Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tornado.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tornado."— Præsentationens transcript:

1 tornado

2 konsekvenser Kræfterne på tornado er forskelige men her er hvordan skader fordeler sig i Fujita skalaen. F0 (svag) kun få og mindre skader på bygninger og træer. F1(svag) mindre skader på bygninger og træer. F2 (stærk) Biler løftes op af vejen, tage rives af bygninger. F3 (stærk) Biler løftes op fra jorden, kraftige skader på svage f.eks. Huse af træ. F4 (voldsom) biler løftes op og flyttes over 2 km væk, træ og murstenshuse bliver smadret F5 (voldsom) mange bygninger ødelægges afhængig af tornadoens størlse F6 (ekstrem) total ødelæggelse - intet bliver stående

3 Mest udsatte områder I USA er der flest tornadoer der rammer, de stater der er flest i er Nebraska, Oklahoma, Kansas og Texas. Som udgøre den berømte Tornado Alley. De måneder hvor der er flest er fra Marts til Juni, men der er flest i Maj, gennemsnitlig rammes USA af 20 tornadoer i januar men i maj er tallet 180 tornadoer. I USA er der blevet talt 1000 tornadoer på et år

4 Sådan dannes tornado Når vind højt oppe i atmosfæren møder en svag vind ved overfladen, kan luften begynde at rotere horisontalt. Hvis det sker inde i en tordenbyge, skubber den opstigende varme luft i tordenbygen det roterende rør af luft op i lodret position. Kombinationen den opstigende og roterende bevægelse danner en meget stor søjle med turbulent luft. En mesocyklon(superceller). Af årsager, der endnu ikke er nærmere afklaret, forekommer der somme tider en hvirvel inde i mesocyklon. Denne bliver synlig, hvis luften er fugtig nok til, at den forsættes, strækker sig nedad, indtil den når jorden, hvor den så endelig kan blive til en tornado.

5 tornado En tornado er en hvirvelsky, der er i stand anrette store ødelæggelser på sin vej, Tornadoer laves også i forbindelse med orkaner. Tornadoerne er delt op i syv klasser, f0 til f6. f6 er kraftigst og f0 er svagest. Dens kendetegn er at den kun lever i ganske få minutter. Menneskerne der lever i tornado Alley (et meget udsat område) og andre meget ramte områder har en sikkerheds kældre.

6 Tornadoer i Danmark Der kan komme tornadoer i Danmark, dog er de sjældne og er af svag styrke i forhold til, hvad man ser i udlandet. Ofte ses de i august måned, når den danske sommer er på sit højeste.

7 Video Videoklip

8 Kilder Vi har brugt 1. Wikipedia 2. BT 3. Politiken 4. Youtube

9 Lavet af Magnus Damgaard og Victor Lauge

10 Jeg er bange


Download ppt "Tornado."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google