Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Myten om den retoriske situation

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Myten om den retoriske situation"— Præsentationens transcript:

1 Myten om den retoriske situation
Lasse, Søren, Kasper N. og Jeppe

2 Myten om den retoriske situation
Bitzer: ”Hvis nogen siger: ”Dette er en farlig situation ” tyder hans ord på tilstedeværelsen af hændelser, personer eller genstande som truer ham selv, andre eller noget af værdi. Hvis nogen bemærker: ”jeg befinder mig i en pinlig situation”, indebærer også denne udtalelse bestemte situationlle karakteristika.”

3 Myten om den retoriske situation
Vatz: Den fortæller ikke noget omkring situationen, men kun om talerens følelser. En situation tillægges egenskaber. En situation er aldrig uafhængig af den retorik med hvilken han vælger at karakterisere den.

4 Mening I Bitzers ”retoriske situation”
Bitzer mener at meningen er iboende i hændelser. Herbert Blumer: ”at betragte mening, som noget der kommer indefra tingene selv, som en naturlig del af tingens objektive sammenhæng. En stol er således i sig selv en stol … Meningen udspringer så at sige fra tingen selv, og som sådan er der ingen proces involveret i dannelsen af den…”

5 Mening I Bitzers ”retoriske situation”
Vatz: Retorikkerne følger hændelserne. Situationerne diktere hændelserne. Situationerne er klart afgrænsede. De kan enten ”kræve” eller ikke kræve en respons.

6 Mening I Bitzers ”retoriske situation”
Bitzer: ”Ethvert påtrængende problem er en ufuldkommenhed som presser sig på; det er en fejl, en hindring, noget som venter på at blive gjort, noget som ikke er som det burde være.”

7

8 Vatz: Retorik og Situationer
Retorik er ikke situationel/situationsbestemt, men situationer er retoriske. Et påtrængende problem inviterer ikke en ytring, men en ytring inviterer et påtrængende problem. Retorisk tale får ikke sine egenskaber fra situationen som skaber den, men situationen opnår sin karakter fra den retorik der skaber den. Eksempler på retorisk indflydelse på situationer: Vietnamkrigen Cubakrisen ,,Language does not mirror an objective “reality” but rather creates it by organizing meaningful perceptions abstracted from a complex, bewildering world.” - Murray Edelman, 1971 Retorik er årsag til mening, ikke en virkning af meningen. Det handler om de ting man vælger, eller ikke vælger, at fremstå som betydelige og signifikante.


Download ppt "Myten om den retoriske situation"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google