Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

”Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer…” – perspektiver på unge og fritidsliv i konkurrencestaten, hvor det opleves som.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "”Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer…” – perspektiver på unge og fritidsliv i konkurrencestaten, hvor det opleves som."— Præsentationens transcript:

1 ”Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer…” – perspektiver på unge og fritidsliv i konkurrencestaten, hvor det opleves som vigtigere at BESTÅ end at FORSTÅ! Vissenbjerg 24.november 2016

2 Ungdomslivet er i forandring!

3 Center for Ungdomstudier (CUR)

4 Center for Ungdomstudier (CUR)

5 Vi lever i en verden hvor udviklingen indenfor mange områder udvikler sig med eksponentiel vækst….

6 Den unikke individualitet! – hvor man søger det trygge!

7 Det er vigtigt at vi er kronisk nysgerrige……

8 Hvad ved vi? Hvad synes vi? Hvad er udfordringen?
Til overvejelse: YouGov-undersøgelse: 39 pct. af de over 65-årige angiver at de IKKE har haft en livsskuffelse. Blandt de årige er tallet 19 pct…..Hvad tænker I er baggrunden for denne forskel?

9 Globalt orienterede og udfordrede unge….

10 Individuel optimisme - Kollektiv pessimisme Hvad tænker du om fremtiden?
PCT Det bliver spændende! 78,9 (81,9-75,7) Fremtiden bekymrer mig 33,9 (27,9-42,0) Jobmuligheder bliver truet af globalisering 28,9 Det bliver svært at opretholde velfærdssamfundet 27,5 Jeg har ikke så mange muligheder 16,0

11 Konkurrencestaten – et livsvilkår som bliver diskuteret, men som få stiller meget grundlæggende spørgsmål til…..

12 Målrettede er unge der gerne skal ramme plet…i forhold til en fremtid som vi kun ser konturerne af!

13 Mest holder af alt holder jeg af hverdagen
Mest holder af alt holder jeg af hverdagen! – det er svært at være målrettet når man ikke helt ved hvad målet er! ”….Jeg frygter lidt for fremtiden. Jeg vil bare blive her på gymnasiet. Jeg kan ikke rigtigt overskue, hvordan det hele skal blive efterfølgende. Om fem år studerer jeg fysik, eller også er jeg tv-tekniker … eller også går det ikke den vej, og så knækker filmen et eller andet stedet. Det er så usikkert…” (Pige, 3.g)

14 Generation ”FOMO” lever deres liv på tre interagerende arenaer…..

15 De voksne får større fokus på de fælles arenaer….

16 De vokser op i en ”synes godt om/vild med”-kultur
Center for Ungdomstudier (CUR)

17 Det perfekte er blevet det normale…….

18 Og det begynder ret tidligt…..
Jeg er nødt til at gøre det rigtig godt i skolen. Hvis jeg får gode karakterer, kan jeg vælge mellem mange flere jobs, end hvis jeg får dårlige karakterer. (Pige, 7. klasse) Man er ambitiøs uden mål. Det er vigtigt at klare sig godt på alle parametre, få høje karakterer i alle fag – uden nødvendigvis at vide hvorfor, og hvad præstationerne skal bruges til

19 Specielt pigerne lider af såkaldt ”blinde ambitioner”……

20 Hvem presser dem? Når vi spørger de unge svarer de: Det gør vi selv!
Det gør ”samfundet”…… Og forældrene , men det pres er mere subtilt og som oftest uudtalt!

21 Alt skal være perfekt……
”….Du skal have den perfekte krop, gå i det perfekte tøj, have nogle gode karakterer og alt skal være perfekt derhjemme. Men det er ikke alle der kan det. Og det er en stor ting som fylder bare generelt fordi, du kan ikke være perfekt hele tiden. F.eks. Det med karakterer - 10 er fint, 12 er perfekt, men får vi 7 eller 4, så bliver vi kede af det….”(Caroline, 16 år)

22 Frygten for at være anderledes……

23 Man skal passe ind i mængden……
Interviewer: Du vil gerne være tynd? Ja! Hvorfor vil man gerne være tynd? - Fordi man hurtigt bliver dømt. Og man skal helst være midt i mellem. Og hvis man er over eller under, så bliver man hurtigt dømt! Interviewer: Hvad kan man blive dømt på? Alt, muligt, men mest noget med ens krop….. (Caroline, 15 år)

24 Hvad snakker man med vennerne om?

25 Ungdomsliv før og nu! Ungdomsliv i ”degode gamle dage”
Ungdomsliv i 10erne Ofte i flok på gaden Færre flokke, lige så mange venner, men mere tid alene Mange selvorganiserede aktiviteter Primært organiserede aktiviteter Tæt kontakt mellem yngre og ældre – flokkene var intergenerationelle og man lærte af de ældre ældre Man er primært sammen med jævnaldrende Få og veldefinerede sociale rolller Mange venner på forskellige arenaer De voksne var ikke engagerede i fortidsaktiviteter De står på sidelinjen! Ungdomslivmarkører var fester, kærester og alkohol Ungdomslivsmarkører er autonomi, forbrug og mobilitet! Frikvarter var identisk med fravær af voksne Voksne skaber frikvarter Varierede samværdsformer i det fysiske rum Mindre variation i samværsformerr i det fysiske rum Konkurrerer med klassekammerater Konkurrerer med kineserne Ungdom som bro mellembarndom og voksenliv Ungdommen er livslang Voksne er eksperter Relationnen er ikke længere hierakisk – voksne kan være novicer!

26 Venner kan man jo ikke rigtig bruge til noget!
”Det er på en anden måde end med mine venner, fordi vennerne jo er i samme suppedas som mig – og de giver mig jo altid bare ret…” Center for Ungdomsstudier (CUR)

27 Hvad snakker man med vennerne om?
Tema PCT Fester 67,9 Kærester 45,1 (29-68) Fritidsaktiviteter 41,6 (50-36) Hvordan vi har det 38,6(25-61) Udseende/krop 33,7(25-50) Fremtiden 32,2 Skole/lektier 30,3(25-41) Hvad der kan stresse 23,9 (15-40) Musik 17,9 (22-13)

28 Vennerne er ikke primært nogen man konkurrerer med – det er er i højere grad nogen man identificerer sig med……… Jeg har f.eks. nogle venner i gymnasiet, og når de så også fortæller, at de har det hårdt, og de ikke kan nå det hele, så tænker man: ”Nå, ja, sådan har vi det alle sammen”. (Pige, 3.g.) Tilværelsen håndteres individuelt, men man søger hjælp og trøst hos vennerne! – og den fælles oplevelse af, at det er hårdt, er vigtigt for mig, for så er det ikke kun mig!

29 Der er reelt ikke mange “voksne” I deres liv!
Center for Ungdomsstudier (CUR)

30 Deres relationer til voksne….
89 % oplever at deres forældre har tid til at snakke… 73 % oplever at de kan tale med forældre om personlige problemer – men det er knapt så mange der gør det…. De fleste vokser op i magiske hjem! Center for Ungdomsstudier (CUR)

31 Hvad snakker man om med sine forældre om?
Tema PCT Hvordan jeg har det 52,7 (43-67) Fremtiden 52,2(44-62) Hvad der foregår i mit liv 48,8(41-60) 39,3 Hvad kan stresse 26,8(15-43) Politik/samfund 21,7 Uddannelse efter handelsskolen 18,1 (14-24) Udseende/krop 10,0

32 Har du nogle ”gode” voksne du kan snakke med?
PCT Ja 34,1 (27-43) Ja, men jeg har ikke behov for det 40,7 Nej, men jeg oplever heller ikke noget behov 20,9 Nej, men jeg kunne godt tænke mig at have sådanne voksne i mit liv 4,3

33 De har ikke haft mange ”voksne” tæt på!
Er vokset op i en understruktureret verden med jævnaldrende, der skal håndtere de samme problemstillinger som jer selv! Efterspørger mentorer der stiller de vigtige spørgsmål! Center for Ungdomsstudier

34 Hvilke egenskaber efterspørger I hos ”voksne”?
Nysgerrige voksne – som stiller spørgsmål i bevidstheden om at unge godt kan sige nej! Fagligt dygtige voksne som man kan lære noget af! Voksne som de har historie med….og specielt for drenge/mænd gør det sig gældende at samtalen er knyttet til konkrete aktiviteter! Voksne der udfordrer og giver ansvar – efter at de har vist hvordan opgaven også kan udføres! Center for Ungdomsstudier (CUR)

35 De mange valg - i en understruktureret verden - hvor man er på 24/7!

36 Den kollektive individualismes store udfordring - at kunne håndtere modsætninger
Modsætningen mellem: selvrealisering - det at være en del af et fællesskab at være ”unik” - og alligevel ha´ fornemmelsen af, at alle gør det samme for at være forskellige….. de mange valgmuligheder - den enkeltes faktiske muligheder det at træffe et valg i dag, som måske viser sig at være forkert i morgen det at vide, at “verden er fyldt af komplekse problemer” - ikke at have overskud til bare at engagere sig i et enkelt ??? fordi jeg skal aflevre et projekt i morgen…. det at leve på konsumerismens præmisser - samtidig med, at man godt ved, at 'lykken' findes et andet sted…. Center for Ungdomsstudier (CUR)

37 Hvis nu man vælger forkert…..?
Hvad er de største udfordringer ved at være på jeres alder? (1): Du skal alligevel snart til at vælge – om du skal tage en videregående uddannelse (2): Og de der forventninger – folk er sådan: Hvad skal du efter skolen? (1): Og du skal have den rigtige uddannelse. Du kan ikke pludselig ombestemme dig midt i det hele. Så kan du ikke få SU hele din uddannelse igennem. (2): Der er jo også angst i det – fordi hvis man nu vælger forkert – hvad så? (Piger, 17 år)

38 Ungdomsbetingelser i dag
Udvikle selvdannelse i mange kontekster Udvikle selvsikkerhed og refleksivitet Udvikle social praksis med viden om forskellige kontekster Udvikle individuelle kvalifikationer og kompetencer Udvikle sin egen unikke individualitet….. Og det er i høj grad et individuelt projekt!

39 Så kan man måske godt få det sådan……!

40 Eller sådan……

41 Smilende unge der opfører sig pænt, men som ikke har det godt!

42 Andel af 15-årige med høj livstilsfredshed
2002 2006 2010 2014 Piger 30 25 24 19 Drenge 38 32

43 Selvværdet er under pres hvis man er pige….
11-årige 13-årige 15-årge Pige 65 47 44 Dreng 80 74 75 Spg: Jeg synes godtom mig selv Jeg er god nok Andre på min alder kan godt lide mig!

44 Stress…… Pct. Stresset 33,2 (22,2-48,1)
Det er svært at få tingene til at hænge sammen 64,9 (58,6-73,9)

45 Man SKAL bryde sammen….. Jeg tror bare, at det at gå i gymnasiet bare kræver, at man tit bryder sammen. Det er der flere fra vores klasse, der gør. Det hænger ikke sammen, så nogle gange er man nødt til bare lige at kaste det hele og så tude lidt over, hvor fucked-up det hele er. (Pige, 2.g)

46 Vejer du For lidt 15(19-8) For meget 25,0(14-39) Tilpas 54,2(61-44)
Kropstilfredshed…….. Vejer du For lidt 15(19-8) For meget 25,0(14-39) Tilpas 54,2(61-44)

47 Under kniven?

48 Pct. Ja 19,9(10,6-32,6) Nej 68,1(82,0-49,2) Ved ikke 12,0(7,4-18,2)
Ville du sige ja til et plastickirugisk indgreb hvis det var gratis og anonymnt….? Pct. Ja 19,9(10,6-32,6) Nej 68,1(82,0-49,2) Ved ikke 12,0(7,4-18,2)

49 Motivation Hvad er udfordringen?

50 Hvad motiverer? Aktiviteter Pct. Karakterer 80,5
Jeg skal bruge min eksamen 73,1 At mødes med venner 67,0 Lærernes engagement 66,0 At lære noget nyt 63,0 De faglige diskussioner i klassen 41,0

51 De gode voksne skaber ”frikvarter”!

52 Den gode forening skaber ”frikvarter”!

53 Center for Ungdomstudier (CUR)
Tid er en mangelvare…… Center for Ungdomstudier (CUR)

54 Hvad ”går” de til? Aktivitet 2010 2015 Idræt 60,5 63,8 Klub 25,2 16,0
Ungdomsskole 16,4 15,2 Musikskole 13,6 14,6 Spejder 4,9 4,0 Kirkeligt ungdomsarbejde 3,7 3,3 Politisk ungdomsarbejde 1,7 1,9 Går ikke til faste fritidsaktiviteter 15,0

55 Individuel og holdidrætter…..
Dreng 23 42 Pige 35

56 De idrætsinaktive og de selvorganiserede…..
Drenge: 18,3 pct Piger: 22,5 pct 63,8 pct. dyrker idræt i en forening… 80,1 pct. dyrker idræt i deres fritid!

57 Hvad bruger du mest tid på?
Sport 63,9 Fritids- eller ungdomsklub 3,7 Politisk ungdomsarbejde 0,4 Ungdomsskole 1,4 Kirkeligt ungdomsarbejde 0,9 Spejder 1,3 Musikskole 6,0 Dans/teater/drama 5,3 Andet, hvad: 17,6 Center for Ungdomstudier (CUR)

58 Vores hverdag er blevet meget stram!
(1)Tre dage om ugen får vi fri kl er direkte direkte fra skole til træning. Så kommer jeg hjem 19.30, tager en slapper, spiser noget og sætter mig og laver lektier i to timer. (2)Jeg synes med den nye skolereform, at man er meget presset i sin fritid. Eller det som skulle have været fritid. Der er sindssygt mange lektier og man kommer i forvejen sent hjem fra skole, De længere skoledage gør bare, at vi ikke rigtig har så meget fritid, hvor man er sammen med vennerne, som ikke er dem fra træning. Altså Den der rigtige fritid. Hvis nu jeg havde fri kl. 2, så kunne det godt være, at jeg ville tage hjem til en ven og så tage til træning derfra. Men det kan jeg på ingen måde nå nu. Vores hverdag er blevet meget stram…..(Drenge 8.klasse) Center for Ungdomstudier (CUR)

59 De sekundære venner bliver de primære!
”…Når du laver sport, så er det også sammen med dine venner. Så det er også lidt begge dele, at man er social samtidig med, at man er til sport. (2) ”…Jeg ser dem til træning ligeså meget som dem i skolen. Så jeg har ligeså gode venner til træning som i skolen. De er også mine venner….” (2) ”….Det samme her. Vi har et godt socialt samvær. Alle kan godt lide hinanden og er gode venner…Men der er nu er der ikke så meget med at hænge ud bagefter for det er ret sent jeg går til sport – og man skal jo hjem og ave de sidste lektier…”. (Drenge og pige, 9.klasse) Center for Ungdomstudier (CUR)

60 Der er tid til venner i mellemrummene!
”… Det er som om, at efter den nye skolereform og vi har så sent fri, så er det længste tidspunkt vi har fri, det store frikarter, hvor vi har 45 minutter. Der er det tit, hvor vi tager hjem til en ven, men 45 minutter er jo ingen tid i løbet af en hel dag…”(Drenge 9.kl) Et andet ”mellemrum” mellem aktiviteter er weekenderne: ”…..Jeg går til basket fire -fem gange om ugen. Så det er lidt svært at få tid til at være sammen med vennerne, når skolen nu er så lang. Så kan man ikke nå fra skole hjem til en ven… Men ind i mellem, weekenderne, der er man sammen med vennerne…” (Dreng 9.kl) Center for Ungdomstudier (CUR)

61 Hvad er vigtigt, når man går til noget? – top 7
Pct. Det skal være sjovt 96,4 Det skal være spændende 92,4 At mine trænere/instruktører/lederne er dygtige 87,2 (78,2 i 2010) At det er seriøst 77,8 At jeg lærer noget nyt 77,2 At der er tid til at hygge sig 76,1 At lære nye at kende Drenge 54 – Piger 64

62 Det vigtigste er at blive bedre
Tabel 5. Hvad er vigtigst ved at gå til idræt? Udøverne måtte sætte ét kryds. Hvad er vigtigst? Procent At blive bedre 37,8 At det er sjovt 25,7 At være en del af holdet 12,4 At være sammen med venner 10,8 At komme i bedre form 4,1 At koble af fra andre ting, f.eks. skolen 3,8 At vinde stævner/kampe/konkurrencer 2,5 At deltage i kampe/turneringer/stævner 1,9 I alt 100,0

63 Hvad er knapt så vigtigt….?
Pct. At trænere/instruktører er unge 14,7 At mødetiderne er fleksible 17,3 At det ikke er for dyrt 23,5 At det er tæt på hvor jeg bor 35,1

64 Når livet får et nyt omdrejningspunkt! - fritid og ungdomsuddannelse…..

65 Erhvervsarbejde er den primære fritidsaktivitet
Min én gang om ugen Foreningsidræt 42,0 pct. Drenge 45 – Piger 31 pct. ”Selvorganiseret idræt” 66 pct Drenge: 66 – Pige 66 Sociale medier 100 pct. Kreative aktiviteter/musik/male/dans 23,5 pct Frivilligt arbejde 20,7 pct Erhvervsarbejde 65,2 pct. Center for Ungdomstudier (CUR)

66 Hvad er vigtigt? – top 2 Pct. At jeg lærer noget nyt 84, 6
At mødetiderne er fleksible… 66,4 Og til eftertanke…… Jeg har svært ved at få min hverdag til til at hænge sammen….. 64,8

67 Center for Ungdomstudier (CUR)
Hvad er udfordringen? Center for Ungdomstudier (CUR)

68 Hvad kunne være vigtigt…..
Vær nysgerrig! At vi er knapt så religiøse… At vi bliver bedre til at sætte ord på projektet Center for Ungdomsstudier

69 Dette kunne måske også være vigtigt at vi bliver bedre til at sætte ord på ”frugterne” af foreningsliv…….. Robusthed: At unge får udviklet deres psykiske robusthed, så de har modet og overskuddet til at tænke og handle selvstændigt. Robusthed skal her forstås som en form for kollektiv robusthed, så man som ung ved, hvad man skal gøre for ikke at stå alene med ansvaret. Passion: At unge får redskaber til at finde ud af og kan sætte ord på, hvad de brænder for. Fremtidsnavigation: At unge lærer at sætte retning på fremtidens muligheder! Fokus er at lære at sortere i, hvad der forventes af den enkelte, hvad man forventer af sig selv, og hvordan man prioriterer i sit hverdagsliv. Det handler om at få redskaber til at sætte realistiske mål for sig selv – samtidig med at man hviler i sit liv og det sted, man er i livet.

70 Tak for i dag….. Og god arbejdslyst…..

71 Få Ung i en præstationskultur for 100 kr.! (Normalpris 249 kr.)
Kontant eller MobilePay til: (Kirsten G. J.) Eller udfyld en bestillingsseddel – så sender vi den (100 kr kr. i porto)


Download ppt "”Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer…” – perspektiver på unge og fritidsliv i konkurrencestaten, hvor det opleves som."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google