Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Handelsskolernes Lærerforening

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Handelsskolernes Lærerforening"— Præsentationens transcript:

1 Handelsskolernes Lærerforening
TR møde om OK marts 2013 Handelsskolernes Lærerforening

2 Program CFU forliget AC forliget Varsling af konflikt
Forhandlingerne inden for uddannelsesområdet herunder HL’s område Og hvad så nu?

3 CFU Samarbejde mellem centralorganisationer på statsområdet.
I anliggender, der vedrører mere end en centralorganisations medlemmer, udøver centralorganisationerne gennem CFU den forhandlings- og aftaleret, som er tillagt dem i hovedaftalerne. Centralorganisationerne i CFU dækker 98% af alle statsansatte. Parterne i samarbejdet er Akademikernes Centralorganisation (AC), Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) og Offentligt Ansattes Organisationer (OAO). Musketerprincippet – én for alle og alle for én.

4 Organisationsdiagram 2013
CFU LC 17.000 Uddannelses forbundet 9.100 CO10 40.000 HL 1.600 AC 14.000 HL – adjunkt/lektor 90 OAO 62.000 Moderniseringsstyrelsen FM

5 CFU forliget Enighed om resultaterne af forhandlingerne er betinget af, at der opnås enighed om kravene vedrørende arbejdstid på undervisningsområdet. Overenskomstperiode bliver 2 år fra 1. april 2013. Beskedne generelle lønstigninger Pr. 1. april 2013: 0,82 % heraf udmøntning fra reguleringsordningen -0,82 % Pr. 1. april 2014: 0,80 % heraf forventet udmøntning fra reguleringsordningen pr. 1. april 2014 på 0,30 %

6 CFU forliget Reguleringsordningen videreføres.
Øget fokus på tillid og samarbejde ved iværksættelse af fælles projekt. Styrkelse af arbejdet med kompetenceudvikling. Revision af de sociale kapitler. Aftalen om førtidspensionsfradraget har virkning for tjenestemænd, der er født 1. januar 1959 eller senere.

7 AC forliget for overenskomstansatte
Arbejdstidsreglerne for lærere ved institutioner for erhvervsrettede uddannelser ophæves. Lokalaftaler, individuelle aftaler og kutymer vedr. arbejdstid ophæves pr. 1. august 2013. Bestemmelserne finder også anvendelse for adjunkt/lektorgruppen i HL UV-tillægget og 17 års tillægget bortfalder pr. 1. august 2013 og erstattes med ny tillægsstruktur. For HL’s adjunkt/lektorgruppe forhandles pt. om en ny tilsvarende tillægsstruktur

8 AC forliget for overenskomstansatte
Årsnorm på 1924 timer med et gennemsnit på 37 pr. uge videreføres Bestemmelserne om aldersreduktion kan alene anvendes for lærere, der pr marts 2013 er fyldt 58 år.

9 AC forliget for overenskomstansatte - Erhvervsakademier
Der aftales årsnorm og tillægsstruktur som følge af ny stillingsstruktur. Undervisere ansat før 1. august 2013 fortsætter på hidtidige lønvilkår med mindre andet fremgår. Undervisere ansat før 1. august 2013 kan inden 1. august 2014 vælge at lade sig lektorbedømme.

10 Varsling af konflikt Der er fredspligt i en overenskomstperiode. Under forhandlingerne om ny overenskomst kan der varsles og iværksættes lovlige kampskridt. Strejke og blokade er lønmodtagernes mulige kampskridt, hvor lockout og boykot er arbejdsgivernes mulige kampskridt. Varsling af konflikt skal ske skriftligt med én måneds varsel, og det er kun CO 10 på vegne af medlemsorganisationerne, der kan varsle konflikt. Konflikten gælder kun de områder, hvor der er varslet konflikt.

11 Varsling af konflikt Størstedelen af HL’s medlemmer er tjenestemandslignende ansat. For disse (og tjenestemænd i øvrigt) gælder, at de ikke kan deltage i en konflikt – det vil sige, at de hverken kan strejke eller blive lockoutet. Det betyder, at de skal fortsætte med deres sædvanlige arbejde, uanset om der er varslet konflikt fra enten arbejdstager eller arbejdsgiversiden. Hvis tjenestemandslignende ansatte lærere nægter at udføre deres sædvanlige arbejde under en konflikt, kan de pålægges sanktioner for eksempel i form af bod. I udgangspunktet må det arbejde, som normalt udføres af lockoutede overenskomstansatte lærere, ikke udføres af HL’s medlemmer.

12 Varsling af konflikt Skolen kan derfor som hovedregel ikke ændre på arbejdsfordelingen mv., således at tjenestemandslignende ansatte kommer til at udføre konfliktramt arbejde. Hvis der opstår tvivl om, hvorvidt et HL-medlem pålægges konfliktramt arbejde, så kontakt sekretariatet. Kvotalønnede timelærere er ikke ansat på en kollektiv overenskomst, og er derfor ikke omfattet af mulige kampskridt

13 Forhandlingerne inden for HL’s område
9. januar 2013: Parterne præsenterer deres krav. Moderniseringsstyrelsen stillede krav om arbejdstid (normalisering og øget ledelsesrum) og løntillæg (afskaffelse af slutlønstillæg). Organisationerne (LC,CO 10, AC) stillede krav om bedre planlægningsbestemmelser (AC) og igangsættelse af periodeprojekter. Det blev besluttet at nedsætte en lille arbejdsgruppe, som kun skulle beskæftige sig med arbejdstid. 17. januar 2013: Det 1. møde i den lille arbejdsgruppe. Moderniseringsstyrelsen uddybede deres krav til arbejdstid: Ingen aftalebelagte bindinger på arbejdstid. Fuld ledelsesrum. Organisationernes modsvar herpå: Hvis ikke lokale aftaler, så i stedet centrale aftaler. 28. januar 2013: Det 2. møde i den lille arbejdsgruppe. Intet nyt. Ledelsen skal bestemme arbejdstiden efter Moderniseringsstyrelsens opfattelse - gerne i dialog med læreren fx i forbindelse med tid til den enkelte opgave. Organisationerne stillede mange spørgsmål, men fik kun ét svar.

14 Forhandlingerne inden for HL’s område
1. februar 2013: Moderniseringsstyrelsen og LC, CO 10, AC mødes for 2. gang. Fronterne blev trukket op: Alle egne krav blev fastholdt og modpartens krav blev afvist. Igen mange spørgsmål fra organisationsside, men ingen konkrete svar ud over standardsvaret fra Moderniseringsstyrelsens side. 19. februar 2013: Første møde uden AC (og GL), da der nu er indgået et forlig på deres område om bl.a. arbejdstid. På mødet præsenterede Moderniseringsstyrelsen for første gang et konkret udspil til en arbejdstidsaftale for lærerne på erhvervsuddannelserne. Det er et uddrag af AC’s aftale om arbejdstid for lærerne på det almene gymnasium. Igen mange spørgsmål fra organisationsside, men ingen vilje fra Moderniseringsstyrelsens side til overhovedet at flytte sig. 27. februar 2013: Tilbagemelding fra organisationerne på det udleverede uddrag. På spørgsmål om kompensation for at acceptere tilsvarende arbejdstidsaftale som på AC’s område, var svaret : 0 kroner.

15 Og hvad så nu? 6. marts 2013: På mødet den 27. februar 2013 blev det aftalt at mødes igen den 6. marts, hvis tilbagemeldingerne fra bl.a. HL’s tillidsrepræsentanter giver grundlag for det.

16 Og hvad så nu? Er der sket noget på det kommunale forhandlingsområde i forligsinstitutionen vedr. folkeskolen i går den 4. marts? Det kan i givet fald få konsekvenser ved mødet i forligsinstitutionen på de statslige undervisningsområder i aften den 5. marts, da det statslige og det kommunale forhandlingsområde kan blive sammenkoblet i den videre proces. I morgen den 6. marts kl er vores sidste reelle mulighed for forhandling i ”4 ugers vinduet”. Der er enighed blandt organisationerne om, at de resultater, der siden måtte opnås ved forhandlinger i forligsinstitutionen, også kommer til ar gælde for de tjenestemandslignende lærere.

17 Og hvad så nu? Når eller hvis der tegner sig ”et anvendeligt/brugbart billede på arbejdstidsområdet”, vil organisationerne blive inddraget m.h.p. de særlige vilkår, der gælder på deres område. Hvad kunne være” et anvendeligt/brugbart billede på arbejdstidsområdet”? Nogle håndtag som supplement til aftalen på GL/AC området (f.eks. regler for varsling og overtid samt en anden normperiode). Arbejdstidsreglerne for tjenestemænd kunne være en inspirationsmulighed.

18 Og hvad så nu? Men det grundlæggende spørgsmål er: Skal vi sige ja til tilbuddet om arbejdstidsregler (altså i realiteten ingen regler ligesom AC) uden økonomisk kompensation, eller skal vi have is i maven og stå sammen med de øvrige lærerorganisationer i bestræbelsen på at få noget bedre end AC har fået? Men med risiko for at blive kørt over ved et Folketingsindgreb, hvis ikke der kommer noget ud af det i ”forligsen”.

19 Og hvad så nu? Hvad kan I og vi gøre for at fremme vores sag (et forhandlingsresultat) i den kommende periode? Evt. henvendelser til politikere og skolebestyrelser. Kan vi gennem en fælles aktiv indsats bidrage til at få politikere eller offentlighed til at vakle? Reglerne for HL’s kommunikation har ændret sig efter at konflikten (lockouten) er varslet – også selvom HL ikke er direkte omfattet af lockouten. Vi vil ikke længere kunne kommunikere uhindret på vores hjemmeside.


Download ppt "Handelsskolernes Lærerforening"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google