Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Program for eftermiddagen 29/2 12.45-13.15 Mindfulness (psykolog) og intro til Sokratisk Dialog (Vibeke). 13.15-14.15 Kort Sokratisk Dialog i grupper.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Program for eftermiddagen 29/2 12.45-13.15 Mindfulness (psykolog) og intro til Sokratisk Dialog (Vibeke). 13.15-14.15 Kort Sokratisk Dialog i grupper."— Præsentationens transcript:

1

2 Program for eftermiddagen 29/2 12.45-13.15 Mindfulness (psykolog) og intro til Sokratisk Dialog (Vibeke). 13.15-14.15 Kort Sokratisk Dialog i grupper. Alle grupper afleverer en sætning til Birthe 14.15-14-40 Pause 14.40 – 15.30 Opsamling i plenum og afrunding af dagen.

3 Sokratisk dialoggruppe

4 Hvad er en sokratiske dialoggruppe ? Den sokratiske dialoggruppe er en form for filosofisk praksis forstået som en samtaleform hvor en gruppe sammen filosoferer om et eksistentiel/værdimæssigt spørgsmål af betydning for deltagernes levede liv. Dialogens form er inspireret af Sokrates’ undrende og kritisk undersøgende tilgang: intet tages for givet men må undersøges ved hjælp af gruppens erfaringer, tanker, forestillinger og værdier.

5 Hvad er en sokratisk dialoggruppe? Den sokratiske dialoggruppe er en mulig måde at træne sig i at blive mere bevidst om de værdier og “livsmeninger”, man måtte have som enkelt person eller som gruppe, samtidig med at det opøver deltagernes evne til at “stå i det åbne” i en undrende opmærksomhed på livets store spørgsmål. Målet for den sokratiske dialoggruppe er at skabe et undringsfællesskab Gennem en eksperimenterende, spørgende, famlende og filosoferende samtaleproces, søger man at blive mere afklaret på egne livsværdier og ens fagprofessions begreber og værdier samt ikke mindst en større bevidstgørelse om de mange forskellige tolkninger og værdier, som ens kollegaer måtte have om det undersøgte begreb eller spørgsmål (Finn Thorbjørn Hansen).

6 Kriterier for valg af eksempel Eksemplet skal tage afsæt i en oplevet situation, der har hæftet sig fast i eksempelhaverens hukommelse. Eksemplet skal kunne fungere som et billede, der illustrerer (dele af)spørgsmålet. Situationen beskrives som den huskes, det er ikke tilladt at komme med efterrefleksioner, der begrunder/forklarer situationen. Tænk evt. situationen som et billede – et billede, der skal males for de andre deltagere med ord, som gengiver det, der blev sagt, gjort, følt og tænkt i situationen (vi kan også kalde det en fænomenologisk beskrivelse). Husk det skal være en situation, der kan deles med andre. Eksempelhaveren skal være færdig med situationen. De øvrige deltagere skal have mulighed for at spørge ind til fortællingen, så de kan se den for sig. Situationen skal ikke vurderes men undersøges!!!

7 Vigtige dyder i gruppesamtalen Åbenhed Er jeg reelt interesseret i at forstå, hvad andre siger? Er jeg villig til at dele mine tanker om sagen med gruppen? Tålmodighed ”Hvis jeg nogensinde har gjort værdifulde opdagelser, så skyldes det mere tålmodig opmærksomhed end noget andet talent” (Isaac Newton 1643-1727). Sagsforståelse Taler vi i forlængelse af hinanden? Er det sagen og ikke personlige statements, vi er optagede af?

8 Hvad er en god samtale om døden? Hver gruppedeltager kommer med et oplevet eksempel på en samtale om døden, der huskes som betydningsfuld/tankevækkende/god. Vælg en af fortællingerne at tænke videre fra. Hvor i eksemplet er der noget, som handler om døden? Hvorfor mener I, at eksemplet handler om en samtale om døden? Med afsæt i dette eksempel, hvad er en god samtale om døden? (formuler en sætning).

9 Jeres rolle som facilitatorer Vær opmærksom på: At abstrakte formuleringer forbindes med det valgte eksempel. At deltagerne forsøger at forstå, hvad de andre siger. At inddrage alle i dialogen. At hjælpe med til at der nås frem til en fælles forståelse af spørgsmålet.

10 Eksempler på spørgsmål Husk eksemplet skal ikke vurderes men undersøges! Spørg ind til eksemplet: 1. Beskrivelse: Hvad skete der? Hvad blev der sagt/ gjort etc.? om døden en samtale 2. Fortolkning: Hvor er der noget i fortællingen, der handler om døden? Hvordan tales der om døden? Hvad tales der om? Hvad tales der ikke om? Berøres døden som tema på anden måde end gennem det talte sprog? Hvorfor kan situationen siges at handle om en samtale om døden? Hvad er en samtale ud fra eksemplet? Hvad er det gode ved at tale sammen om døden ud fra eksemplet? Hvad er en samtale om døden ud fra eksemplet?

11 En god samtale om døden er At være åben for samtalen og at være der hvor patienten er- i nærværet uden ord Kan være en nærværende samtale om det levede liv At have mod til stilheden og at være tilstede uden ord I den gode samtale om døden er man ydmyg og egne tanker og holdninger om hvad der er godt sættes i parentes. Der er respekt for den andens grænser og kultur Tager udgangspunkt i at man vil hinanden og tør bruge sine sanser Modet til at turde mødes og sætte sig selv i spil Der er ikke så meget ordene, mere at turde mellemrummene, der giver den gode samtale En god samtale om døden udspringer af et nærværende mellemmenneskeligt møde, der bygger på tillid og oprigtig interesse. At følge med patienten med respekt for livshistorien og åbne små vinduer med mulighed for at åbne for tanker om døden.


Download ppt "Program for eftermiddagen 29/2 12.45-13.15 Mindfulness (psykolog) og intro til Sokratisk Dialog (Vibeke). 13.15-14.15 Kort Sokratisk Dialog i grupper."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google