Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Luftvejsinfektioner Anton på 2 år kommer til undersøgelse i marts. Hans mor oplyser: „Mens jeg passede Anton hjemme og ammede ham, var han rask. Efter.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Luftvejsinfektioner Anton på 2 år kommer til undersøgelse i marts. Hans mor oplyser: „Mens jeg passede Anton hjemme og ammede ham, var han rask. Efter."— Præsentationens transcript:

1 Luftvejsinfektioner Anton på 2 år kommer til undersøgelse i marts. Hans mor oplyser: „Mens jeg passede Anton hjemme og ammede ham, var han rask. Efter han startede vuggestue i 6-månedersalderen, begyndte han at få forkølelser og mellemørebetændelser. Han fik mange antibiotikakure, som gav ham diarre. Da han var 14 måneder, fik han lagt trommehindedræn pa begge sider. Alligevel fortsatte han med mellemørebetandelser mindst 1 gang om måneden og konstant forkølelse med snot ud af næsen døgnet rundt, året rundt. Ørelægen fandt forstørrede polypper, som også blev fjernet. Herefter var der en lidt bedre periode, men nu er han igen konstant forkolet. De sidste 3 dage er der kommet hvidligt snask ud af højre øre, og Anton har taget sig til øret og haft feber omkring 39“.

2 Luftvejsinfektioner Jeg undersøger Anton, som er forkølet og feberpåvirket. Han har temperatur 39,2 °C. Ved otoskopi af højre øre ser jeg hvidligt sekret i øregangen og et tilstoppet dræn i en bleg og fortykket trommehinde. På venstre side ser jeg en upåvirket trommehinde med et åbentstående dræn Undersøgelser? Behandling?

3 Luftvejsinfektioner Jeg sætter Anton i behandling med en penicillinkur og sender ham til akut kontrol hos ørelægen, hvor han får ordnet sit dræn, så det fungerer. Podning fra sekretet i højre øre viser vækst af pneumokokbakterien,som er fuldt følsom for penicillin. Ved kontrol 2 uger senere oplyser Antons mor, at Anton blev rask og feberfri i løbet af 2-3 dage. En blodprøve viser, at Anton har immundefekten MBL-mangel. Han får derfor ekstra pneumokokvaccination (PPV23) og har den følgende vinter ingen mellemørebetændelser.

4 Luftvejsinfektioner Forkølelse Mellemørebetændelse Halsbetændelse
Falsk strubehoste Bihulebetændelse Lungebetændelse Polypper Kighoste Influenza

5 Forkølelse Øvre luftvejsinfektion (næse, svælg, nedre luftveje minus alveoler) forårsaget af virus, hyppigst rhinovirus, som der findes > 200 af, hvorfor man ikke bliver immun eller kan vaccineres En af de hyppigste årsager til lægebesøg Børn har 6-8 og voksne 2-4 forkølelser/år Børn i alderen ½-3 år rammes hyppigst

6 Forkølelse Forløb: (Inkubation 2-3 dage) Ondt i halsen – let påvirket AT – let feber – i løbet af 1-2 dage snue + hoste. Varighed 1 uge. Smittevej: Hånd til hånd og derfra til øjne, næse eller mund. Smittekilder: Børneinstitutioner, søskende. Afebrile og upåvirkede børn kan modtages i institutionerne. Forebyggelse: Håndvask. Undgå kulde. Obs. fysisk og psykisk stress.

7 Forkølelse Undersøgelser: Kun ved mistanke om bakteriel sygdom (strep. A test, CRP). Behandling: Detumescerende næsedråber, paracetamol Forebyggende behandling: Probiotika? Et studie hos børn i alderen 3-5 år viste signifikant reduktion af antal episoder med feber, hoste og øm hals hos børn, som brugte probiotika Varighed af symptomer var også signifikant kortere i behandlingsgruppen og brugen af antibiotika mindre Studiet sammenlignede 6 måneders behandling med (1) placebo, (2) lactobacillus acidophilus eller (3) lactobacillus acidophilus + bifidobacterium animalis subsp lactis Bi-0 Vitamin C?

8 Forkølelse Komplikationer: Bakteriel superinfektion
Almentilstand? Feber? Mellemørebetændelse Smertepåvirket? Øreflåd? Bihulebetændelse Smertepåvirket? Hovedpine? Gult snot? Lungebetændelse Hoste? Påvirket vejrtrækning? Almentilstand? Høj Feber?

9 Mellemørebetændelse Ca. 75 % skyldes virus
70% har haft det inden 2-års alderen Opstår ofte i forbindelse med forkølelse 80% går over af sig selv inden for 3 dage Man skal behandle min. 8 børn med antibiotika for at få effekt hos ét barn Hyppigst i 1-års alderen 2-4 mellemørebetændelser pr. barn er OK Ingen sammenhæng med komælksallergi

10 Mellemørebetændelse Disponerende faktorer: Arvelighed Forkølelse
Store mandler og polypper Tidligere mellemørebetændelse

11 Mellemørebetændelse Behandling: Paracetamol
Antibiotika (penicillin for at ramme strep. A og pneumokokker) ved høj feber, påvirket AT/smerter og/eller øreflåd > 3 dage Paracentese Dræn

12 Mellemørebetændelse Komplikationer:
Kronisk mellemørebetændelse med høreskader (cholesteatom) Kontrol hos ørelæge? Mastoiditis Rødme, smerte og varme bag øret samt udstående ører? Meningitis Almentilstand? Høj feber? Kontaktbarhed? Sløvhed? Irritabilitet? Nakkestivhed? Udslæt (petekkier)? Smerter (hvp.)?

13 Luftvejsinfektioner Amalie på 5 år kommer til akut undersøgelse i marts. Hun har ikke fejlet noget væsentligt tidligere. Hendes mor og morbror fik som børn fjernet mandler på grund af tilbagevendende halsbetændelser. Hendes mor oplyser: „Amalie havde første gang halsbetændelse i oktober og har siden haft det hver uge. Hun har hver gang været syg i op imod en uge med ondt i halsen, synkesmerter, nedsat appetit, feber omkring 39, almen utilpashed og træthed. Hun har hver gang faet påvist bakterier ved hurtigtest og har hver gang fået behandling med penicillin. Den sidste kur, som varede en hel måned, afsluttede hun for 3 uger siden, og nu har hun igen de samme symptomer. Hurtigtest hos vores egen læge viser denne gang ingen bakterier.“

14 Luftvejsinfektioner Ved min undersøgelse af Amalie finder jeg forstørrede, højrøde mandler med spredte små hvide belægninger og hævelse af lymfeknuderne under kæbevinklen på begge sider. Amalie har temperatur 38,5 °C. Undersøgelser?

15 Luftvejsinfektioner Da Amalie har haft mange tilbagefald efter behandling med almindelig smalspektret penicillin, sætter jeg hende denne gang i 10 dages behandling med clarithromycin (et antibiotikum af makrolidgruppen). Ved kontrol 2 uger senere er Amalie symptomfri, og jeg finder normale forhold i halsen og ingen hævede lymfeknuder. Jeg laver en kontrolpodning, som ikke viser vakst af streptokokker. I det følgende år har Amalie ikke yderligere halsbetændelser.

16 Halsbetændelse Hyppigere hos børn end voksne Hyppigst vinter og forår
85-90% skyldes virus, især rhinovorus Belægninger og adenitis øger sandsynligheden for bakterier (streptokokker), mens rødme, hævelse og tp. ikke gør.

17 Halsbetændelse Diagnostik:
Strep. A test, men hvis negativ overvej at supplere med podning til D+R, dels pga. lav sensitivitet, dels for at fange andre streptokokundergrupper end A (især B,C,D og G). Evt. CRP

18 Halsbetændelse Behandling: Paracetamol Penicillin
Ved recidiv: Clarithromycin eller Clindamycin Tonsillektomi (recidiv, store tonsiller)

19 Halsbetændelse Komplikationer:
Peritonsillær abces Trismus? Høj feber? Kraftige synkesmerter? Langvarigt forløb? Manglende effekt af penicillin? Scarlatina Udslæt? Hindbærtunge? Endocarditis Brystsmerter? Høj feber? Glomerulonefritis, gigtfeber (+ andre autoimmune sygdomme)Blod i urinen? Hævelser (proteinuri) Diff. Diag.: Mononukleose Tillukning i halsen?

20 Luftvejsinfektioner Lærke pa 1 år kommer til undersøgelse i februar. Hun er født 5 uger for tidligt med en fødselsvægt pa 2500 gram. Hun har ingen tidligere væsentlige sygdomme. Hendes mor oplyser: „Lærke har i perioder siden efteråret hostet tørt og hæst og til tider søløveagtigt især sent på aftenen, om natten og morgenen. En enkelt gang for et par måneder siden var det voldsomt. Hun vågnede om natten med kraftig søløveagtig hoste og en pibende lyd under indåndingen, og vi blev bange for, at hun skulle kvæles og ringede efter ambulance. I ambulancen fik hun ilt på en maske og fik det betydeligt bedre. I børnemodtagelsen fik hun inhalation med adrenalin på maske, og vi kunne køre hjem efter 3-4 timer. Vi fik at vide, at hun havde falsk strubehoste. Vi har faet råd om at tage hende ud i den kolde luft, når hosten kommer, og det gør den ved mindste forkølelse, flere gange om måneden. Vores læge har udskrevet behandling med hurtigtvirkende astmamedicin som mikstur, men det hjælper ikke“.

21 Luftvejsinfektioner Ved min undersøgelse finder jeg Lærke sund og rask, men hun hoster indimellem med en søløveagtig hoste, karakteristisk for falsk strubehoste. Jeg sætter hende i behandling med binyrebarkhormon som spray på maske 2 gange daglig, indtil hosten hører op. En måned senere oplyser Lærkes mor, at hosten ophørte efter få dages behandling, og den har ikke været der siden. Den følgende vinter kommer Lærkes hoste tilbage. Spraybehandlingen har ikke længere tilfredsstillende effekt. Jeg ændrer behandlingen til binyrebarkhormoninhalationer via forstøverapparat med god effekt. Lærkes tendens til falsk strubehoste ophører i 3-årsalderen.

22 Falsk strubehoste Akut infektion med luftvejsvirus (især parainfluenzavirus og rhinovirus) i slimhinden i larynx (pga. snævre forhold) Starter ofte med forkølelse Især små børn ½-3 år vinter og nat Ofte gentagne episoder hos samme barn Krupal søløveagtig hoste og inspiratorisk besvær og evt. stridor

23 Falsk strubehoste Behandling: Kold luft, kolde drikke
Opretsiddende stilling Fugtig luft (kold eller varm damp) Steroidinhalation Adrenalininhalation

24 Falsk strubehoste Faresignaler: Overfladisk respiration?
Blegt, sløvt, ukontaktbart barn?

25 Luftvejsinfektioner Mathilde på 8 år kommer til undersøgelse i februar. Hun har ingen tidligere væsentlige sygdomme. Hendes far oplyser: „Mathilde har den seneste måned været konstant snottet og klaget en del over hovedpine. Indtil for en uge siden kom der kun klart snot, men den sidste uge er snottet blevet gult, og de sidste 3 dage har hun haft feber på og klaget over trykkende hovedpine. Vi har forsgt at behandle hende med xylomazolin- næsedråber uden effekt. Paracetamol har hjulpet lidt på feberen, almentilstanden og smerterne“.

26 Luftvejsinfektioner Ved min undersøgelse finder jeg Mathilde feber- og smertepåvirket, men ikke akut medtaget. Hun har temperatur 39,0 °C og et udpræget forkølet udseende. Hendes øjne er røde, og der løber gult sekret ud af næsen. Hendes trommehinder er rosafarvede og let indtrukne. Hun siger, at det føles ømt, når jeg dunker med en pegefinger på hendes pande, overkæber og i øjenkrogene ind mod næsen. Undersøgelser? Behandling?

27 Luftvejsinfektioner Jeg poder fra Mathildes næse og sætter hende i behandling med penicillin og en binyrebarkhormon-næsespray. Hun bedrer sig i løbet af et par dage, og ved kontrol en uge senere er hun rask. Podningen viser vækst af pneumokokker.

28 Bihulebetændelse Kæbehuler, sibenshuler (pandehulen dannes først fra 6-års alderen) Hyppigst hos 2-6-årige Ses ved 5-13% af forkølelser hos børn 50% har samtidig otitis media Samme bakterier som ved otitis media Øget risiko ved allergisk rhinitis, ciliedyskinesi, CF, immundefekt, misdannelser og evt. GI-refluks

29 Bihulebetændelse Diagnose: Klinisk:
Vedvarende nasalsekretion i > 10 dage uden tegn på bedring Forværring af nasalsekretion efter flere dages tegn på bedring Påvirket AT, feber > 39 og purulent nasalsekretion i > 3 dage Blodprøver (CRP, leu+diff.): > 80% falsk negative CT: Sløring af bihuler hos næsten alle forkølede Mikrobiologi: Evt. podning fra næsehulen (sinusaspirat er invasivt)

30 Bihulebetændelse Behandling: Hovedparten helbredes spontant
Behandling i udvalgte tilfælde med antibiotika + evt. nasalsteroid Ingen dokumenteret effekt hos børn af detumescerende næsedråber/spray

31 Bihulebetændelse Komplikationer: Orbitale Smerter bag øjnene?
Intrakranielle (hjerneabces, meningitis) Kraftig hovedpine? Høj feber? AT? NRS? Opkastninger? Neurologiske symptomer? Ossøse Kraftige lokaliserede smerter og høj feber? Kronisk sinuitis Kontrol hos ørelæge? Allergitestning? Ciliefunktion? Immundefekt? Andre infektioner?

32 Luftvejsinfektioner Svante på 6 år kommer til undersøgelse i november. Hans mor oplyser: „Svante har siden 3-årsalderen fået behandling med astmamedicin om vinteren. Priktest har ikke vist tegn på allergi. Han har som sædvanlig haft det godt uden medicin hele sommeren. Han begyndte at hoste for 5 dage siden. De sidste par dage har han hostet slim op og fået feber på Han har haft i alt 4 lungebetændelser, sidste gang i foråret, og de plejer at vise sig på den her made. Vi har ikke genoptaget astmabehandlingen“.

33 Luftvejsinfektioner Jeg undersøger Svante, der har en temperatur pa 38,5 °C. Han har stødende vejrtrækning, slimproducerende hoste og er bleg med mørke rande omkring øjnene. Da jeg lytter med et stetoskop på hans lunger, hører jeg nedsat luftskifte med knitrelyde (krepitation) og pibelyde (rhonchi) over venstre lunge og normalt luftskifte over højre lunge. Undersøgelser? Behandling?

34 Luftvejsinfektioner Jeg sætter Svante i en 10 dages penicillinkur, og han genoptager sin astmamedicin. På grund af de tilbagevendende lungebetændelser henviser jeg ham til røntgen af lungerne, svedtest (som kan vise, om han har cystisk fibrose) og udreder ham for en defekt i immunforsvaret med følgende blodprøver: Antistoffer (IgG, IgM og IgA), antistofundergrupper (IgG subklasser) og proteinet mannanbindende lektin (MBL). Røntgenbilledet viser lungebetændelse i venstre lunges underlap og væskeansamling i lungehinden på venstre side. De øvrige undersøgelser er normale. Ved kontrol en måned senere er Svante rask med normal lungestetoskopi og normalt lungerøntgen. Han fortsætter sin astmabehandling vinteren igennem og far ikke yderligere lungebetændelser.

35 Lungebetændelse 4 tilfælde pr. 100 børn pr. år i DK
Skyldes hyppigst virus (dog ikke neonatalt), RS, parainfluenza, influenza, adeno, metapneumo m.fl. Bakterielle og atypiske er hyppigst hos store børn Ses ofte i forlængelse af forkølelse Feber, hoste, takypnø, påvirket AT?

36 Lungebetændelse mere end 50 vejrtrækninger per minut hos 2-12 måneder gamle børn er unormalt mere end 40 vejrtrækninger per minut hos 1-5 år gamle børn er unormalt mere end 30 vejrtrækninger per minut hos børn ældre end 5 år er unormalt

37 Lungebetændelse Bakterier: Røntgen: Samlede, lobære infiltrater
Blodprøver: CRP > 100, leukocytose, neutrocytose Mikrobiologisk påvisning (ofte langvarig) Svært klinisk forløb

38 Lungebetændelse Disponerende faktorer: Astma Immundefekt
Neonatal lungesygdom CF Ciliedyskinesi Medfødte misdannelser Cerebral parase/spasticitet Dårlig vaccinationsstatus Eksponering for tobaksrøg m.v.

39 Lungebetændelse Behandling: Penicillin eller makrolid i 10 dage
Komplikationer: Atelektase Manglende bedring? Pleuraeksudat Manglende bedring/forværring? Empyem/abces Manglende bedring/forværring/svingende feber? Sepsis Akut forværring, høj feber, medtaget barn med dårlig kulør, udslæt?


Download ppt "Luftvejsinfektioner Anton på 2 år kommer til undersøgelse i marts. Hans mor oplyser: „Mens jeg passede Anton hjemme og ammede ham, var han rask. Efter."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google