Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Søskende, søvn, kost og motion Psykoedukation Forældre til børn og unge med angst og depressive tilstande.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Søskende, søvn, kost og motion Psykoedukation Forældre til børn og unge med angst og depressive tilstande."— Præsentationens transcript:

1 Søskende, søvn, kost og motion Psykoedukation Forældre til børn og unge med angst og depressive tilstande

2 Velkomst og præsentation af: Undervisere: Hilda Jakobsen Sonja Thuen Deltagere: Holdet er med løbende optagelse. Derfor velkommen til deltagere der har været med flere gange- og nye deltagere! Tavshedspligt: Deltagerne har tavshedspligt.

3 Dagens program: Oplæg vedrørende søskendeproblematikker Oplæg vedrørende søvn Oplæg vedrørende kost og motion Kaffepause Gruppedrøftelse Evaluering af psykoedukations forløbet

4 Angst, depression, OCD og søskende At søskende har brug for viden om angst, depression, og OCD på et niveau der svarer til deres alder At søskende skal have hjælp til at fortælle kammerater om deres brors, søsters vanskeligheder, for at undgå myter og drillerier/misforståelser At skænderi, vrede og aggressioner er en naturlig del af et søskendeforhold, også når det går ud over et barn med depression, angst eller OCD

5 Angst, depression, OCD og søskende At børn/unge med depression, angst, OCD får lov til at have indbyrdes konflikter uden voksenindblanding At yngre søskende ved belastninger ofte reagerer adfærdsmæssigt snarere end med ord Yngre søskende skal forsikres om, at de ikke er skyld i forældrenes bekymringer, eller barnet vanskeligheder.

6 Angst, depression, OCD og søskende At søskende også har behov for alenetid sammen med forældrene At søskende ikke kun bliver opfattet og set som ”den gode hjælper” eller den 3. voksne i familien. At der skal være plads til søskendes almindelige småproblemer At søskende kan have brug for kontakt til andre søskende i samme situation, således at de ikke opfatter sig selv som ”Palle alene i verden”

7 Angst, depression, OCD og god søvnhygiejne - søvnmiljø Mørkt stille rum (evt. lille vågelampe – evt. dæmpet musik) Udluftning. Faste vaner inden sengetid Komfortabel seng Afstemt rumtemperatur / ikke for varmt Ingen negative diskussioner/konflikter Hvis barnet sover med lyset tændt eller i lys, bliver søvnen ikke så god

8 Angst, depression, ocd og god søvnhygiejne - søvnmiljø Undgå: For megen vågentid i sengen Lang eller sen eftermiddagslur Koffeinholdige drikke sidst på dagen Ophidselse, uro, affekt lige inden sengetid, inkl. tv Fysisk aktivitet lige inden sengetid Store måltider lige inden sengetid

9 Angst, depression, OCD og god søvnhygiejne - søvnmiljø Sluk for pc, og mobiltelefon i god tid (1 time) inden sengetid, da hjernen stimuleres til at være vågen Drosle ned for aktivitetsniveau Fast sengetid og vækning (afpasset barnet alder) Falde i søvn i rolige omgivelser (sove alene/sove sammen med forældre)

10 Angst, depression, OCD og god søvnhygiejne - søvnmiljø Kugledyne, et beroligende og sansestimulerende hjælpemiddel Skaber en øget kropsbevidsthed Kuglerne stimulerer både berøringssansen, muskel- og ledsansen Giver punktvise tryk på kroppen Denne øgede fornemmelse af kroppen og kroppens grænser giver tryghed

11 Hvorfor er motion vigtigt? Fysisk aktivitet bidrager til velvære: Triste tanker ledes på flugt, da det kan være svært at spekulere mens man er aktiv. Bryder inaktivitet og giver følelse af selv at kunne gøre noget.(inaktivitet giver øget træthed) Oplevelse af fysiologiske ændringer(høj puls) ved normal fysisk udfoldelse kan lære den depressive/angste person at det ikke er farligt at få høj puls og at kroppen kan tåle belastninger. Serotonin i bestemte områder i hjernen øges ved rytmiske bevægelser som ex løb.

12 Kosten er afgørende for læring Undersøgelser viser, at der er sammenhæng mellem kost, og børn og unges evne til opfatte, bearbejde og lagre informationer. Derfor er det vigtigt, at alle børn og unge får sunde måltider.

13 Gør spisningen til et samlingspunkt Sunde hoved- og mellemmåltider har en positiv effekt på koncentration, hukommelse og opmærksomhed. Derfor er det vigtigt, at børn og unge har god tid til at spise. og at måltiderne indtages i rolige og hyggelige omgivelser. Gode måltider kan også være med til at styrke børn og unges samvær og gode sociale og familiære relationer.

14 D-vitamin Ifølge en række nyere undersøgelser synes mangel på D- vitamin også have indflydelse på en række psykiske og neurologiske sygdomme som ex depression.depression De vigtigste kilder til vitamin D i danskernes kost er fisk, fedtstoffer (margarine, smør, olier), kød, æg, samt mælk og ost. Udover at D-vitamin findes i kosten, dannes det desuden i huden ved udsættelse for sollys. Om sommeren, når solen står højt danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at vi selv kan danne tilstrækkelige mængder.

15 Gruppedrøftelse Hvordan har i været udfordret på søskendes reaktion på familiens/netværkets situation. Udveksle positive erfaringer. Ex hvad har virket godt i forhold til : søvn kost motion søskende


Download ppt "Søskende, søvn, kost og motion Psykoedukation Forældre til børn og unge med angst og depressive tilstande."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google