Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

To argumenter for Gud v. Peder Jørgensen. Indledning: Spørgsmål: Har videnskaben ikke modbevist en skabende Gud som Bibelen omtaler? Siden vore fædre.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "To argumenter for Gud v. Peder Jørgensen. Indledning: Spørgsmål: Har videnskaben ikke modbevist en skabende Gud som Bibelen omtaler? Siden vore fædre."— Præsentationens transcript:

1 To argumenter for Gud v. Peder Jørgensen

2 Indledning: Spørgsmål: Har videnskaben ikke modbevist en skabende Gud som Bibelen omtaler? Siden vore fædre døde, er alting jo blevet ved at være, som det var fra skabelsens begyndelse.« Men de, der påstår dette, overser, at fra gammel tid var der himle til og en jord, som på Guds ord var opstået af vand og gennem vand, og derfor gik den daværende verden da også til grunde ved at blive oversvømmet af vand. Men de nuværende himle og den nuværende jord er i kraft af det samme ord blevet opretholdt og gemt til ilden på dommens dag, når de ugudelige mennesker skal gå fortabt. (2 Pet 3,4-8)

3 Oversigt over aftenen: Hvorfor skal vi forsvare den kristne tro? Argument 1: ”Kalam’s Kosmologiske Argument” Argument 2: ”Det Moralske Argument” Opsummering og hvordan i praksis

4 Kalam’s Kosmologiske Argument Hvad gør et godt argument? 1.Alt der begynder at eksistere har en årsag 2.Universet begyndte at eksistere 3.Derfor har universet en årsag

5 Alt der begynder at eksistere har en årsag Sund fornuft Videnskabelige beviser Hvad med ”virtuelle partikler?”

6 Universet begyndte at eksistere Filosofisk begrundelse: Potentiel uendelig En bevægelse mod et meget højt tal Faktisk uendelig Ingen bevægelse, men fx der er et uendeligt antal tal (1,2,3,4 …) Der kan ikke være en ‘faktisk uendelig’ række af begivenheder Hvad med Gud?

7 Universet begyndte at eksistere Videnskabeligt Big Bang Universet udvider sig. Den anden termodynamiske lov Modargument mod Big Bang: Indikerer for meget en begyndelse.

8 Universet begyndte at eksistere

9

10 Opsummering af Kalam’s Kosmologiske argument 1.Alt der begynder at eksistere har en årsag 2.Universet begyndte at eksistere 3.Derfor har universet en årsag Hvad kan vi sige om denne årsag?

11 Hvad kan vi sige om årsagen? Universets årsag må være noget uden for tid og rum Årsagen må være uforståeligt mægtig Årsagen må være personlig En tidsløs årsag skaber en tidslig effekt

12 Opsummering af Kalam’s Kosmologiske argument 1.Alt der begynder at eksistere har en årsag 2.Universet begyndte at eksistere 3.Derfor har universet en årsag 4.Denne årsag må være en personlig væren uden for tid og rum uforståeligt mægtig.

13 Typiske uenigheder: Vi kan ikke sige noget om før universets begyndelse Tiden er uendelig, og vi er bare et sted på en uendelig tidslinie.

14 Kalam og Bibelen Gud skaber jorden på seks dage (1 Mos 1) "I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden, jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene.” (1 Mos 1,1f) Dag 1 – Dag 4 Dag 2 – Dag 5 Dag 3 – Dag 6

15 Kalam og Bibelen 1 Mos 1 er ikke en videnskabelig udredning Evolutionsteorien som den er i dag, er ufattelig hullet. Jeg tror på en Gud som skaber alting, ud af ingenting! Det er det største under i skabelsen!

16 Siden vore fædre døde, er alting jo blevet ved at være, som det var fra skabelsens begyndelse.« Men de, der påstår dette, overser, at fra gammel tid var der himle til og en jord, som på Guds ord var opstået af vand og gennem vand, og derfor gik den daværende verden da også til grunde ved at blive oversvømmet af vand. Men de nuværende himle og den nuværende jord er i kraft af det samme ord blevet opretholdt og gemt til ilden på dommens dag, når de ugudelige mennesker skal gå fortabt. (2 Pet 3,4-8)

17 Det Moralske argument 1.Hvis Gud ikke eksister, så eksisterer objektive moralsk værdier og objektive moralske forpligtelser heller ikke. 2.Objektive moralske værdier og objektive moralske forpligtelser eksisterer 3.Derfor eksisterer Gud.

18 Begreb klarhed Objektiv: Uafhængigt af menneskers mening Subjektiv: Afhængigt af mennesker mening Moralske værdier: Det er godt at elske sine børn. Moralske forpligtelser: Det er rigtigt at elske sine børn. (handlingen – det vi bør eller ikke bør gøre.)

19 Hvis Gud ikke eksisterer, eksisterer objektive moralske værdier ikke. Naturalistisk verdensbillede: Moralske værdier er et biprodukt af biologisk evolution og sociale betingelser.

20 Hvis Gud ikke eksisterer, eksisterer objektive moralske værdier ikke. Darwin: ”Hvis mennesker var opfostret under præcis de samme betingelser som bikube-bier, kan der nærmest ikke være tvivl om, at vores ugifte kvindelige ville, ligesom arbejderbierne, tænke det en hellig forpligtelse, at dræbe deres brødre, og mødre ville stræbe efter at dræbe deres frugtbare døtre: Og ingen ville tænke på at lægge sig imellem.”

21 Hvis Gud ikke eksisterer, eksisterer objektive moralske forpligtelser ikke. Hvis vi er dyr, kan vi ikke myrde Hvis vi er dyr, kan vi ikke voldtage

22 Hvis Gud ikke eksisterer, eksisterer objektive moralske værdier og forpligtelser ikke. ”Stædig humanisme” Hvad som helst der bidrager til menneskelig opblomstring er godt, og hvad som helst der forringer det, er skidt, længere er den ikke. Hvorfor er det der bidrager til menneskelig opblomstring bedre end til dyr? Hvorfra findes der noget som helst godt eller skidt? Fx hustruvold

23 Objektiv Moralske værdier og forpligtelser eksisterer Moralsk erfaring: Jeg tror på hvad mine sanser fortæller mig om verden Jeg tror også på hvad jeg fornemmer om rigtigt og forkert.

24 Objektiv Moralske værdier og forpligtelser eksisterer

25 Hvis Gud ikke eksisterer, eksisterer objektive moralske værdier og forpligtelser ikke. Argumentet er ikke: Om vi kan være gode Argumentet er ikke: Om vi kan se rigtigt og forkert uden Gud Argumentet er: Hvis gud ikke eksisterer, så eksisterer objektive moralske værdier og forpligtelser heller ikke.

26 Det Moralske argument Ulempen ved dette argument er, at det er for filosofisk til at vi forstår det. Fordelen er, at det udstiller hvor uvirkeligt livet uden Gud er.

27 Vi er ateister. Vi tror at universet er et stor uforårsaget tilfældigt uheld. Alt liv i universet i fortiden og fremtiden er resalutaten af en tilfældig chance der handler på sig selv. Mens vi anderkender begreber som moral, høflighed, civilisering ser ud til at eksistere, ved vi, at det gør de ikke. Vores højtudviklede hjerner forestiller sig, at disse ting har en årsag eller en brug, og det havde de i fortiden. De har tillad livet at fortsætte på denne planet i et kort glimt af tid. Men gør ikke denne fejltagelse. Alle vores drømme, kærlighed, meninger og ønsker er påfund af vores oprindelige forestilling.

28 De er flygtige elektriske signaler, som løber på tværs af vores synapser for et øjeblik. De tjente deres formål i fortiden. De fik os hertil. Det er det. Alle menneskelige præstationer og planer for fremtiden er resultatet af en gammel udviklet hjerne og ledsaget af kemiske reaktioner, der en gang tjente et overlevelses formål. Fx Jeg vil gifte mig, og opfostre børn fordi mine gener befaler reproduktion. Jeg vil skabe fordi kreativitet tjente en overlevelsesfordel frem for mine tidligere abe forfædre. Jeg vil bygge byer og love fordi det tillad mine abe bedstefar tid og fred til at reproducere han gener.

29 Mit eneste umiddelbare er at adlyde mine gener. Spis, sov, reproducer, dø. Det er vores bibel. Vi håner teisterne for at have skabt myter og en hellig bog. Vi forestiller os selv overlegne. Men også vi forestiller os, at der er en mening med at adlyde love, være høflig, beskytte den svage osv. Sludder. Vi opfostrer en ny religion, en hvor vi forestiller os at sådanne aftaler har nogen basis i det virkelige liv. Har de tilladt os at eksistere? Absolut. Men hvem er interesseret i det?

30 Uden for mit grådige lille gens behov for at reproducere, er der ikke noget i min verden der stopper mig fra at dræbe dig og reproducere med din kone. Kun frygten at jeg måske bliver indespærre og så mister mulighedden for at gøre det sammen med den næste fyrs kone.

31 Livet uden Gud Hvordan fordømmer vi Holocaust? Hitler tabte krigen Det tjente ikke vores art? Uden Gud ender vi i et verdensbillede, som ikke indeholder værdi, forpligtelser eller mening. Den mening vi tilskriver livet, er i bedste fald subjektiv og ikke eksisterende.

32 Guds befaling? Er alt Gud befaler så godt? Hvis nu et af budene i de 10 Bud var: ”Mishandl dine børn” ville vi så være forpligtet på at overholde budet? Hvis vi har en firkantet cirkel ville arealet så være ‘en side’ x ‘en side’? Når en god og retfærdig Gud befaler noget, er det godt.

33 Opsummering og brug: Kalam 1.Alt der begynder at eksistere har en årsag 2.Universet begyndte at eksistere 3.Derfor har universet en årsag

34 Du tror på Big Bang? Hvad tænker du der var før Big Bang? Jeg tror ikke vi kan sige noget om før Big Bang. Det kan du måske have ret i, men er det ikke at lukke øjnene for de spørgsmål der naturligt opstår? Fx sker alting i dag, fordi der var noget som forårsagede det i går. Men selv om den række af årsager – virkninger er lang, kan den vel ikke være uendelig. Så på et tidspunkt må vi komme tilbage til den første årsag.

35 Opsummering og brug: Moral 1.Hvis Gud ikke eksisterer, så eksisterer objektive moralske værdier og forpligtelser heller ikke. 2.Objektive moralske værdier og forpligtelser eksisterer 3.Derfor eksisterer Gud. Hvorfor er det rigtigt at efterleve god moral?

36 Har du nogen sinde overvejet rigtigt og forkert? Tja, jeg ville tænke der er noget som er godt at gøre Joh men, hvor kommer det gode fra? Det er vel et biprodukt af vores flokmentalitet Så hvis vi var udviklet anderledes, kunne vores moral have set helt anderledes ud? I princippet ja. Så det vil også sige, at vi ingen ret har til at fordømme fx holocaust? Hvad? Nej overhovedet ikke! Det er da forkert!

37 Jo, men med logikken før. Så er det kun forkert fordi vi har udviklet os på den her måde. Altså det er kun forkert, fordi DU subjektivt mener, at det er forkert. Nej det mener jeg ikke, det er vel rigtigt at gøre det gode for mennesker. Men hvorfor? Hvorfor er det mere rigtigt at gøre det der er godt for mennesker end andre dyr? Og hvorfor er det overhovedet noget, som vi behøver at gøre? Jeg mener i princippet kan vi vel være ligeglade, for menneskeheden overlever jo ikke uendeligt.

38 Ekstra Litteratur www.reasonablefaith.org Spørgsmål og svar, forelæsninger, og debatter. Rigtig mange gode tilbud. - Engelsk On Guard af William Lane Craig God gennemgang af grundlæggende apologetiske argumenter. God til studiegrupper. – Engelsk Reasonable Faith af William Lane Craig Teologisk fagbog om apologetik – Engelsk Gud for Skeptikere af Timothy Keller Lige til – Dansk www.skabelse.dk En del gode videnskabelige artikler for at Gud har skabt jorden. - Dansk

39 Spørgsmål Har du prøvet, at blive udfordret på din tro på Gud? Hvad sagde du/ gjorde du? Hvordan tror du dine venner, familie eller andre ville reagere på disse argumenter? Tror du, at det ville gøre en forskel for hvad de tror på? Overvej styrker og svagheder ved de enkelte argumenter. Hvordan vil du fejre en kristen jul med din familie?


Download ppt "To argumenter for Gud v. Peder Jørgensen. Indledning: Spørgsmål: Har videnskaben ikke modbevist en skabende Gud som Bibelen omtaler? Siden vore fædre."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google