Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Seksuelt overførte sygdomme

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Seksuelt overførte sygdomme"— Præsentationens transcript:

1 Seksuelt overførte sygdomme
SOS

2 Hvad er Klamydia? Klamydia er en bakteriefamilie og den Klamydia der huserer som den hyppigste seksuelt overførte sygdom hedder på latin Chlamydia trachomatis. Klamydia invaderer cellerne, primært cellerne i urinrøret og livmoderhalsen og formerer sig inden i cellerne - den kan osse ramme cellerne i endetarmen og i øjnene. (I troperne er den årsag til øjensygdommen trachom.)

3 Hvad er symptomerne på en Klamydia-infektion?
Ofte mærker man ikke noget til smitten eller osse er symptomerne meget svage og det gælder for begge køn. Hvis man mærker symptomerne så viser de sig som regel inden for en uges tid efter smitten. Hos mænd er betændelse i urinrøret et vigtigt tegn. Ofte vil det ses som et klart udflåd fra urinrøret, og der kan desuden være kløe og svie ved vandladning. Hos kvinder er tegnene øget udflåd fra skeden og der kan være svie ved vandladning. Nogle kvinder har lidt pletblødning ved samleje på grund af betændelse på livmoderhalsen. Klamydia-infektion i endetarmen kan give udflåd og smerter samt muligvis diarre.

4 Hvordan bliver man undersøgt?
Hos mænd tages prøven normalt med en podepind fra urinrøret og hos kvinder tages der prøve fra urinrør og skeden. Sekretet (lidt slim) podes på en podeplade og undersøges for Chlamydia trachomatis. Hvis man som mand er bange for at få kvæstet sit urinrør, kan man bede om selv at tage prøven Hvordan behandles man? Behandlingen er meget simpel nemlig ved en pillekur der kan vare fra 1 dag til 7 dage alt efter hvilke piller lægen giver dig.

5 Følgevirkninger af ubehandlet Klamydia-infektion
Normalt er der ingen følgevirkning af en Klamydia-infektion, hvis den behandles i tide. Det er ikke en sygdom man skal gå med i flere år. Behandles den ikke i tide kan kvinderne få underlivsbetændelse, og i værste fald kan æggelederne lukke til, sådan at det befrugtede æg har svært ved at passere gennem æggelederen ned til livmoderen og så kan man ikke få børn. Hos mænd kan Klamydia udvikle sig til en betændelse i bitestiklerne, hvilket kan give smerter og ubehag. Men alt dette kan undgås, hvis man bliver behandlet med det samme. Er man smittet, skal ens partner(e) også behandles.

6 Der findes mængder af information på Internettet om Klamydia - især hvis du søger under det latinske navn Chlamydia trachomatis. Jeg har samlet nogen få stykker her: Sundhedsstyrelsens Vejledning for diagnose og behandling af Klamydia Netdoktor.dk Fakta om Klamydia Statens Serum Instititut - Klamydia OBGYN.net Q&A about Chlamydia (engelsksproget side) Lysthuset (Århus Amt) om Kondomer

7 Mikroskopisk snit gennem et kønsvorte (kondylom)
Hvad er Kondylomer?                        Mikroskopisk snit gennem et kønsvorte (kondylom)

8 Kondylomer eller kønsvorter er en kønssygdom, som skyldes infektion med af humant papilloma virus (HPV). Kondylomerne er flade, stilkede eller blomkålslignende vorter og forekommer typisk på kønsdelene og området omkring endetarmen. HPV kan inddeles i flere undertyper. Nogle undertyper er mere behandlingsresistente end andre, ligesom nogle typer menes at være knyttet til kræftforstadier og Kræft i kønsdelene. Kondylomer er den hyppigste kønssygdom i Danmark, der skyldes virus. Antallet af tilfælde er steget kraftigt gennem de sidste 20 år. Sygdommen rammer især unge i starten af 20erne.

9 Hvorfor får man Kondylomer
Hvorfor får man Kondylomer? Kondylomer smitter primært ved seksuel kontakt. I sjældne tilfælde kan der dog hos både børn og voksne ses indirekte smitte for eksempel efter brug af et forurenet håndklæde. Børn også kan smittes under fødslen

10 (1) Hvordan føles kondylomer
(1) Hvordan føles kondylomer? Kondylomerne viser sig tidligst to til fire uger efter smittetidspunktet, men ofte går der flere måneder, inden vorterne bliver synlige. De gør som regel ikke ondt, men kan give kløe. Kondylomerne kan have et meget varieret udseende fra fuldstændig flade vorter til knudrede blomkålsagtige vorter. De kan forekomme enkeltvis eller i grupper. Hos mænd sidder kondylomerne oftest på penis, på eller nede under forhuden. Kønsvorterne kan også sidde inde i urinrøret, oftest lige indenfor urinrørsåbningen.

11 (2) Hvordan føles kondylomer?
Hos kvinder ses kondylomerne på skamlæberne, i skeden eller ved urinrøret. Hos både mænd og kvinder kan de sidde i området omkring og i endetarmen. Kondylomerne kan være så flade, at de er usynlige med det blotte øje, men kan give svie og kløe. De usynlige kondylomer kan påvises af lægen som skitseret nedenfor.

12 Hvordan behandles Kondylomer?
Først og fremmest er det vigtigt, at både du og din/dine partnere bliver behandlet. Sørg for at følge behandlingerne, kondylomerne er lettere at fjerne, når de er små og få. Kondylomer kan behandles med penslinger med cellegiften, Podophyllotoxin. Din læge kan henvise dig til en specialist i hud- og kønssygdomme, der kan fjerne kondylomerne i lokalbedøvelse (operation, frysning eller laserbehandling

13 Herpes genitalis

14 Hvad er Herpes genitalis
Hvad er Herpes genitalis? En smitsom virus-sygdom forårsaget af Herpes simplex virus (HSV), som rammer hud og slimhinder. Herpes viser sig ved rødme og grupper af små væskende blærer. Der kan være smerter, svie og kløe. De væskefyldte blærer brister og bliver til sår, som heler op i løbet af to-tre uger uden ardannelse. Herpes smitter ved tæt fysisk kontakt og ofte ved samleje. Herpes viser sig på kønsdelene, ved endetarmsåbningen, og ved mundsex kan et forkølelsessår smitte til kønsdelene.

15 Hvorfor får man herpes genitalis
Hvorfor får man herpes genitalis? Herpes genitalis er primært en seksuelt overført sygdom. Har man herpes og er gravid, skal man tale med sin læge om det. Ved fødslen kan herpesvirus overføres til barnet.

16 Hvordan føles herpes genitalis
Hvordan føles herpes genitalis? Den primære infektion, det vil sige den første gang, man har herpes, kan have et meget forskelligt forløb: Det første herpesudbrud starter fire til syv dage efter, man er blevet smittet. En del får slet ingen eller kun meget svage symptomer, mens andre kan opleve svære symptomer med feber, muskelsmerter og hovedpine, sammen med brændende og sviende smerter på kønsdelene og ved endetarmsåbningen. Der kan være vandladningsproblemer. Blærerne bliver til sår, som heler op i løbet af to-tre uger.

17 Hvad kan man selv gøre for at undgå Herpes genitalis?
Brug kondom, også til oralsex. Undgå sex i perioder, hvor du eller din partner har Herpes genitalis i udbrud. Selv om du har Herpes genitalis, kan du sagtens få det flere steder på kroppen, hvis ikke du passer på!

18 Hvad kan lægen gøre? Fastslå, om du har Herpes genitalis Undersøge dig for og behandle for en eventuel bakteriel infektion. Iværksætte behandling mod herpes. Behandlingen afkorter sygdomsperioden med nogle dage. Skal behandlingen have effekt, er det vigtigt at starte allerede ved de første tegn til herpes.

19 Gonoré

20 Hvad er Gonoré? Gonoré er en kønssygdom, forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae, der på dansk også kaldes gonokokken. Antallet af gonoré-tilfælde i Danmark har været faldende igennem de sidste mange år. Sygdommen forekommer især blandt årige unge, men antallet af sygdomstilfælde er faldet dramatisk i de sidste syv år i forbindelse med oplysningskampagner om brugen af kondomer og kønssygdomme.

21 Hvorfor får man Gonoré? Gonoré smitter først og fremmest ved seksuel kontakt. Mødre med gonoré kan smitte deres børn under fødslen. De smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan medføre blindhed, hvis den ikke behandles. Tidligere var medfødt gonoré den vigtigste årsag til blindhed hos børn i den vestlige verden. For at forhindre dette fik nyfødte forebyggende dryppet deres øjne med lapis (sølvnitrat). Denne forebyggende behandling blev stoppet i Nu behandler man kun, hvis der opstår øjenbetændelse.

22 Mandlige symptomer: Det første symptom svie ved vandladning. Er det slemt, kan det føles som "at tisse glasskår". Udflåd fra urinrøret. I begyndelsen er dette udflåd sparsomt og slimet, men det bliver hurtigt til et rigeligt gullighvidt udflåd, hvorfor gonoré i folkemunde kaldes en "dryppert". Homoseksuelle mænd kan udvikle en gonoroisk betændelse i endetarmen. Det er en tilstand, der kan variere fra fuldstændig symptomfrihed til en meget smertefuld tilstand med afgang af blodigt pus fra endetarmen.

23 Kvindelige symptomer:
Hos kvinder kan symptomerne være beskedne. Der kan være svie ved vandladning Måske ildelugtende udflåd fra skeden. Hos begge køn kan ses en gonoroisk svælginfektion, som regel uden symptomer men af og til med feber.

24 Hvordan behandles Gonoré
Hvordan behandles Gonoré? Først og fremmest er det vigtigt, at både du, din/dine partnere bliver undersøgt og behandlet. Gonoré behandles med antibiotika.

25 SYFILIS Syfilis Syfilis

26

27 Hvad er Syfilis? Syfilis er en kønssygdom og skyldes en bakterie (Treponema Pallidum). Syfilis kan være medfødt, hvis den gravide har infektionen, således at fostret smittes. Syfilis er ikke særlig udbredt i Danmark. Mange af de tilfælde, som opdages i Danmark, findes hos personer, som er blevet smittet i udlandet. Syfilis er for eksempel mere udbredt i Afrika og Asien.

28 Hvordan får man Syfilis?
Syfilis smitter ved seksuel kontakt og regnes som en kønssygdom. Gravide med syfilis kan overføre smitten til fostret.

29 Hvordan føles Syfilis? Inden for et par måneder efter man har været udsat for smitte, udvikles der et sår, der hvor bakterierne har været i kontakt med hud eller slimhinder. Såret sidder for eksempel på penis eller skamlæberne eller inde i skeden. Såret kan også opstå i endetarmen efter analsex eller i munden efter oral (mund) sex. Såret kan forsvinde af sig selv ofte i løbet af nogle uger. Efter såret er forsvundet, eller mens der stadigvæk er sår, kan man få et udslæt på kroppen. Der kan også være symptomer der minder om influenza, med feber og ømhed i musklerne. Herefter går symptomerne i ro, men sygdommen kan når som helst vise sig igen. De sene symptomer på syfilis kan være fra forskellige dele af kroppen. De alvorligste drejer sig om beskadigelse af den store legemspulsåre, beskadigelse af hjertet og forandringer i nervesystemet og hjernen.

30 Hvordan behandles Syfilis. Syfilis behandles med penicillin
Hvordan behandles Syfilis? Syfilis behandles med penicillin. Partnere skal altid undersøges.

31 Hiv og aids

32

33 Hvad er hiv. Hiv betyder Human immundefekt virus
Hvad er hiv? Hiv betyder Human immundefekt virus. Der findes to hovedtyper af hiv: hiv-1 og hiv-2. Hiv-2 findes især i Vestafrika, mens hiv-1 siden begyndelsen af 1980erne har bredt sig til hele verden. Nyere forskning tyder på, at begge disse virus kommer fra Afrika, hvor de er påvist hos abearter. Som det gælder for alle andre virusser, har hiv ikke noget selvstændigt stofskifte. Hiv må derfor angribe nogle levende celler og udnytte deres stofskifte. Hiv angriber især nogle af de hvide blodlegemer, som spiller en afgørende rolle i det normale immunforsvar. De kaldes T-hjælperceller eller CD4-celler.

34 Hiv-infektionen kan i starten (den primære hiv-infektion) have to forløb. Man kan enten få en kortvarig influenza-lignende sygdom én til seks uger efter smittetidspunktet, eller man kan have en stum infektion, der ikke giver nogen symptomer. Selvom man ikke har symptomer, kan man stadig smitte andre. Seks til 12 uger efter smittetidspunktet har de hvide blodlegemer lavet så mange antistoffer mod hiv, at de kan måles i blodet. Har man hiv-antistoffer i blodet, er man hiv-positiv. Den smittede vil herefter som regel føle sig rask i lang tid. Men infektionen er aktiv i kroppen, og der dannes hele tiden virus, som så kan smitte og ødelægge nye blodceller.

35 Hvad er aids. Aids betyder Acquired Immuno Deficiency Syndrome
Hvad er aids? Aids betyder Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Oversat til dansk bliver det til Erhvervet Immun Defekt Syndrom. Aids er en tilstand, der opstår, fordi hiv-virus har ødelagt så mange T-hjælperceller, at immunforsvaret ikke længere reagerer tilstrækkeligt på de små og store angreb, som vores immunforsvar hele tiden bliver udsat for. Hiv kan også angribe nervesystemet. En række forskellige symptomer kan vise sig:

36 En række forskellige symptomer kan vise sig:
træthed uforklarligt vægttab gentagne luftvejs- og hudinfektioner, som ikke kan påvirkes af almindelig behandling, og som er meget længe om at blive overstået feber opsvulmede lymfeknuder diaré after/blæner i munden (små dybe sår ofte forudgået af en lille blære) natlige svedeture opblussen af infektioner, der har ligget i dvale i kroppen: herpes, toxoplasmose, helvedesild alvorlige infektioner med mikroorganismer, der normalt holdes i skak af vores immunforsvar. Såkaldte opportunistiske infektioner. Der kan også komme en række andre følgesygdomme såsom cancer og demens.

37 Hvordan får man hiv? Almindeligt socialt samvær med hiv-positive smitter ikke. Derimod kan smitten overføres ved: ubeskyttet sex, det vil sige sex, hvor der ikke bruges kondom blod til blod-smitte. Det kan være ved brug af eller ved uheld med urene kanyler, ved transfusion med et forurenet blodprodukt eller blod. Alt blod i Danmark testes nu for hiv, og denne smittevej må nu anses for ubetydelig smitte fra mor til barn Kan ske under graviditeten, under fødslen og via modermælken.

38 Hvem er i særlig risiko? personer, der dyrker ubeskyttet sex med folk fra områder af verden, hvor hiv er særlig hyppigt forekommende: Afrika syd for Sahara, Caribien og Asien mænd der dyrker ubeskyttet sex med andre mænd kvinder, der dyrker ubeskyttet sex med mange skiftende partnere prostituerede, der dyrker ubeskyttet sex. Deres kunder og deres kunders øvrige seksuelle bekendtskaber stiknarkomaner, der deler kanyler sundheds- og renovationspersonale i risiko for stik- og snitlæsioner børn med en hiv-smittet mor personer, der har fået mange blodtransfusioner eller er blevet behandlet med blodprodukter før 1985

39 Hvad kan man selv gøre for at undgå smitte?
Brug kondom. Det er ikke nogen garanti mod infektion, men det nedsætter risikoen for smitte væsentligt. Undgå at bruge narkotika, som indtages med sprøjte. Del ikke sprøjte med andre. Undgå blodtransfusioner i visse lande, som måske ikke tester blodet for hiv. Mennesker, der er smittede eller tilhører risikogrupperne, bør ikke give blod, sæd eller organer. Selv om man har en negativ hiv-test, kan man godt være hiv-smittet. Der er bare endnu ikke dannet tilstrækkeligt med antistoffer, eller også er man blevet smittet efter hiv-testen er blevet taget.

40 Hvor kan man blive HIV-testet
Hvor kan man blive HIV-testet? At blive hiv-testet er gratis, anonymt - hvis man ønsker det, og frivilligt. Man kan blive hiv-testet hos ens egen praktiserende læge hos enhver anden praktiserende læge på klinikker for hud- og kønssygdomme på specielle hiv-screenings - klinikker.

41 Hvordan behandles sygdommen
Hvordan behandles sygdommen? Der udvikles hele tiden nye og mere effektive behandlinger for at bekæmpe hiv og formindske indholdet af virus i blodet. Hiv er et effektivt virus. Det kan ændre nogen af sine egenskaber, mutere, og skabe hiv-varianter, der er modstandsdygtige (resistente) overfor de enkelte lægemidler, der bruges i behandlingen. For at mindske risikoen for resistens udvikling og for at ramme virus på flere fronter samtidig, anvendes behandling med flere typer medicin samtidig.


Download ppt "Seksuelt overførte sygdomme"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google