Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

God morgen – Jeg har glædet mig til at besøge jer – præsentation af mig selv –hvad vil jeg? Afprøve undervisningsforløb, der handler om tobak, rygning.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "God morgen – Jeg har glædet mig til at besøge jer – præsentation af mig selv –hvad vil jeg? Afprøve undervisningsforløb, der handler om tobak, rygning."— Præsentationens transcript:

1 God morgen – Jeg har glædet mig til at besøge jer – præsentation af mig selv –hvad vil jeg?
Afprøve undervisningsforløb, der handler om tobak, rygning og tobaksindustriens måder at arbejde på. Fordi man i DK har et mål, der handler om at i 2030 er der ingen børn og unge, der ryger og at kun 5 % af voksne ryger. Dialog og forebyggelse – for hvad ved I egentlig om rygning? Hvad skal man vide om rygning? Skal man overhovedet have en holdning til rygning og tobak eller til tobaksindustrien?

2 Børnearbejde i tobaksindustrien
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Børnearbejde i tobaksindustrien Hvor mange af jer kan komme med nogle bud på, hvilke konsekvenser rygning har for dig som menneske?, så læg hånden på skulderen. Lad evt. nogle elever svare. Hvem har hørt ordet ”tobaksindustri” før? Hvem kan komme med et bud på, hvad tobaksindustrien arbejder for? Hvor mange af jer har hørt ordet ”Børnearbejde” før?, så rejs jer op Hvor mange af jer kan forklare, hvad Børnearbejde er?, så marker med en arm i vejret. Vælg en elev eller flere. Tak for jeres bud

3 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Hvad skal vi nå? Icebreaker Oplæg om FNs børnekonvention og børns rettigheder Filmene ”Hvorfor er børnearbejde så dårligt?” og ”Child Labor &Tobacco” Filmsnak Brainbreak Oplæg vedr. opgave Gruppearbejde Fremlæggelse evaluering 3-4 lektioner

4 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Icebreaker: ”Skift” Når lærer råber "skift", så skal du lave de bevægelser, som vedkommende lige har lavet. Klap, knips med fingrene, klap på lår, trampe i gulvet, vippe med venstre fod, bøje og strække armene op over hovedet, sætte sig ned - slut

5 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Mål for undervisningen: Jeg får viden om, hvilke konsekvenser rygning kan have for børns vilkår andre steder i verden Jeg kan, ved hjælp af et kreativt produkt, forklare andre, hvilke konsekvenser rygning har for børn i andre lande. Jeg kender til og kan forklare, hvad børnearbejde og børns rettigheder er.

6 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
FNs menneskerettigheder 10. december 1948 vedtages FNs 30 artikler 48 lande underskrev FNs børnekonvention 20. november 1989 vedtages børnekonventionen Mere end 190 lande har underskrevet aftalen Danmark tiltræder børnekonventionen i 1991 Konventionen gælder for: ALLE børn under 18 år uanset nationalitet, køn, social status, religion og kultur. . Artikel 1. Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. De er udstyret med fornuft og samvittighed, og de bør handle mod hverandre i en broderskabets ånd. Hvad er FN? (UN) FN oprettes i oktober 1945 af 51 medlemslande. Nu 193 medlemslande – formål at arbejde for verdensfred samt sikre økonomiske og sociale fremskridt. Menneskerettighederne En verdenserklæring, der beskriver de grundlæggende menneskerettigheder og omfatter borgerlige og politiske rettigheder såvel som økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder. Den fastslår, at alle mennesker uanset race, hudfarve, køn, sprog, religion, politisk eller anden anskuelse, national eller social oprindelse, formueforhold, fødsel eller anden samfundsmæssig stilling har krav på alle de rettigheder og friheder, som nævnes i erklæringen. FN vil forbedre forskellige vilkår i hele verden, fx bæredygtig udvikling, miljø- og flygtningebeskyttelse, nedrustning og ikke spredning af a-våben, fremmelse af demokrati og menneskerettigheder og fx også børns rettigheder. Man får øjnene op for, at mange lande ikke beskytter børn nok. Verdenserklæringen er som sådan ikke retlig bindende for medlemslandene, der findes ingen klageinstans, medmindre et land har tiltrådt nogle folkeretligt bindende konventioner. Her skal en stat sikre, at loven er med til at overholde konventionens krav. Hvad betyder det? Danmark har tiltrådt mange af FNs folkeretligt bindende konventioner, herunder konventionen om barnets rettigheder.

7 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Børns rettigheder Består af i alt 54 artikler, som kan opdeles i 3 hovedområder Børns ret til overlevelse og udvikling: Retten til det mest grundlæggende som mad, tøj, lægehjælp, skolegang og tryghed. Børns ret til beskyttelse: Retten til beskyttelse mod vold, misbrug, udnyttelse, krig og diskrimination. Børns ret til medbestemmelse: Retten til selv at være med til at bestemme det, der angår en selv, til at sige sin mening og til at være med i foreninger. Kilde: Hvad synes I, vi kan bruge børns rettigheder til i Danmark? Hvad kan vi bruge dem til på den internationale scene?

8 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Børnearbejde på film: Hvorfor er børnearbejde dårligt? Made in the USA: Child Labor & Tobacco Hurtigskrivning – 3 min.: På baggrund af filmene skal du nu skrive alle dine tanker, overvejelser og spørgsmål ned på et stykke papir eller på pc. Hvordan kan køb af cigaretter/rygning i Danmark have konsekvenser for børn i andre dele af verden? Snak kort med din skuldermakker… Vælg 1 eller flere elever, der præsenterer deres tanker. Hvilke tanker gør du dig? Hvilke spørgsmål?

9 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Hjernepause - Talkoder I skal lave følgende øvelse, når I ser tallet: 2: Jogge på stedet 3: Stække begge hænder op over hovedet – lav sidebøjninger 5: Bokse i hurtigt tempo – begge arme op foran hagen 8: Skihop 10: Armsving med begge arme samtidigt Husk at printe tal ud, laminer dem evt. Trækkes der et andet tal, sætter man sig på sin stol

10 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Opgave: I skal nu i grupper udvikle et produkt, der oplyser om børnearbejde ved tobaksproduktion og dets konsekvenser for børnenes liv. I kan til dette arbejde vælge at bruge et af følgende medier: Folder / brochure ved hjælp af word OBS-film fx ved hjælp af programmerne We-video eller Pixton Collage / poster Kampagnefilm, der skal advare om tobaksindustriens brug af børnearbejdere i andre lande LAV oplæg i forhold til valgte produkter. (Hvis produktpakken ændres, skal slides, elevark også ændres) Valg af detaljegrad i forhold til gennemgang af de forskellige produkters faglige virkemidler er op til den enkelte lærer. OBS-film: Oplysning til borgerne om samfundet. Har eksisteret siden 1977 i DR. Information om fx: 1.2 Informationerne kan have karakter af oplysning om for eksempel humanitære og sygdomsmæssige forhold, trafik, miljø m.m. Krav: 3.1. Informationerne skal være saglige og upartiske. 3.2. Der må ikke forekomme agitation for et bestemt synspunkt vedrørende det forhold, der informeres om. 3.6. Varigheden af OBS-indslaget aftales med OBS-redaktionen (her din lærer) Den maksimale varighed er 45 sekunder. Eksempler på en OBS-udsendelse fra 1989: Kampagnefilm:

11 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Arbejdsprocessen: Søg oplysninger om børnearbejde i tobaksindustrien på nettet vælg en målgruppe lav et manuskript eller et udkast til fx folder / poster optag / udarbejd dit produkt Up-load det elektroniske produkt til skoletube på kanalen eller Send og print folder/brochure til lærer Hæng collage/poster op Print elevark ud, hvor eleverne kan fastholde deres informationer og begrundelser.

12 Børnearbejde i tobaksindustrien Hvilke konsekvenser har rygning?
Fremlæggelse i klassen Hver gruppe fremlægger og fortæller kort om formålet med deres produkt. Evaluering 2 guldkorn og 1 optimering Fremlæggelse: Giv eleverne en umiddelbar respons på konkrete faglige områder af den stillede opgave. Vælg ud på forhånd, hvad du vil kommentere på. Hvilke 2 gode ting, faglige begreber eller viden, du tager med dig fra forløbet? Hvad kan gøres bedre en anden gang?


Download ppt "God morgen – Jeg har glædet mig til at besøge jer – præsentation af mig selv –hvad vil jeg? Afprøve undervisningsforløb, der handler om tobak, rygning."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google