Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation af instrumentet og dets muligheder.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Præsentation af instrumentet og dets muligheder."— Præsentationens transcript:

1 Præsentation af instrumentet og dets muligheder.
Guitaren Præsentation af instrumentet og dets muligheder.

2 Et strengeinstrument Guitaren er et instrument, hvor tonen dannes ved at strengene vibrerer, når strengene knipses. Den har så en krop, hvor tonen forstærkes via resonansen i hulrummet, så den kan høres.

3 Tre faktorer, der danner tonen
Strengens tykkelse. Hvor stram den er. Dens længde.

4 Hvor stram den er. Mundbuen, som bare er en almindelig bue, der sættes ved munden for at forstærke, danner tonehøjden ved at den strammes og slækkes. På guitaren har den faktor kun betydning når der skal stemmes.

5 Tonehøjder Harpens form gør, at strengene har forskellig længde og derved danner forskellige toner. Jo længere streng, jo dybere tone.

6 Tonehøjder Går vi tæt på harpen, vil vi se, at de lange (og dermed dybe strenge) også er tykke, de korte (og dermed høje) er tynde. Hvis de alle havde samme tykkelse, så ville nogen af dem være så stramme, at de knækkede, andre så slappe, at de ikke ville give en tone fra sig.

7 Strengens tykkelse. Jo tykkere streng, des lavere tone.
Guitarstrengene hedder fra den tykkeste til den tyndeste: Den dybe E-streng. A D G H Den høje E-streng.

8 Hvor stram den er. Strengenes stramning afhænger meget af faktorer som temperatur, fugtighed og andre ting. Derfor må det justeres med stemmeskruer for at få de rette toner. Tonen hæves ved at stramme, sænkes ved at løsne.

9 Strengens længde. Jo længere streng, des dybere tone.
De løse strenge på guitaren er lige lange. Vi får flere toner til rådighed ved at sætte fingeren på gribebrættet. Vi kan godt sige, at vi forkorter strengene med fingrene, så de får en højere tone.

10 Et akkordinstrument At den er et akkordinstrument vil sige, at den kan tage mere end to toner på en gang. Modsat melodiinstrumenter, der kun kan spille en tone, maksimalt to ad gangen. Bruges derfor ofte til at akkompagnere sang eller melodiinstrumenter. Er ved siden af klaveret nok det mest brugte akkordinstrument i dag. Udover klaver og guitar er der harmonika, banjo, ukulele.

11 Et akkordinstrument. Nu kan der også spilles melodi på et akkordinstrument, en tone ad gangen. At spille guitar på den måde kaldes single string guitar, eller bare single guitar, eller lead guitar. Modsat kaldes akkordspil så rytmeguitar eller backing guitar. Det er almindelig rollefordeling mellem to guitarister i rockbands, men også med bare to guitarister sammen.

12 Et akkordinstrument. I lighed med andre akkordinstrumenter kan guitaren så spille både akkord og melodi på en gang. Det kaldes solo guitar. Her behøves ingen andre instrumenter. Karakteristisk for klassisk guitar, men også visse former for blues, jazz og folk guitar bruger det.

13 Guitartyper Der findes flere guitartyper på markedet.
Den klassiske eller spanske guitar. Jumboguitaren, i Danmark ofte kaldet western-guitar. F-hulguitaren, ofte kaldet jazzguitaren. Den elektriske guitar.

14 Den klassiske guitar Lille, spinkel krop. Nylon eller plasticstrenge.
Har en blød og varm klang. Bruges til klassisk guitar, til flamenco og brasiliansk guitar som bossa nova etc. God begynderguitar, da strengene er blødere at trykke ned end på de øvrige typer.

15 Jumbo- eller westernguitar.
Stor solid krop og smalt gribebræt. Har stålstrenge, og er bygget til at klare det. En kraftigere klang end den spanske. Bruges i mange moderne genrer som blues, country og rock i deres akustiske versioner. Desuden almindelig i moderne folkemusik.

16 F-huls- eller jazzguitar.
Har også stålstrenge, men på grund af den violinagtige krop med f-formede lydhuller har den en mere lys og blød klang. Har sit navn, fordi den bruges til jazz, desuden til en hel del populærmusik.

17 El-guitaren. Startede med at man satte en pickup på jazzguitaren.
Efterhånden lavede man den om til et massivt stykke træ, så den ikke siger en lyd uden at forstærkeren er sat til. Bruges til visse jazzformer, men især til rock, blues og country i deres elektriske versioner.

18 Ekstra 1: Resonatorguitar.
Denne guitar er lavet helt af stål og har en resonator, der forstærker lyden. Den kaldes også dobro efter navnet på de to brødre, der opfandt den til gademusikere. Bruges i dag mest til slideguitar, altså, spil med rør, der glider på strengene i stedet for fingre.

19 Ekstra 2: Den tolvstrengede.
Fås i både akustisk og elektrisk version. Hver streng er fordoblet, så tonerne bliver ekstra fyldige. Tager forfærdelig tid at stemme. Ikke lige anbefalet til begyndere, men kan anbefales senere. Alle genrer, når man vil have en fyldig tone.

20 Lidt mere om typerne. Nogle ting, der skal tages med i betragtning, ved valg af guitar. I visse genrer hører der en bestemt type guitar, som allerede nævnt under præsentationen af hver enkelt type. Til vise- og folkesang og sang med børnene kan både den klassiske og western bruges, valget er en smagssag. Til akkompagnement af instrumental folkemusik som eks. Dansk spillemandsmusik, vil westernguitaren oftest være at foretrække, da den klassiske guitar let kan blive for svag, især når der er mange instrumenter og evt. også en kontrabas med. Sæt aldrig stålstrenge på en klassisk guitar! De har et træk på flere tons og vil snart knække halsen. El-guitaren kan være en pestilens for naboer. Vil du spille i rockband, så øv akustisk hjemme og brug den elektriske med bandet i øvelokalet. Vil du prøve jazz? Du kan starte med at øve det på den guitar du allerede har, uanset typen. Finder du ud af at jazz er det, du vil dyrke, så køb en jazzguitar. Når du så køber en jazzguitar, så overvej at købe en med pickup, så du kan vælge mellem at spille med elektrisk forstærkning og akustisk lyd, det er i dag meget almindeligt blandt jazzguitarister. Vil du prøve slideguitar? Det kan kun lade sig gøre på stålstrenge. Har du en guitar med sådanne, så start med at øv på den. Finder du ud af at du vil dyrke det, så køb en resonatorguitar.

21 Parat til at starte Når du har valgt og købt en guitar, så er du parat til at starte. Hav realistiske forventninger. Dit spil vil ikke lette omgående. Går du til undervisning, så vent først at det letter og lyder af noget efter anden gang.

22 Parat til at starte Sæt en daglig tid af til at øve, i starten minutter pr. dag. Lidt hver dag er bedre end meget en gang om ugen. Find ud af en afslappet stilling at sidde med guitaren. Vær opmærksom på, om du bider tænderne sammen, løfter skuldrene eller spænder.

23 Parat til at starte. Stemningen er vigtig, men den tager tid at lære.
Få i starten en erfaren guitarist til at stemme for dig regelmæssigt. Øv alligevel i at stemme.

24 De første skridt. Små melodier på de løse strenge og første tre bånd.
De to akkorder D og A7 og nogle sange, der kan synges på kun de to akkorder. Det er sværere at styre tre-fire fingre på en gang end at styre en, så overvej at spille de små melodier en tid inden du kaster dig over akkorderne.


Download ppt "Præsentation af instrumentet og dets muligheder."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google