Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Morgendagens varmeforsyning – samspil og fleksibilitet i energisystemet. Transform2012, Dag 1 Breakout session på Aalborg Universitet København 21. November.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Morgendagens varmeforsyning – samspil og fleksibilitet i energisystemet. Transform2012, Dag 1 Breakout session på Aalborg Universitet København 21. November."— Præsentationens transcript:

1 Morgendagens varmeforsyning – samspil og fleksibilitet i energisystemet. Transform2012, Dag 1 Breakout session på Aalborg Universitet København 21. November 2012 Lektor, PhD, Brian Vad Mathiesen Institut for Planlægning, Aalborg Universitet people.plan.aau.dk/~bvm/

2 Konklusioner i Varmeplan Danmark Varmeplan Danmark (2008) Resultat af scenarioberegninger i et samlet energisystem: En gradvis udbygning med fjernvarme fra nu 46% til et sted mellem 63% og 70% kombineret med varmebesparelser på ca. 50% i gennemsnit. Individuelle varmepumper i de øvrige boliger Fokus på synergi ift. en gradvis forbedring af fjernvarmenettets effektivitet (afgørende) Varmeplan Danmark 2010: Handlingsplan for gennemførelse af varmeplan Danmark med fokus på fjernvarme og varmepumper: -Konkret forslag til udbygningsplan frem til 2020 (inkl. konsekvenser for job og statsfinanser) -Identifikation af barrierer og idéer til virkemidler

3 Case: Scenarier for fjernvarmeudbygning i Varmeplan Danmark

4 Varmepumper frem mod 2020

5 Det intelligente energisystem er afgørende i et 100% VE-system Det intelligente elsystem er kun en del af løsningen. 100% VE-systemer er afhængig af samtænkning af sektorer i et intelligent energisystem: Varmelagre og fjernvarme med kraftvarme og store varmepumper Nye elbehov fra store varmepumper og elbiler Elektrolyse og brændsler til transportsektoren med lagre Integration af gas-systemet og gaslagre Fleksibel integration af el, varme, gas og transport. www.CEESA.plan.aau.dk

6 CEESA-100% Vedvarende energisystemer Præsenteret for Klima, Energi, og Bygnings- ministeren i nov. 2011 Transport: El, el el og mere el – men vi har brug for andre brændsler i en overgangsfase. Biomasse:.. Er en meget begrænset ressource og kan IKKE dække transportsektorens behov. Heller ikke med 2. generations teknologier… Konsekvens… … el fra vind, solceller mv. Skal bruges til konvertering til VE-brændsler (gas eller flydende) på længere sigt.

7 Anbefalinger nu og her Få K/V til at regulere - stop kraftværkerne! (10-20% vind uden tab) Tilføj varmepumper og varmelagre til K/V (ca. 40% vindkraft) El til transport er vigtigt Andre el-lagre er langt mindre vigtige Brug af K/V, varmepumper, og transport til stabilisering er vigtig (Skagen Kraftvarmeværk deltager i alle markeder NU) Risiko for lock-in i ”forkerte” teknologier og det langsigtede perspektiv for kraftvarmeværker (biomasseforbrug og vindintegration)


Download ppt "Morgendagens varmeforsyning – samspil og fleksibilitet i energisystemet. Transform2012, Dag 1 Breakout session på Aalborg Universitet København 21. November."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google