Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bolignetværksmøde i unge hjemløse Program for temadag.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bolignetværksmøde i unge hjemløse Program for temadag."— Præsentationens transcript:

1 Bolignetværksmøde i unge hjemløse Program for temadag

2 Velkomst og introduktion til dagens formål og program Kl. 09.45Oplæg ved Tom Rønning, Odense Kommune Kl. 10.30 Sektion A: Initiativer på den korte bane Oplæg ved Birthe Povlsen, Socialstyrelsen: Udslusningsboliger, Aktivloven § 34 ( 6 D) »Oplæg ved Susan Fiil Præstegaard og Betina Tandrup Holm: Deleboligordninger (6 C) Kl. 12.30Sektion B: Initiativer på den mellemlange bane Oplæg ved Søren Buggeskov, fuldmægtig, UIBM: Inklusionsboliger i nyt satspuljeinitiativ ( 6 D ) »Oplæg ved Lone Jacobi Nielsen, Aalborg Kommune: Erfaringer med helhedsplaner og stop for dyre renoveringer ( 5 B ) Kl. 13.15Sektion C: Initiativer på den lange bane Oplæg ved Allan Søstrøm, direktør, Østjysk Bolig: Anvendelse af erhvervsbyggeri til ungdomsboliger (3 D, 4A) Kl. 14.30Fælles opsamling på drøftelserne fra hele dagen

3 Rådet for Socialt Udsatte´s rapport MANGLEN PÅ BILLIGE BOLIGER MULIGHEDER OG BARRIERER FOR FLERE BILLIGE BOLIGER I DANMARK http://www.udsatte.dk/dyn/resources/Publication/file/3/73/1450216667/billig e-boliger.pdfhttp://www.udsatte.dk/dyn/resources/Publication/file/3/73/1450216667/billig e-boliger.pdf

4 Bolignetværksmøde i unge hjemløse Oplæg om udslusningsboliger – Anvendelse af særlig støtte efter § 34 i lov om aktiv socialpolitik

5 Lovgrundlag for udslusningsboliger § 63. Den almene boligorganisation kan indgå aftale med kommunalbestyrelsen om at stille ledige almene familieboliger til rådighed for kommunalbestyrelsen med henblik på udlejning som udslusningsboliger, jf. stk. 2. Stk. 2. En udslusningsbolig er en bolig, som udlejes til personer, der opholder sig i midlertidige boformer efter lov om social service §§ 107 eller 110, og som udlejes på de vilkår, der fremgår af § 4, stk. 3, i lov om leje af almene boliger. Stk. 3. Kommunen betaler lejen (boligafgiften) fra det tidspunkt, fra hvilket den ledige bolig er til rådighed for kommunalbestyrelsen, og indtil udlejning sker. Kommunen garanterer endvidere for boligtagerens opfyldelse af kontraktmæssige forpligtelser over for boligorganisationen til at istandsætte boligen ved fraflytning. Opsiger udlejer lejekontrakten efter kommunalbestyrelsens anmodning, jf. § 4, stk. 3, 2. pkt., i lov om leje af almene boliger, betaler kommunen huslejen i perioden fra lejerens fraflytning, til genudlejning sker, dog ikke ud over det tidspunkt, hvorfra en opsigelse ville have haft virkning efter § 88 i lov om leje af almene boliger. Ændrer kommunalbestyrelsen beslutning om at råde over en bolig, som ikke er udlejet, skal lejen (boligafgiften) ikke betales ud over det tidspunkt, hvorfra en opsigelse ville have haft virkning.

6 Lovgrundlag for udslusningsboliger Lov om Social Service § 163 a: Den kommune, der har anvist en lejer til en udslusningsbolig, jf. § 63 i lov om almene boliger m.v., skal refundere lejeren forskellen mellem lejerens udgifter til leje og andre pligtige pengeydelser fratrukket støtte efter lov om individuel boligstøtte og det beløb, jf. § 163, stk. 2, som lejeren skulle have betalt i et botilbud omfattet af §§ 107 eller 110. Lejerens udgifter til beboerindskud eller depositum indgår dog ikke i beregningen af refusionen. Social- og indenrigsministeren fastsætter nærmere regler i en bekendtgørelse om de i denne bestemmelse nævnte forhold.

7 Udslusning Tre Ege, Kirkens Korshær

8 Økonomi: Borgeren betaler huslejen direkte til boligforeningen eller via Tre Eges administration. Borgeren søger indskudslån og boligstøtte til boligen – også særlig boligstøtte efter § 34. Tre Ege refunderer forskellen mellem borgerens/lejerens udgifter til leje og andre pligtige pengeydelser fratrukket støtte efter lov om individuel boligstøtte og det beløb, jf. § 163, stk. 2, som lejeren skulle have betalt i et botilbud omfattet af §§ 107 eller 110. Tre Ege er i den toårige periode forpligtet til at indgå i lejekontrakten og dermed også til, at de økonomiske forpligtelser ift. lejemålet overholdes.

9 Økonomiske udfordringer: Tre Ege har seks udslusningspladser Der skal årligt budgetteres med udgifter på op til 40.000,- kr. på differencen mellem boligudgiften og logibetalingen på boformen (i alt på de seks pladser) Tre Ege har en høj belægningsprocent: 94% I 2016. Belægningen udfordres, når et værelse på boformen optages til en borger i udslusning. Belægningsprocenten udfordres, når der er en ledig udslusningsplads, men der ikke er ledige boliger / boliger i en prisramme, som borgeren kan betale efter de to år i udslusning.

10 Erfaringer Tre Ege har arbejdet med udslusning i mange år. De sidste to år har tre indskrevne borgere hver haft to ophold tilbage på Tre Ege (typisk 1-2 uger). De to med baggrund i psykiske problemer/misbrug. Den tredje med baggrund i et massivt alkoholmisbrug. For første gang overvejer Tre Ege at afbryde samarbejdet med borgeren. Dvs. overvejer at anbefale, at lejekontrakten ikke fortsætter – idet der vurderes behov for en indsats med døgndækning.

11 Kontakt og visitation Udskriv- ning inkl. evt. videre støtte Bolig Indsats via Samarbejdsmodellen: Ung, myndighedskoordinator, UU, jobcenter, bostøtte = Tværfagligt team Indsats via Samarbejdsmodellen: Ung, myndighedskoordinator, UU, jobcenter, bostøtte = Tværfagligt team Anden støtte efter behov Bosttøte Unge i risiko Unge i hjemløs- hed Udslusningsboliger til Ungegruppen Anvendes sammen med de øvrige tiltag i ungeprojektet :

12 Unge i udslusningsboliger efter 2 år - Forventning om at unge er kommet i uddannelse eller beskæftigelse Huslejeniveau kan være højere når ej modtages overførselsindkomst som modregnes Den nødvendige støtte er iværksat – også økonomisk hvis ej kommet i uddannelse eller beskæftigelse – fortsat § 34 støtte. Moderne kontanthjælpsloft betyder at unge ikke kan få samlet ydelse der overstiger 9.648 kr om måneden. Det giver en mulighed for at yde forskellen mellem ydelsen på 7.069 kr. og loftet på 9.648 pr. måned svarende til 2579 kr. i § 34 støtte. I alt giver det en mulig samlet boligudgift på 2900 + § 34 tillæg 2579 i alt max. 5479 kr. pr. måned.


Download ppt "Bolignetværksmøde i unge hjemløse Program for temadag."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google