Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?"— Præsentationens transcript:

1 Globalisering

2 Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?

3 Konceptet: - Mindrebemidlede befolkning i udviklingslande. - Lånenes størrelse - små beløb - Mange har ikke selv har adgang til banker. - Det gør det muligt at investere i noget, der giver både indtjening og profit for investorerne og lånemodtagerne. - Lånene bruges til at få gang i produktive aktiviteter. Finansieringsmodel: - Finansielle bidrag fra investorer - Lånerne modtager deres lån fra en såkaldt mikrolånsbank. - Lånenes størrelse kan varieres, dog ligger de på omkring et par hundrede kroner. - Lånene er organiseret gennem grupper, hvor alle er ansvarlige for tilbagebetalingen af lånet. - Investorerne opnår profit ved, at lånene skal tilbagebetales med renter. - Samtidigt opnår lånerne også profit ved, at lånene hjælper til at øge deres produktivitet fremover.

4 Fordele: For det første giver mikrolån finansielle ydelser på bedre vilkår end dem, de lokale lånehajer kunne tilbyde. For det andet er mikrolån til fordel for lånemodtagere, som vil øge deres produktion. Disse lånemodtagere har mulighed for hurtigt at tilbagebetale renter og afdrag med deres overskud. Derudover opnår de selv overskud,da deres produktion øges - også efter lånene er tilbagebetalt. Overskuddet kan medføre øgede muligheder for familien, f.eks. har børnene større mulighed for at få en uddannelse. Projektet er med til at skabe vækst i samfundet. Mikrolån er med til, at folk selv kan hive sig ud af fattigdommen. Det er hjælp til selvhjælp. Lånenes vilkår: Lånene kan optages, hvis modtageren stiller en form for sikkerhed til rådighed for bankerne. Dette kan f.eks. være lånernes ejendom. Lånenes tilbagebetaling sker efter en uge, og lånet skal være betalt inden, der er gået et år. Renterne ligger fra 30 % op til 125 %. Disse høje tilbagebetalingsrater er med til at give finansielt overskud til investorerne. Hvis lånene ikke tilbagebetales til tiden, skal man enten optage endnu et lån ellers kan bankerne opkræve lånernes sikkerhed, hvilket i nogle tilfælde betyder, at lånerne bliver sat på gaden.

5 Hvad er problemet ved mikrolån? Da tilbagebetalingen begynder efter blot en uge, og renterne ligger op til 125 %, kan det medføre en enorm gæld for lånemodtageren. Dette skyldes, at det for manges vedkommende er en umulighed at tilbagebetale lånet efter så kort tid, da låneren endnu ikke har opnået profit. Dette betyder, at man enten kan miste den sikkerhed, man har stillet til rådighed for lånet eller også optage endnu et lån. Disse yderligere lån kan skabe en uundgåelig gældsspiral. På denne måde er lånet ikke til gavn for låneren, men for investorerne.

6 Konceptet: -Opsparing i grupper som samles i fælles kasse - Meget små lån: Maks 3 gange ens indbetaling til kassen - Fleksible vilkår: Gruppens medlemmer sætter selv reglerne med hensyn til tilbagebetalingsvilkår - Bæredygtighed : Konceptet foregår ikke som forretning for udefrakommende og gavner udelukkende medlemmerne. - Det er altså på de fattigste præmisser - Grupperne mødes en gang ugentligt hvor lånoptagelse samt tilbagebetaling foregår. Årligt tælles kassen op, og overskuddet fordeles ud til familierne.

7 Fordele - Grupperne lærer at spare op i fællesskab - Det er en uafhængig ordning - Medlemmerne sætter deres egne vilkår med hensyn til renter og tilbagebetaling - Kvinder opnår bedre status i samfundet, da mange kvinder deltager i disse sparel-låne-grupper, og det kan derfor være med til at fremme ligestillingen. - Samtidig ved man, at kvinder vil sørge for bedre levevilkår til hele familien og f.eks. sørge for skolegang til børnene. - De gør chancen for at ende i ubetalelig gæld langt mindre end mikrokreditlån.

8 Mikrolån: Handelsdrivende Iværksættere Case Mikrokreditlån kan hjælpe den handelsdrivende ud af fattigdom, da han ved at optage et lån, typisk på et par hundrede kroner, kan opkøbe f.eks. grøntsager, som han efterfølgende kan sælge med fortjeneste i byen og derved hurtigt opnå profit til tilbagebetaling af sit lån.

9 Spare-låne-grupper: Bønder Case Spare-låne-grupper er en ideel løsning for kvinden der har behov for at optage et mindre lån til at opkøbe f.eks. Grønsagsfrø til såning på hendes mark. Hun opnår altså ikke omgående udbytte af sin investering, men efter nogle måneder kan afgrøderne sælges til den handelsdrivende og hun kan tilbagebetale sit lån med fortjeneste.

10 91 millioner låntagere verden over Internationalt investeret mere end 21 milliarder dollars i mikrofinans. I CAREs spare-låne-grupper er der blevet trænet 3 millioner mennesker i opsparing og udlån. - 95 % fortsætter på egen hånd.

11 Der er ikke nogen dokumentation for, hvilke foretag der giver resultater, derfor kan vi ikke dokumentere, at mikrofinans er med til at øge væksten i et udviklingsland, da vi ikke har fundet nogle konkrete statistikker omkring mikrofinans. Dog er der et nyt internationalt orienteret forsknings program, der bl.a. skal forske i måling og dokumentation af resultater af udviklingssamarbejde.

12 Mikrokreditlån og spare-lånegrupper skal ikke ses, som noget der udelukker hinanden, men derimod noget der supplerer hinanden. Med den rette hensyntagen til de forskellige lånebehov kan både mikrokreditlån og spare- lånegrupper vise sig at have effektiv effekt på fattigdomsproblemet, selvom mange aspekter må inddrages til bekæmpelse af den ekstreme fattigdom.


Download ppt "Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google