Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen."— Præsentationens transcript:

1 Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen

2 Nye ord Signifikante Proces Cirkulær Markant Kemien i problemet Styringsorgan Autoritative Politolog Perspektiv Dynamisk

3 Politik Hvad er politik ? Oprindeligt dækker ordet politik (politeia-græsk) over, at der inden for et afgrænset område træffes beslutninger, som påvirker borgernes dagligdag Hvordan defineres politik? Den amerikanske politolog, David Easton, siger; at politik er "den autoritative fordeling af værdier med gyldighed for et samfund". I hans definitionen forstår man at politik handler om fordelingen af værdier blandt borgerne Google mig!

4

5 Politik handler altså om fordeling af samfundets værdier Modeller som her illustrerer hvordan det politiske system er i Dk Læs mere side 111 Modellen skal opfattes som cirkulær eller fortløbende – den stopper aldrig ! Der er altid en proces i gang, systemet er dynamisk. Modellen skal opfattes som cirkulær eller fortløbende – den stopper aldrig ! Der er altid en proces i gang, systemet er dynamisk.

6 De tre forståelser af politik i det danske sprog 1. Politik som de processer, hvor der træffes beslutninger for en gruppe af personer. Handler om den/de ”ting” som går i gang når en gruppe personer (politiker) tager beslutninger 2. Politik som styringsorganer og institutioner inden for et afgrænset område. Handler om hvordan vores organisationer, institutioner er opbygget/ledet (hierarki) og hvordan vi styrer dem. 3. Politik som de konkrete forslag, eksempelvis partier fremfører. Handler om de praktiske forslag som politiker og partier kommer frem med.

7 ”…..derfor kan Politik ses i det perspektiv som et værktøj, opfundet af mennesket til at organisere sig selv for at opnå fælles overlevelse for hele gruppen eller samfundet” Politik kan også forstås sådan her …

8 Det danske politiske system er åbent og dynamisk Derfor er systemet også sårbart overfor omverden (udlandet) Hvis der for eksempel sker ændringer i den internationale økonomi eller signifikante valuta ændringer så påvirker det os her i Danmark Det vil påvirke de politiske beslutninger, som kommer fra politikkerne selv såvel som fra os borgere!

9 Videoklip; Se YouTube klippene her om Estons model Link: Den meget korte: https://www.youtube.com/watch?v=dP5rGWWYFZchttps://www.youtube.com/watch?v=dP5rGWWYFZc Den korte: https://www.youtube.com/watch?v=Njl4J7nwMgQhttps://www.youtube.com/watch?v=Njl4J7nwMgQ


Download ppt "Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google