Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
1
Mad, transport og klima
2
Varenes indhold og oprindelse studeres
Varedeklarationer Varenes indhold og oprindelse studeres
3
Hvad er der i vores mad ?
4
Hvad er der i vores mad ?
5
Hvor kommer maden fra ?
6
Eleverne maler et stort verdenskort på væggen
7
Oprindelsesland findes vha. varedeklarationer
8
Varedeklarationerne sættes op på verdenskortet, så man kan se hvor varerne kommer fra
9
Det belaster klimaet mindre at købe varer fra lande tæt på os
10
Transportafstande beregnes
11
CO2 i atmosfæren:
12
Hvad har betydning for en vares CO2-udledning?
Produktion ↑ Transport → Tilberedning ↓
13
CO2-udledning brergnes
CO2-udledningsfaktor = hvor mange gram CO2 udleder en transportform for at transportere ét kg vare én kilometer: Tog: 0,4 g Fly: Til Danmark: 44 kg Bus: 0,73 g Til Europa: 119 kg Skib: 0,84 g Til Verden: 863 kg For mange køretøjer er CO2-udledningsfaktoren = hvor mange gram CO2 udleder en transportform for at transportere ét kg vare så langt som køretøjet kan køre på én liter benzin Bil: 2,2 kg Knallert 40 g Gennemsnitlig afstand køretøjet kan køre på en liter benzin (brændselsforbrug): Personbil 13,4 km Firehjulstrækker 5,2 km Scooter og knallert 18,2 km
14
Total CO2-udledning pr kg af varerne
Kilde: Måltiders klimapåvirkning,
15
Lokale varer udleder mindre CO2
16
Lokale fisk udleder mindre CO2
17
Dissektion af sild
18
Dissektion af sild
19
Dissektion af sild
20
Kød udleder mere CO2 end planter
21
Årstidernes lokale vækster:
22
Mad af årstidernes lokale vækster:
Gruppe 1: Fiskefars rullet som roulade med gulerodspesto og dessert af valnøddelagkage Gruppe 2: Sellerilasagne og blåbær smothie Gruppe 3: Brocollisalat med kyllingefrikadeller og hjemmebagt brød Gruppe 4: Bagels med kylling og hvidkål/gulerods-salat og pærekage til dessert: Gruppe 5: Laks bagt på pastinak og bagte æbler med flødeskum
23
Madlavning i hjemkundskab
24
Madlavning i hjemkundskab
25
Beregning af energiforbruget
26
Beregning af energiforbruget
27
Råd til hvordan vi kan nedsætte vores energiforbrug
28
Varer produceret ved anvendelse af vedvarende energi udleder mindre CO2
29
Varer produceret ved kompost frem for kunstgødning udleder mindre CO2
30
Smagsprøver…
31
Transportens klimabelastning
32
Fag der har været med i forløbet Biologi: Næringsstoffer, E-numre (allergi), vækstbetingelser og nedbrydning samt dissektion af fisk. Billedkunst: Kæmpemaleri på gangen, plancher og foldere Dansk: Interview af bedsteforældre, formulere sig i foldere og på plakater Geografi: Kortlægge hvorfra vores fødevarer kommer Fysik/kemi: Drivhuseffekt, global opvarmning, CO2, energi Matematik: Udregning af CO2 ved forskellige transportformer af vores fødevarer Hjemkundskab: Lære om årstidens frugt og grønt og designe / fremstille retter der tilgodeser dette Sløjd: Design af kompostbeholdere og solovne
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.