Menneskets evolution.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Velkommen til workshop Bæredygtighed En tur i tidsmaskinen Foredrag og debat starter her i lokalet ca. 11:20. Du er velkommen til at tage en folder og.
Advertisements

Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej Jeg hedder Rando og er fra kennel Scharmark. Jeg er født den 19. maj 2007, og de første 3 uger af mit liv.
Historien om Jørgen Finke
På hospitalet var der en alvorligt syg patient. Familien var samlet i ventesalen, og endelig kom en træt og bedrøvet læge ind: -”Jeg er ked af at skulle.
EVOLUTION.
Mønstre i livets udvikling. Tilfældig, forklarlig, forudsigelig?
Telos Team Introduktion.
Når medier ændrer normer og adfærd - Undervisningens medialisering Konference om IT og medier i undervisningen Zahle Seminarium, 22. april 2009 Stig Hjarvard.
Evolutionsteorien Tak til Naturhistorisk Museum for billeder og inspiration Charles Darwins evolutionsteori ”Survival of the fittest” (”den bedst egnede.
Om at bevare sin tro i en skeptisk verden
Det er trist at blive gammel
Milepæle i tiden Tom Sillesen Tak for billeder og inspiration til Michael Linden-Vørnle, Birgitta Nordström og Don Canfield.
Thomas Sparsø, postdoc, Sct Hans,
PC.
AHV Avlsmålsegenskaber •Vægtning af nuværende indeksegenskaber blev opdateret i marts •Nye egenskaber på vej? –14 G (pasningsevne)
Livets opståen og udvikling
På grupperejse i cyberspace
VitaMeal ™ produktion & distribution Lumbadzi, Malawi Tekst og billeder: Marcus Westberg.
Elev: Jakob E. Husted Fag: Kom/IT
Evolution.
Europa. Problem formulering Hvorfor er der så mange lande der vil være medlem af EU.
Apis mellifera subspecies. Artens udbredelse Ruttner (1992): 25 underarter baseret på morfologisk, adfærdsmæssig og biogeografisk variation 3 hovedlinier/grp.
Selektiv opdatering af applikationer
Protein databases Rasmus Wernersson (Slides af Henrik Nielsen & Morten Nielsen).
Tekno-logos 8/10-02 Bio-logisk teknologi Natur, information og teknologi.
Jamen, hvad så med? Diskussion af evolutionens ikoner.
Evolutionen af ultraviolet syn hos vertebrater. Shi, Y. & Yokoyama, S. 2003: Molecular Analysis of the evolutionary significance of ultravolet voision.
-i tid Syrien rundt version (forkortet og sat ned i opløsning)
Projekt 6: Molekylær Evolution Af Keratin Proteiner Vejleder: Rasmus Nielsen.
RNA editering.
Udsagn 1 (Stillingsændringer) Den faglige organisation: ”Da Gurli Petersen har fået nye arbejdsopgaver fra 15. maj 2007, har hun krav på at få sin løn.
Bliv en del af det grønne marked Vejledning til offentlige grønne indkøb.
Tirsdag den 28. oktober fandt legatoverrækkelsen af ’For Kvinder i Naturvidenskab’ sted på Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. I år blev der uddelt.
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
2010.  ¤Opslagssider:  Find denne adresse:   Det officielle Danmarks hjemmeside - Statens Information - især med statistik. Oversigt over alle myndigheder.
Program Korrelation Gamma Pearsons r Regression Kausalitet 1.
Hvor kommer vi fra og hvor er vi på vej hen?
Af Joan Eriksen. WWW. Wikipedia www. 06blog.it Mfl.
Bliv en del af det grønne marked Vejledning til offentlige grønne indkøb.
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Mandag den 14. april Gymnastiksal 14 – 15. Bo syg.
Nota Nationalbibliotek NN Nila Korzen. Dagsorden Hvad er Nota og hvem kan blive brugere? Bøgerne Formaterne Særlige services Nærmeste fremtiden Kort introduktion.
KULTURMØDER 2 - Kultur og identitet
Kildekritik på Internet
Menneske og maskine Medier og Kommunikation, F2005.
Digital Post Lovpligtigt for alle over 15 år fra den 1. november 2014.
Co-evolution mellem malaria- parasitter (Plasmodium) og deres værter.
Evolution.
Puff den magiske drage Puff, hvor kan man finde drager som dig Du ligger på en klippeø og venter kun på mig Du kan li at lege, du var min ven men kære.
Vulkaner.
Evolution af komplekse organismer -baseret på: ’RNA regulation: a new genetics?’ John S. Mattick.
Evolutionens historie
Usability – 3. november: Tilgængelighedstests Vigtige deadlines! Dagens øvelse Tilgængelighedsrapport Usability-rapport Næste uge.
Imputation Kevin Byskov og Line Hjortø Naturerhverv.dk Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den Europæriske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.
Min nye bil Med kærlig hilsen din amerikanske ven…
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde.
Primaternes osteologi introduktion Osteologi Studiet af knogler Osteolog De, der studerer knogler.
Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde
Bevaring og konflikter mellem dyreliv og mennesker
Gads Forlag, ©Toverud Endotoksin Cellevæg Cellevæg Proteoglykan Celle-
Primaternes osteologi
Genetik 2017 Dyrekroppen er opbygget af celler med meget forskellig udseende og funktion. De danner tilsammen en organisme som er kendetegnet ved den pågældende.
Jordens historie Fra big bang til nu.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
PROTEINSYNTESEN I genetikken
تشخيص رنگهاي مصنوعي.
Background- Nucleotide databases
Fossilt DNA – et vindue til fortiden
Præsentationens transcript:

Menneskets evolution

Vore nærmeste slægtninge

Mitokondrie-DNA (Mt-DNA) Chimpanse -GTT-TAT-GTA-GCT-TAC-CCC-CTT-AAA-GCA-ATA-CAC-TGA-AAA-TGT-TTC-GAC- Bonobo -GTT-TAT-GTA-GCT-TAC-CCC-CTC-AAA-GCA-ATA-CAC-TGA-AAA-TGT-TTC-GAC- Homo -GTT-TAT-GTA-GCT-TAC-CTC-CTC-AAA-GCA-ATA-CAC-TGA-AAA-TGT-TTA-GAC- Gorilla -GTT-TAT-GTA-GCT-TAA-CTC-CCC-AAA-GCA-AAT-CAC-TGA-AAA-TGT-TTC-GAC- Orangutang -GTT-TAT-GTA-GCT-TAA-CTA-CCC-AAA-GCA-AAA-CAC-TGA-AAA-TGT-CGA-GAC- Gibbon -GTT-TAT-GTA-GCT-TAT-TCC-ATC-CAA-AGC-AAT-AAC-TGA-AAA-TGT-TCT-CGA-

Mt-DNA-slægtskab

Slægtskab Vi nedstammer IKKE fra bonober MEN vi har en fælles stamfar Stamfaren levede for ca. 6 mill. år siden På det tidspunkt fandtes hverken bonoboer eller mennesker

Menneskets stamtræ Neandertalere Homo habilis Homo erectus Lucy

Hjerner og kranier

Menneskets evolution Homo Sapiens Homo Ergaster Australopithecus Dryopithecus Homo habilis Homo erectus

Da vi blev mennesker http://www.becominghuman.org/ Homo floresiensis

Variation hos os selv Lucy Inden for enhver art findes der en stor variation, som er helt tilfældig. Hvis vi kigger på vores egen art, er der også vældige forskelle i udseende og adfærd. Variationen skyldes især forskelle i arvematerialet. Det kaldes den genetiske variation. Selv enæggede tvillinger, der er resultatet af én befrugtning og må forventes at være genetisk identiske, udviser ofte forskelle i udseende og adfærd. Dette skyldes, at miljøet også spiller en rolle. Variationen er grundlaget for, at der kan foregå en udvælgelse af den/de, der er bedst egnede til at leve under bestemte forhold.

Mt-DNA fra mennesket http://www.mitomap.org/mitomap-phylogeny.pdf

Udvikling af nye arter Det tager tusinder af generationer at udvikle en ny art Bakterier 20 min. pr. generation Menneske 20 år pr. generation Homo Sapiens blev udviklet for ca. 5.000 generationer siden

Fylogenetiske træer