. Dvs. at USA brugte den undskyldning at Irak havde masseødelæg- gelsesvåben som et argument til at komme i krig imod Irak. USA havde tidligere fået FN’s våbeninspektører ind i landet op til flere gange, men de fandt intet.

4 Desert Shield/Storm Fra 1988 til 1989 begik Saddam Hussien folkemord på kurdere i det nordlige Irak. Fordi Saddam Hussein ville forhindre at kurderne skulle arbejde selvstændigt. For at Saddam Hussein skulle rette op på deres dårlige økonomi, gik han til angreb mod deres rige nabo land = Kuwait. Han angreb landet d. 2. august 1990, men FN havde fordømt angrebet og forlangte at al handel med Irak skulle standes. I løbet af de kommende måneder blev der overført soldater til området. D januar 1991 angreb Koalitionen Irak, Angrebet fik navnet ”Desert Storm” Irak accepterede herefter alle FN’s krav, Irak skulle blandt andet ødelægge alle deres våben og det skulle ske under internationale opsyn. Så derfor blev UNSCOM (United Nations Special Commission = FN's særlige Kommissionen) dannet for at presse Hussein til at gøre det hurtigt. I 1996 sluttede de med at tjekke, og FN tillod dem at eksportere en bestemt mængde olie, og for disse indtægter skulle der købes mad og medicin til befolkningen. I 1998 trak FN’s våbens inspektører sig ud af landet. Kort tid efter indledte USA fire dags bombardement af Irak. Den blev kaldt (ørkenræv, Desert Fox) I Efter året 2002 tillod Saddam Hussein FN- våbens inspektørerne at vende tilbage til Irak.

5 USA Siden Golfkrigen i 1991 havde amerikanerne ønsket at komme af med Saddam Hussein. Amerikanerne var meget bekymrede fordi de vidste at Saddam Hussein var imod dem og den vestlige verden. De mente også at han stadig rådede masseødelæggelsesvåben, og at han var parat til at bruge dem eller give dem videre til teoristerne. Derfor anså USA Saddam Hussein ham for en trussel. D. 11. september 2001 blev USA angrebet af terrorangreb, - angrebet på World Trade Center. Der døde ca mennesker.

6 Forløbet I løbet af efteråret 2002 begyndte forberedelserne til krigen mod Irak. Næsten en halv million soldater blev sendt til golflandende Kuwait, Qatar og Bahrain. Og man fik FN’s våbeninspektørerne ind i Irak igen, for at finde masseødelæggelsesvåben, men fandt stadig intet. Men USA og Stor Britannien gik i krig uden FN-mandat, kun Danmark, Polen, Spanien og Australien støttede dem militært. Krigen havde kostet mellem og civile livet, men man ved ikke hvor mange ikrakiske soldater der blev dræbt, men tallet er vidst langt over , og Koalitionsstyrkerne mistede færre end 200 soldater.

7 Danmark i Krigen Da det blev klart at USA og England ville gå i krig uden FN’s accept blev det danske folkeparti splittet, partierne var uenige om, hvordan man skulle forholde sig til den kommende krig. Skulle Danmark yde støtte til USA, når FN ikke støttede krigen. Venstre, det konservative folkeparti og Dansk folkeparti ønskede at deltage i krigen.

8 Lavet af: Rikke, Karina & Tine


Download ppt "Irak Krigen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google