Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Nye spanske Kult-vine - Mød fremtidens spanske stjerner her i aften! Vinskolen, torsdag den 14. september V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2006.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Nye spanske Kult-vine - Mød fremtidens spanske stjerner her i aften! Vinskolen, torsdag den 14. september V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2006."— Præsentationens transcript:

1 Nye spanske Kult-vine - Mød fremtidens spanske stjerner her i aften! Vinskolen, torsdag den 14. september V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2006

2 ” Spain represents one of the wine World’s most exciting areas. The country is enjoying a qualitative revolution in wine. Yet every year, the number of high quality Spanish wines increases, and my tasting this year were the most exciting in 26 years.” Citat: Wine Advocate, 30. juni 2005. Parker om det nye Spanien Vinskolen 2006

3 De kendte områder Rioja Ribera del Duero Navarra Penedes Priorato Vinskolen 2006

4 Spansk vin i Danmark Markedsandel på 14,7% opgjort i volumen i 2005. Højere end 2004. Gammelt og alligevel ukendt! Markant mindre litteratur om spansk vin end om fransk og italiensk. Kun 12 sider i Hugh Johnson’s årbog. Det moderne gennembrud er kun 10 år siden (Pingus 1995) Spanien er traditionelt no. 2 efter Frankrig herhjemme (pt. Chile) Problemer med image: - Sherry fra ”mormor’s skab” - Cava (en billig og måske kedelig ”Champagne”) - Konsumvin i massevis - Ikke samme mad/vin tradition som Frankrig & Italien Vinskolen 2006

5 Masies D’Avinyó, Abadal 60% Cabernet Franc, 40% Tempranillo 4 mdr. fransk & amerikansk eg Grundlagt i 1983 Fornuftig mix af spansk og international stil – frugt og tannin - til god pris. 88 p Guia Penin for den dårligere 2002 Bedste producent i DO jf. Guia Penin 3 serier: 2 andre 87 – 90+ RP (uden tempranillo) Pla de Bages Vinskolen 2006

6 Pla de Bages 50 km Nordvest Barcelona. Midt i Catalonien Egen D.O i 1995, men dyrket i århundreder Kun 350 hektar udlagt til vin! 400 – 500 mtr.: Tilpas kølige nætter Tempranillo, Cabernet F. + Cabernet S. Tidligere en del cava + hvidvin (picapoll) Vinskolen 2006

7 La Cava (lacava.dk) Theis (theis-vine.dk) Vinens Verden (wine.dk) Laudrup (laudrupvin.dk) Sigurd Müller Vinhandel (smv.dk) Philipson Wine (philipsonwine.com) El Cava (vinogtapas.dk) L’Esprit du Vin (esprit-du-vin.com) Læs også www.winesfromspain.comwww.winesfromspain.com På spansk www.elvino.comwww.elvino.com Specialister i ny Spanien Vinskolen 2006

8 Catalonien Vinskolen 2006

9 Costers del Segre Vila Corona, crianza, merlot, 2001. Lille vingård – 7,35 ha. 9 mdr. fransk eg. Grundlagt 1993 Ligger omkring byen Lérida på begge sider af Segre floden ca. 100 kilometer vest for Barcelona. Som det eneste sted i Spanien har man fået tilladelse til kunstvanding. »Nybyggerne« har plantet 1000 ha med de klassiske druer. Her dominerer Cabernet Sauvignon og Merlot, og sammen med Tempranillo har det givet en fantastisk succes på eksportmarkederne. Vinskolen 2006

10 De senere årgange 2001: 94 - 95 RP 2002: 76 - 78 RP 2003: 87 - 88 RP 2004: 91 - 92 RP 2005: Gode forventninger! Hovedregel: Nord for Madrid. Vinskolen 2006

11 Utiel-Requena Ligger ca. en times kørsel inde bag Valencia. 110 producenter. God, vellagret rødvin som er til at betale. Også meget store mængder. 600-700 meters høje. Somrene kan være ekstrem varme. Om vinteren er frostgrader ikke noget særsyn. Der produceres rigtig megen vin; ofte med den lokale bobal men også Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. På grund af det varme klima og svingningerne mellem dag- og nattemperaturer modnes Tempranillo meget hurtigt, både på fad og flaske. I dårlige år er der risiko for ”kogt” og ”marmeladeagtig” vin Vinskolen 2006

12 Tempranillo: Ull de Lebre, Tinto Fino, Cencibel, Tinta Roriz, Tinta de Toro, Ojo de Liebre, Tinto del Pais. 164.000 hektar Garnacha - Grenache (mest plantede) Bopal – 92.600 hektar Monastrell De internationale: CS, merlot, CF Syrah – kommende modedrue? Mange lokale typer og kloner Druer Vinskolen 2006

13 Bodegas Estefania Tilenus, Pagos de Posada 2001. Grundlagt 1999. 16 mdr. på 80% fransk og 20% amerikansk eg. 2001: 93 - Wine Advocate #159 (Jun 2005) ” One of the finest values I have tasted from this appellation. The singel vineyard Pagos de Posada was fashioned from 75-100 year Mencia vines planted on the slate hillsides and aged in 70% new French oak. Reminiscent of a Pinot Noir on steroids. Red Burgundy fanatics should give this stunning, distinctive, singular effort a try.” Citat RP. 90 p hos Guia Penin Af Food & Wine Magazine kåret som en af "20 Best New Wineries in the world" i oktober 2004. Bierzo Vinskolen 2006

14 Bierzo Helt oppe i Castilla-León’s nordvestlige hjørne i et råt, bjergrigt landskab grænsende op til Galicien. Bjergene samler skyerne, og man får megen nedbør. 7000 ha. 450 – 1000 mtr. Kult. Alvario Palacio og fætter (1998) får æren af RP ”Noget af Spaniens mest spændende vin” – Søren Frank 65% af alle dyrkede druer er Mencia 45 producenter. Kun 6% eksport! Vinskolen 2006

15

16 Bodegas An Negra, Anima Negra 2003. Grundlagt 1994 Vinos de la Tierra (som Vins de Pays i Fr.) Ikke rated af RP (!!) Fremhæves i Guia Penin – 91 P for 2001 Domineres af druen Callet. Lokal drue ”Italiensk” smag – syre og anelse bitter. Adskiller sig klart fra aftenens andre: Hvad siger ”italienerne”? Mallorca Vinskolen 2006

17 Produktion siden 1771 DO (Binissalem) siden 1991. Først kvalitet de senere år. Få kvalitetsproducenter – kun 5 nævnt i Guia Penin. Mallorca Vinskolen 2006

18 Vino de Mesa Vino de Mesa er ordinær bordvin fra Spanien, uden nogen anden oprindelsesgaranti og ofte uden årgang. Svarer til den franske Vin de Table Vino Comarcal / Vino de la Tierra M odstykke til den franske Vin de Pays og er altså landvin fra et bestemt område. Er vine fra områder (ofte kult), der venter på at blive DO kategori. Denominacion de Origen (DO) Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart sammenlignes med den franske AOC og det italienske DOC begreb. Det er her alle de kendte spanske vindistrikter og regioner hører til. Hver DO har en kontrolindstans der sammen med hovedkontoret i Madrid udformer regler for hektarudbytte, druesorter m.m. og kontrollerer at reglerne overholdes. Denominacion de Origen Classificada (DOC) Introduceret i 1991 og sammenlignes DOCG fra Italien. Kun for Rioja. Officielt er forklaringen at DOC er reserveret distrikter, der kan vise en lang og udbrudt tradition for højeste kvalitet. Typisk krav om korkprop! Den spanske klassifikation Vinskolen 2006

19 Montsant Celler de Capcanes, ”Cabrida”, Montsant 100% Garnacha – flere kloner! 90 – 103 år gamle vinstokke 900 mtr. o/h 16 hl/ha og 16 mdr. ny fransk eg 4800 flasker 94 RP – Wineadvocate 152, 26.04.04 90p Guia Penin Vinskolen 2006

20 Montsant Grænsen mellem Priorato og Tarragona. Tidligere del af D.O Tarragona Først egen D.O i 2002 Kombination af spanske og internationale druer 650 mm nedbør årligt / lavt udbytte Stil som Priorat med endnu til lavere pris Celler de Capcanes er både størst og bedst! Moderne spansk stil 250 ha. Vinskolen 2006

21 Lagring (røde vine) Vino Joven med ingen eller kun kort fadlagring. Crianza. Egetræ i min. 6 måneder. Mange DO’ere kræver minimum 12 mdr. på fad. Sælges efter to hele kalender år. Reserva. Mindst 1 år på fad. Mindst 3 år på bodega’en – sælges efter 4 år. Gran Reserva. Mindst 2 år på fad. Mindst 3 år på flaske. Tidligst sælges i sit sjette år. Kun særligt gode år. Et fad skal være mindre end 1000 ltr. og kun US eller fransk eg (efter DO-reglerne). Vinskolen 2006

22 Finca Sandoval 2001: 91 2002: 92 (94 i Guia Penin) 2003: 93 - Wine Advocate #159 (Jun 2005) - Robert Parker: "A barrel sample of the 2004 Finca Sandoval (83% Syrah, 9% Mourvedre, and 8% Bobal) may be even better than the 2003 as it revealed beautifully fragrant aromas that surpassed those of its predecessor." 2004: 93 – Wine Advocate # 166 (august 2006) Finca Sandoval 2004 Vinskolen 2006

23 84% Syrah, 9% Mourvedre, 7% Bobal Knap 10 ha 19 hl/ha Fransk eg 11 mdr. 60% nye franske fade og 40% førsteårs fade 2001 var husets første årgang Syrah kloner fra Beaucastel Bedste producent i DO jf. Guia Penin Finca Sandoval 2004 Vinskolen 2006

24 400 km syd for Barcelona og ca 150 km inde i landet. Næsten midt mellem Madrid og Valencia. 34 producenter – kun 16 i Guia Penin 95% handles lokalt – bare 5% til eksport Kun meget få vine til DK Bobal, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Garnacha, Merlot, Monastrell, Syrah. Er det mon pre-kult? Vinskolen 2006 D.O Manchuela

25 Peter Sisseck Vinskolen 2006

26 Quinta Sardonia Quinta Sardonia Sardon de Duero 2003 48% Tinto Fino, 22% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 5% Petit Verdot, 5% Syrah, 2% Malbec og 2% Cabernet Franc. Ny fransk eg 18 mdr (aftappet ultimo april 2005) 400 mtr. fra Duero-floden i 700-800mtr./h Alle andre druer end Tinto Fino plantet i 1999/2000. Biodynamisk produktion. 2002 var første årgang. Guia Penin: 94 P. – men smag vinen før Robert Parker! Spaniens bedste Vinos de Mesa jf. Guia Penin. Vinskolen 2006

27 Bedste vin Pris i forhold til kvalitet Tak for i aften! Vinskolen 2006

28 Bodegas Estefania Tilenus, Joven, Bierzo, 2004. 60 – 100 år gamle vinstokke. 100% Mencia. I mangel af sjatter! Vinskolen 2006

29 Finca Terrerazo Bodega Mustiguillo – maks. 150.000 fl./år Highly Recommended Decanter, marts 2003. 91+ point i The Wine Spectator 65% Bobal, 20% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon. Lagret 17 måneder i nye franske egetræsfade. 2001 fik 94 p hos Guia Penin Vinskolen 2006 Utiel-Requena


Download ppt "Nye spanske Kult-vine - Mød fremtidens spanske stjerner her i aften! Vinskolen, torsdag den 14. september V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2006."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google