Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Guitaren Præsentation af instrumentet, de forskellige typer og mulighederne.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Guitaren Præsentation af instrumentet, de forskellige typer og mulighederne."— Præsentationens transcript:

1 Guitaren Præsentation af instrumentet, de forskellige typer og mulighederne.

2 Et strengeinstrument Guitaren er et instrument, hvor tonen dannes ved at strengene vibrerer, når strengene knipses. Den har en krop, hvor tonen forstærkes via resonansen i hulrummet, så den kan høres.

3 Tre faktorer, der danner tonen 1.Strengenes tykkelse. 2.Hvor stramme de er. 3.Deres længde.

4 Hvor stramme de er. Mundbuen, som bare er en almindelig bue, der sættes ved munden for at forstærke, danner tonehøjden ved at den strammes og slækkes. På guitaren har den faktor betydning, når der skal stemmes.

5 Hvor stramme de er. Strengenes stramning afhænger meget af faktorer som temperatur, fugtighed og andre ting. Derfor må det justeres med stemmeskruer for at få de rette toner. Det kalder vi at stemme den. Tonen hæves ved at stramme, sænkes ved at løsne.

6 Strengenes længde Harpens form gør, at strengene har forskellig længde og derved danner forskellige toner. Jo længere streng, jo dybere tone.

7 Strengens længde. Jo længere streng, des dybere tone. De løse strenge på guitaren er lige lange. Vi får flere toner til rådighed ved at sætte fingeren på gribebrættet. Vi kan godt sige, at vi forkorter strengene med fingrene, så de får en højere tone.

8 Strengenes tykkelse Går vi tæt på harpen, vil vi se, at de lange (og dermed dybe strenge) også er tykke, de korte (og dermed høje) er tynde. Hvis de alle havde samme tykkelse, så ville nogen af dem være så stramme, at de knækkede, andre så slappe, at de ikke ville give en tone fra sig.

9 Strengens tykkelse. Jo tykkere streng, des lavere tone. Guitarstrengene hedder fra den tykkeste til den tyndeste:  Den dybe E-streng. AA DD GG HH  Den høje E-streng.

10 Et akkordinstrument Guitaren er et akkordinstrument, det vil sige: den kan tage mere end to toner på en gang. Modsat melodiinstrumenter, der kun kan spille en tone, maksimalt to ad gangen. Den bruges derfor ofte til at akkompagnere sang eller melodiinstrumenter. Den er ved siden af klaveret det mest brugte akkordinstrument i dag. Udover klaver og guitar er der harmonika, banjo, ukulele, alle former for keyboards.

11 Et akkordinstrument. Nu kan der også spilles melodi på et akkordinstrument, en tone ad gangen. At spille guitar på den måde kaldes single string guitar, eller bare single guitar, eller lead guitar. Modsat kaldes akkordspil så rytmeguitar eller backing guitar. Det er almindelig rollefordeling mellem to guitarister i rockbands, men også med bare to guitarister sammen.

12 Et akkordinstrument. I lighed med andre akkordinstrumenter kan guitaren så spille både akkord og melodi på en gang. Det kaldes solo guitar. Her behøves ingen andre instrumenter. Karakteristisk for klassisk guitar, men også visse former for blues, jazz og folk guitar bruger det.

13 Guitartyper Der findes flere guitartyper på markedet. 1.Den klassiske eller spanske guitar. 2.Jumboguitaren, i Danmark ofte kaldet western-guitar. 3.F-hulguitaren, ofte kaldet jazzguitaren. 4.Den elektriske guitar.

14 Den klassiske guitar Lille, spinkel krop. Nylon eller plasticstrenge. Har en blød og varm klang. Bruges til klassisk guitar, til flamenco og brasiliansk guitar som bossa nova etc. God begynderguitar, da strengene er blødere at trykke ned end på de øvrige typer.

15 Jumbo- eller westernguitar. Stor solid krop og smalt gribebræt. Har stålstrenge, og er bygget til at klare det. En kraftigere klang end den spanske. Bruges i mange moderne genrer som blues, country og rock i deres akustiske versioner. Desuden almindelig i moderne folkemusik.

16 F-huls- eller jazzguitar. Har også stålstrenge, men på grund af den violinagtige krop med f-formede lydhuller har den en mere lys og blød klang. Har sit navn, fordi den bruges til jazz. Desuden til en hel del populærmusik.

17 El-guitaren. Startede med at man satte en pickup på jazzguitaren. Efterhånden lavede man den om til et massivt stykke træ, så den ikke siger en lyd uden at forstærkeren er sat til. Bruges til visse jazzformer, men især til rock, blues og country i deres elektriske versioner.

18 Ekstra 1: Resonatorguitar. Denne guitar er lavet helt af stål og har en resonator, der forstærker lyden. Den kaldes også dobro efter navnet på de to brødre, der opfandt den til gademusikere. Bruges i dag mest til slideguitar, altså, spil med rør, der glider på strengene i stedet for fingre.

19 Ekstra 2: Den tolvstrengede. Fås i både akustisk og elektrisk version. Hver streng er fordoblet, så tonerne bliver ekstra fyldige. Tager forfærdelig tid at stemme. Ikke lige anbefalet til begyndere, men kan anbefales senere. Alle genrer, når man vil have en fyldig tone.

20 Parat til at starte Når du har valgt og købt en guitar, så er du parat til at starte. Hav realistiske forventninger. Dit spil vil ikke lette omgående. Går du til undervisning, så vent først at det letter og lyder af noget efter anden gang.

21 Parat til at starte Sæt en daglig tid af til at øve, i starten 10- 15 minutter pr. dag. Lidt hver dag er bedre end meget en gang om ugen. Find ud af en afslappet stilling at sidde med guitaren. Vær opmærksom på, om du bider tænderne sammen, løfter skuldrene eller spænder.

22 Parat til at starte. Stemningen er vigtig, men den tager tid at lære. Få i starten en erfaren guitarist til at stemme for dig regelmæssigt. Øv alligevel i at stemme.

23 De første skridt. Små melodier på de løse strenge og første tre bånd. De to akkorder D og A7 og nogle sange, der kan synges på kun de to akkorder. Det er sværere at styre tre-fire fingre på en gang end at styre en, så overvej at spille de små melodier en tid inden du kaster dig over akkorderne.


Download ppt "Guitaren Præsentation af instrumentet, de forskellige typer og mulighederne."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google