Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den klassiske vurdering af arkitektur De fem F'er Form, funktion, fantasi, forståelse og forbindelse. Alle gode værktøjer, når man skal vurdere den arkitektoniske.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den klassiske vurdering af arkitektur De fem F'er Form, funktion, fantasi, forståelse og forbindelse. Alle gode værktøjer, når man skal vurdere den arkitektoniske."— Præsentationens transcript:

1 Den klassiske vurdering af arkitektur De fem F'er Form, funktion, fantasi, forståelse og forbindelse. Alle gode værktøjer, når man skal vurdere den arkitektoniske værdi.

2 1 Form Arkitektur handler ikke blot om at tegne et hus, men også om at skabe et sted. Arkitektur er at forme og indrette rum, hvad enten det er rum i en bygning, by, have eller et landskab. Formen må være relevant, så rummet kan bruges til de funktioner, man ønsker.

3 2 Funktion Hvordan fungerer arkitekturen? Er bygningen veldisponeret med alle de rum, man kunne ønske sig? Er rumindretningen logisk med en velvalgt proportionering af de forskellige rum og med gode rumforløb? Er der et sundt indeklima, hvor man kan regulere rummenes temperatur, lysindfald og mængden af frisk luft?

4 3 Fantasi I den klassiske vurdering af arkitektur lægges der vægt på holdbarhed, nytte og skønhed. Men arkitekturen skal også have et element af noget nyt, visionært og fantasifuldt. Arkitekturen må gerne vække opmærksomhed og bane vej for nye ideer.

5 4 Forståelse Valget af materialer er i høj grad med til at give en bygning karakter. Det er vigtigt at arkitekten kender materialernes potentiale og konstruktive muligheder. Materialernes holdbarhed, brugbarhed og skønhed har stor betydning for bedømmelsen af arkitektur.

6 5 Forbindelse Det er vigtigt, at arkitekturen spiller sammen med tiden og stedet. Hver arkitekturopgave er en nyfortolkning af det særegne sted, hvor bygningen placeres og den periode, der bygges i.

7 Den klassiske vurdering af arkitektur Slår den klassiske vurdering af arkitektur til? Bliver alle forventninger til hvad god arkitektur er indfriet? Måske... Jeg hæfter mig i denne sammenhæng specielt ved det sidste "F" jeg nævnte - Forbindelse - og lægger her vægt på, at arkitekturen skal spille sammen med tiden og stedet.

8 Den nutidige vurdering af arkitektur God arkitektur indfrier ikke kun de klassiske dyder. God arkitektur indfrier også forventningerne til miljø- og energirigtigt byggeri, og hvor bære- dygtighed ikke er en option - men et vilkår! God arkitektur er (også) energimæssig innovativ.


Download ppt "Den klassiske vurdering af arkitektur De fem F'er Form, funktion, fantasi, forståelse og forbindelse. Alle gode værktøjer, når man skal vurdere den arkitektoniske."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google