Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afGunnar Michelsen Redigeret for ca. et år siden
1
Sicilien Fra Bulk til Kult Vinskolen 17. august 2006
2
Indhold Lidt vin i glasset Historie & nutid Kultvin 2 Lidt for nørderne - områder, klima, druer, årgange, producenter Mere af den gode rødvin Den søde finale
3
Vin 1: Nicasio, IGT Sicilia 2004 Feudo di San Giuliano 100% Nero d’avola, 13% Nær Marsala (vest- Sicilien) 79 kr
4
Hvor ligger det?
5
Historie & Nutid En ø præget af en omtumlet historie med mange herskere, hvoraf mange har været vindyrkere Vindyrkning i ca 3000 år Indtil 1995 var der 3 indtægtskilder for siciliansk vin: Marsalaen Bulkvin – afskibet i store tankskibe EU-støtteordninger - vinsøer
6
Vin 2: Kundisa, IGT 2003 Feudo di San Giuliano Cabernet Sauvignon og Nero d’Avola 13,5%
7
Lidt mere om Sicilien 5 mill mennesker på 25.700 km2 Vinmarksareal: 130.000 ha Produktion: 6,88 mio hl (Italiens 3. største) DOC(G) andel: 2,1% (73% i Trentino-Alto Adige) Fordeling rødvin/hvidvin: 30/70 19 DOCer og 7 IGTer
8
Klima og landskab Ret forskelligt klima Nordøst: Køligt -> Pinot nero, ikke nero d’avola Sydøst: Et af de varmeste steder i Italien med påvirkning af vindene fra Sahara Meget bjergrig med Etna som det højeste Ringe nedbør Traditionelt meget marmelade-vin eller ren bulk-vin. Kræver meget viden og teknik at lave god vin i dette klima.
9
Producenter Kooperativer laver mange af druerne – bønderne fik først egen jord i 50’erne Hver producent har typisk kun 1,5-2 ha Vinene produceres eller videresælges primært af private firmaer De sidste 5-10 år er der sket en kæmpe udvikling og professionalisering hos en lille elite med heftig brug af internationale wine makers
12
Vin 3: Morgante, Nero d’Avola, IGT 2004 Gammelt vinfirma der siden 1994 har lavet egen vin Grotte – Syd-Sicilien 100% Nero d’Avola 15-20 år gamle stokke 13,5% Lagret 4 måneder på små fade og 4 måneder på flaske 250.000 flasker/år Første år: 1998 85 kr Ratings: Parker: 88 pt (2005: 90) Gambero Rosso: 2 glas (2003)
13
De røde druer Nero d’avola – indgår i de fleste af de bedste vine, ofte i kombination med internationale sorter Barbera Cabernet Sauvignon Merlot Syrah Sangiovese Frappato Perricone Alle de gode vine er IGT – som super-Toscanaer Bedste hvidvine laves på Chardonnay
14
Vin 4: Morgante, Don Antonio Nero d’Avola, Riserva IGT, 2003 100% Nero d’Avola 30-35 år gamle stokke Lavere udbytte end den anden Morgante 12 måneder på små fade og 8 måneder på flaske 14% 35.000 flasker/år Første år: 1998 198 kr Ratings: Parker 88 (02), 92 (01) Gambero Rosso: 3 glas Wine Spectator. 90 Wine Enthusiast: 91
15
Årgange Gammelt skema Super: 2000, 1992 Rimelig: 1996-98, 1993 Dårligste: 1999, 94-95,91 Sikre bud: 2000, 2003 2002 bedre end resten af Italien
16
Vin 5: Planeta, Santa Cecilia, IGT 2000 100% Nero d’Avola 100.000 flasker/år Første år: 1997. Sydøst! 12 måneder på små fade 14,5% Kan gemmes 8-10 år 245 kr 2000: Almost perfect vintage for whites with ideally bright hot July and August. Well concentrated reds with hot clear tannin. Ratings: Ingen for året. Ligger typisk på 86-88 pt
17
Vin 6: Calatrasi, Solese, 2004 Producent der vinder meget hurtigt frem, international produktion (Puglien, Tunesien) Enkeltmark CabSauv 70% + Shiraz 30% 10 måneder på fad 118 kr Ratings: Gambero Rosso: 2 glas
18
Vin 7: Planeta, Burdese, IGT 2003 70% CabSauv, 30% Cabernet Franc 45.000 flasker/år Første år: 1999. Vestsicilien 14 mdr på små fade (50% nye) og 12 mdr på flaske 13,4% Lagringspotentiale: 10-12 år 245 kr Ratings: Gambero Rosso: 3 glas Wine Spectator. 90 pt
19
Vin 8: Den søde slutning Passito di Pantelleria, DOC Moscato Passito 2002 14,5% Cantine Florio Drue: Moscato di Alessandria (Zibibbo) Ø syd for Sicilien – planter beskyttet i huller
20
Links www.feudidisangiuliano.it www.planeta.it www.morgantevini.it www.calatrasi.it www.cantineflorio.it
21
Tak for i aften
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.