Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Chat og SMS på den fede måde!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Chat og SMS på den fede måde!"— Præsentationens transcript:

1 Chat og SMS på den fede måde!
SSP Fællessekretariatet Chat og SMS på den fede måde! Materialet er opbygget på baggrund af erfaringer indenfor SSP samarbejdet samt på baggrund af: Rapporten ”Chat, chikane og mobning blandt børn og unge” af Cand. Comm. Dorthe Rasmussen og Cand. Jur. Helle Rabøl Hansen og af Red Barnet og Det Kriminalpræventive Råd.

2 Når jeg SMS´er og chatter med vennerne.
SSP Fællessekretariatet Når jeg SMS´er og chatter med vennerne. Samtale i klassen om: Hvor mange har mobiltelefon? Hvor mange SMS´er sender I om dagen? Over 50 Hvor mange af jer mener selv, at I er afhængig af jeres mobiltelefon. (f.eks. Har svært ved at undvære den én dag) Hvor mange i klassen sover med mobiltelefonen tændt? Hvordan chatter man med vennerne – og hvor? Har I nogensinde fået en ubehagelig SMS eller en træls besked på chat. Nævn nogle grimme ord, som man kunne få på en SMS. (skrives op på tavlen) De gode ord kan evt. skrives et andet sted. Hvor mange har den med i skole idag? Praktisk øvelse: Prøv at tage jeres mobil frem. Skriv en meget grim besked til sidekammerat. Dem der ikke har mobiltelefon – skriver beskeden på et stykke papir. Eleverne læser deres modtagne SMS op, og fortæller hvordan de oplever det de har modtaget. Bagefter skal afsenderen give sidekammeraten nøjagtig samme besked – Men i stedet sige det med egne ord, mens afs/modt kigger på hinanden.

3 Trusler Hvis du truer andre på livet, kan du straffes
SSP Fællessekretariatet Trusler Hvis du truer andre på livet, kan du straffes efter straffelovens § 266. -også selvom du evt. bruger mobiltelefonen eller internettet. Trusler.

4 Straffelovens § 266 Trusler
SSP Fællessekretariatet Straffelovens § 266 Trusler Den, som på en måde, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling straffes med bøde eller fængsel i 2 år. Hvad siger straffeloven om trusler?

5 Billeder via mobiltelefonen eller internettet.
SSP Fællessekretariatet Billeder via mobiltelefonen eller internettet. Hvis du tager et billede uden tilladelse, som er krænkende eller som udstiller private forhold, og viser det til andre, lægger det ud på nettet, eller videresender det pr. mobiltelefon, så overtræder du straffelovens § 264 d. Videregivelse af billeder.

6 Straffelovens § 264 d Videregivelse af meddelelser og billeder
SSP Fællessekretariatet Straffelovens § 264 d Videregivelse af meddelelser og billeder Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. Hvad siger straffeloven om videregivelse af meddelelser og billeder?

7 Trusler og billeder via mobiltelefonen
SSP Fællessekretariatet Trusler og billeder via mobiltelefonen Udsæt ikke andre for oplevelser, du ikke selv vil bryde dig om. Det kan godt være, at du ikke mener det, du skriver så alvorligt, men det kan modtageren jo ikke vide. En anledning til, at tale om mobning, trusler, billeder, moral og sprogbrug i forbindelse med chat og SMS.

8 Kedelige oplevelser Sune - som ikke havde nogen mobiltelefon.
Rikke - som havde opgivet at slippe af med sit øgenavn. Jeppe - som hænges ud på nettet. Mette – den nye pige i klassen. Fire historier som indledning til at tale om, hvad en god kammerat er. Sune går i 7. kl. – Tavlen: Sune er en fattigrøv. Lærere siger, at så må han hellere få sig en mobiltelefon. Det får han så, men så tager mobningen rigtig fat, for så har Sune aldrig fred. Rikke går i 7. kl – Rikke Røv. Rikke har vænnet sig til sit øgenavn – siger hun – men hendes kropssprog siger noget andet. (hvad er et øgenavn kontra et kælenavn) Jeppe går i 6. kl – Jeppes familie hænges ud på Jeppes profil, fordi to piger fra klassen har fået fingre i Jeppes adgangskode. ”Jeppe” skriver, at han bliver misbrugt af sin far. Mette går i 6. kl – Mette er ny og to andre piger i klassen fniser hver gang Mette siger noget. Hvad er en god kammerat? De bedste bud fra eleverne kan evt. sættes op på en planche og hænges op i klassen. Hvad er forskellen på mobning og drillerier?

9 Når jeg SMS´er / chatter med nogen jeg ikke kender.
SSP Fællessekretariatet Når jeg SMS´er / chatter med nogen jeg ikke kender. Undersøgelse i klassen: Hvor mange har prøvet at chatte eller SMS´e med nogen man ikke kender? Få eleverne til at fortælle, hvor på nettet man kan chatte. Inden de næste slige evt. vises.

10 SSP Fællessekretariatet
Et eksempel på et webbaseret chatrum. Her forsiden af Den største børnechat i DK med over aktive profiler. Gennemsnitsalderen er ca. 15 år. Arto har været udsat for meget kritik, fordi der ikke er kontrol med kommunikationen og billederne på hjemmesiden. Der findes et hav af andre chatrooms. Arto tilbyder også, at alle funktioner betjenes via mobiltelefonen. (Arto D2)

11 SSP Fællessekretariatet

12 SSP Fællessekretariatet

13 Kilde: www.sikkerchat.dk
SSP Fællessekretariatet Kilde:

14 SSP Fællessekretariatet

15 SSP Fællessekretariatet

16 SSP Fællessekretariatet
MSN. Programbaseret chatrum. Programmet Messenger skal først downloades. Man giver andre adgang via en mailadr. Kan man chatte på MSN med nogen man ikke kender? Når man har mødt hinanden på er det ofte på msn at kommunikationen fortsætter.

17 Hvorfor er det skægt at chatte med nogen man ikke kender?
SSP Fællessekretariatet Hvorfor er det skægt at chatte med nogen man ikke kender? Hvor hurtigt kan man få nye venner på chatten? Hvad bliver man spurgt om, som noget af det første? Hvem bestemmer hvornår en chatsamtale afsluttes? Gennemgå spørgsmålene og få eleverne til at komme med deres bud. Under det sidste spørgsmål kan man komme ind på pædofili, forelskelse, seksualitet. Den seksuelle lavalder. Er der noget man skal være opmærksom på, når man chatter med nogen, man ikke kender?

18 SSP Fællessekretariatet
Et visuelt eksempel på en kommunikation, hvor en mand udgiver sig for at være en anden. Han skriver: Hej…..Jeg hedder Pernille og er 13 år. Skal vi mødes?

19 SMART regler: Sæt grænsen Mød aldrig en chatven alene
SSP Fællessekretariatet SMART regler: Sæt grænsen Mød aldrig en chatven alene Afgiv ikke personlige oplysninger Reager og gem beviserne Tal med en du stoler på Red Barnet og DKR har sat nogle regler op, som vi hver især bør videregive til vores børn. SMART-regler: Sæt grænsen Børnene skal vide, at de selv sætter grænsen. Det er derfor vigtigt, at de lærer at mærke efter inden i sig selv, så de ikke lader sig lokke til noget, der føles forkert. Børnene skal lukke ned for computeren eller slukke mobilen, hvis en samtale bliver mærkelig, sexfokuseret eller truende. Mød aldrig en chatven alene Det er vigtigt, at børnene føler, at de kan fortælle dig eller andre voksne omkring sig om bekendtskaber på nettet. Så er der større sandsynlighed for, at børnene inddrager en voksen i overvejelser om at mødes med en chatven e.l. Afgiv ikke personlige oplysninger Det kan ende dårligt, hvis børnene giver en fremmed sit navn, adresse, telefonnummer, eller et foto. Det er vigtigt, at de lærer ikke at afgive personlige oplysninger. Reager og gem beviserne Hvis børnene oplever en ubehagelig situation, skal de reagere på det. De skal vide, at det er vigtigt at gemme beviserne. Det kan være kopier af chatsamtalen, sms-beskederne e.l.. Disse beviser gør det lettere for dig og evt. politiet at hjælpe. Tal med en du stoler på Mange børn føler ikke, at de kan snakke med deres forældre eller andre voksne om internettet eller mobiler, fordi de voksne ikke ved så meget om det. Det er vigtigt, at børnene føler, at du alligevel godt kan hjælpe, og at du er til at snakke med, hvis de har oplevet noget ubehageligt. Tænk over hvilke billeder du lægger ud på nettet………alle kan se dem. Kilde:

20 SSP Fællessekretariatet
Tal med eleverne om, at chatsiderne er en åben bog. Alle kan kigge med. Tal om hvilke billeder og hvilken dagbog vil man have at andre ser?

21 Historien om Nicolas – fra www.sikkerchat.dk
SSP Fællessekretariatet Historien om Nicolas – fra Forestil dig, at du var Nicolas – ville du have handlet som ham, eller anderledes? Kunne Nicolas have gættet at John var en voksen mand – hvorfor/hvorfor ikke? Hvad synes du at Nicolas burde eller kunne have gjort, da han aftalte mødet med John – og da han mødtes med ham? Afspil lydoptagelsen fra (pigen på 14 år, Nicolas eller Sophie) og gennemgå spørgsmålene med eleverne. Hvordan kan det være at Nicolas stadig kan mærke oplevelsen, når han tænker på mødet med John?

22 Historien om Sophie – fra www.sikkerchat.dk
SSP Fællessekretariatet Historien om Sophie – fra Beskriv Sophies forhold til sine jævnaldrende kammerater. Hvorfor kan Sophie i historien godt lide ham, hun chatter med?. Da Sophie opdager hans virkelige alder, hvorfor fortsætter hun så med at chatte med ham? Gør historien færdig. Lav eventuelt to forskellige afslutninger på historien. Afspil lydoptagelsen om Sophie fra og gennemgå spørgsmålene med eleverne. Hvordan mener I, at Sophie burde have handlet under hele forløbet? Hvordan kunne Sophie have inddraget SMART-reglerne.

23 Pjecer: Internetadresser: www.sikkerchat.dk www.livsmodlab.dk
SSP Fællessekretariatet Pjecer: Internetadresser: Oversigt over materiale på området. Prøv at vise online. Her kan både børn, unge, voksne og professionelle hente mange oplysninger om chat. Pjecerne kan bestilles ved henvendelse til SSP Fællessekretariatet, Mona Stougård, Nørreport 1, 7500 Holstebro, Pjecerne kan også downloades fra hjemmesiden:


Download ppt "Chat og SMS på den fede måde!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google