Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren."— Præsentationens transcript:

1 Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren

2 Risikofaktorer Maden Mangel på motion Rygning Stress Overvægt Søvnvaner Alder,køn, arv

3 Kolesterol Føres rundt i blodet bundet til protein. Kolesterol bundet til protein kaldes lipoproteiner (der findes forskellige slags) Totalkolesterol = LDL, HDL og VLDL

4 Hjerteforeningen anbefaler Totalkolesterol < 5 mmol / l (4,5) LDL < 3 mmol / l (2,5) ( * 2) HDL > 1 mmol / l Triglycerider < 2 mmol / l ( * 1,7) * pt. Med type 2 diabetes

5 Hvad er fakta og hvad er myter? Fakta er de 5 F’er: Fedtet Fisken Frugt og grønt Fibre og fuldkorn Forbrændingen/Fysisk aktivitet

6 Fedt Mættede = De hårde fedtstoffer øger totalkolesterol og LDL Umættede = De bløde fedtstoffer sænker LDL og øger HDL en smule

7 Fedtsyrer Mættede: Smør Margarine Fede oste Fede mælkeprodukter Fede kødprodukter Kiks, kager, is…. Umættede: Olier Flydende margarine Fede Fisk Nødder, mandler, frø Mayonnaise Oliven, avocado

8 Fokus på at reducere mættet fedt, ikke den totale mængde fedt. Fokus på hvad det mættede fedt udskiftes med. Et højt indtag af simple kulhydrater kan forværre lipidprofilen.

9

10 Æggeblommer, torskerogn, indmad og skaldyr ? Der er ikke konsensus i forhold til sammenhængen mellem indtagelse af kolesterol og blodets kolesterolniveau, så længe indtaget af mættet fedt er lavt 1 æg – 200-250 mg 20 g torskerogn – 60 mg 100 g rejer – 160 mg 100 g lever – 300 mg

11 Spis fisk og fiskepålæg Til personer uden IHS SPIS 200- 300 GRAM FISK OM UGEN – OGSÅ GERNE FED FISK ½ stykke brød med fisk dagligt Fisk til middag 2 gange om ugen Ikke belæg for at anbefale fiskeoliekapsler til raske Ved hypertriglyceridæmi: evt. 2-4 g per dag.

12 N-3 fedtsyrer Stabiliserer hjerterytmen Nedsætter blodtrykket Nedsætter triglycerider Mindsker blodstørkning -Ovennævnte nedsætter risiko for iskæmisk hjertesygdom n-3 har ingen effekt på kolesterol i blodet

13 N-3 fedtsyrer til hjertepatienter Personer med konstateret IHS anbefales at spise fed fisk svarende til 7 g marine n-3 PUFA pr uge. Alternativt tilsvarende supplement i form af fiskeoliekapsler (1000 mg/ 1 gram EPA og DHA/dag) Hvordan opnås 1 gram n-3 PUFA? Makrel/Sild: 40 gram Laks/ørred:100 gram Torsk/rødspætte:500 gram Torskelevertran: 5-10 ml Fiskeoliekapsler:1-3 stk

14 SPIS FRUGT OG GRØNT – 6 OM DAGEN SPIS 600 GRAM FRUGT OG GRØNT – OM DAGEN Højt indhold af vitaminer, mineraler, kostfibre, antioxidanter og andre gode stoffer Lavt indhold af fedt og kalorier Økonomien – det fylder og mætter, optager pladsen for kød/fisk Modvirker bl.a. forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk og åreforkalkning

15

16 600 g frugt og grønt Juice tæller kun som én af de 6, også selv om du drikker flere glas. Kartofler tæller ikke med – sammenlign med ris, pasta, brød… Tørret frugt tæller ikke med. Nødder tæller ikke med.

17 OBS Nødder Meget højt energiindhold! Men højt indhold af umættede fedtsyrer Hyppigt indtag af nødder er forbundet med nedsat risiko for hjertekarsygdomme.

18 Nødder Hvilke mængder og typer af nødder ? Kan anbefales som et sundt alternativ til snack, slik og kager som en del af en varieret hjertevenlig kost. 20-25 gram?

19 Fibre og fuldkorn Kostfibre hjælper med at sænke dit kolesteroltal

20 Obs på kostfibre, der især findes i: Rugbrød, fuldkornsbrød, grovknækbrød…. Fuldkornspasta, brune ris… Havregryn, müsli, klid.. Bælgfrugter Grønt Frugt

21 Kornets indholdsstoffer Klid (skaldele) Fiber, B-vit., mineraler og antioxidanter samt fytoøstrogener (lignaner) Kim Mineraler, B-vit., E-vit., enzymer, flerumættede fedtsyrer, plante- steroler Frøhvide (endosperm) Kulhydrater og protein

22 Hvorfor fuldkorn? Mindsker risiko for hjertekarsygdom God effekt på diabetes (type 2) Mindsker risiko for overvægt (skyldes muligvis udelukkende fiberindholdet) Evt. mindsket risiko for kræft

23 Fuldkorn bedrer markører for hjertekarsygdom En kost med et højt indhold af fuldkornslevnedsmidler  Nedsætter total kolesterol og LDL-kolesterol  Øger insulinfølsomhed  Nedsætter graden af vægtstigning  Nedsætter blodtryk?

24

25 Fuldkorns partnere indtil videre …

26 Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage Højt sukkerindtag/simple kulhydrater omkring 18-20 E%, kan medføre ugunstige ændringer i blodets indhold af triglycerider og HDL-kolesterol

27

28 BRUG MINDRE SALT MAX 5 GRAM OM DAGEN – SELV EN BESKEDEN REDUKTION HJÆLPER For meget salt kan forhøje blodtrykket, som er en risikomarkør for udvikling af hjertekarsygdomme OBS lakrids (lakridsrod) indeholder glykyrizin-syre, kan øge blodtrykket

29

30 Tallerkenmodellen

31 FORSLAG TIL MÅLTIDER

32 Eksempel på effekter af sund mad Overvægt fordobler risikoen for hjertekarsygdom 1% reduktion af serumkolesterol nedsætter risikoen for hjerteinfakt med 2% 600 g frugt og grønt/dag reducerer risikoen for CVD med 20-30 % - mindre mængder har også effekt For hver gang indtaget af fiber øges med 10 gram nedsættes risikoen for CHD med 12% Nedsættes saltindtaget med 3 gram/dag blandt voksne danskere kan det forebygge 600 dødsfald om året som følge af stroke og 810 dødsfald om året som følge af iskæmisk hjertesygdom

33 Kostvejledning Skabe en god kontakt/tillid/tryghed –Respekt, accept, empati, støtte Forståelse: Identitet og situation –Lytte/aktiv lytte Koble viden på Mobilisere aktiv deltagelse Sætte mål Støtte

34 Kostsamtale(r) i Hjerteforeningens Rådgivningscentre Er din talje forsvundet ? Er dit blodtryk lige i overkanten? Er dit kolesterol lidt for højt ? Er dit blodsukker for højt ? Er du fysisk inaktiv ? -så kunne du måske have glæde af en kostsamtale med én af Hjerteforeningens diætister.

35 CHOKOLADE OG KOLESTEROL


Download ppt "Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google