Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vidensmodel (opsamling) Viden er en relation mellem bevidsthed (person) og virkelighed (situation) Kausalitet sansning information Intention tænkning mening.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vidensmodel (opsamling) Viden er en relation mellem bevidsthed (person) og virkelighed (situation) Kausalitet sansning information Intention tænkning mening."— Præsentationens transcript:

1 Vidensmodel (opsamling) Viden er en relation mellem bevidsthed (person) og virkelighed (situation) Kausalitet sansning information Intention tænkning mening situation bevidsthed verden

2 Virkelighed opsamling Virkelighed har en struktur som jeg kalder situation. En situation består af ting (individer) der har egenskaber og relationer (til andre ting) og er lokaliseret/situeret i tid og rum. Situationer kan opfattes som afgrænsede, små verdener. En verden kan opfattes som (mere eller mindre) kompleks situation. Situationer kan følge eller overlappe hinanden i tid. Består der en tingslig, rumlig og tidslig sammenhæng mellem situationer, så kalder man denne situationsfølge en historie.

3 Virkelighed forts. Virkelighed har ikke kun en struktur, men også en virkemåde eller dynamik. En situation er virkelig hvis og kun hvis de ting der findes i situationen, virker (udøver kræfter, overfører energi) på hinanden.

4 Virkelighed forts. Eksempel Eksempel: Ipk-model-1 modellerer en følge af 3 situationer. I situation 3 findes der bl.a. en cylinder der virker på de 2 tilstedeværende personer – fx ved at sende reflekterede lysstråler til personernes lyssensible organer. Lys – som er en energiform – virker her som et signal. Signalet transporterer ikke kun energi (virker!), men overfører samtidig information fra kilden (cylinder) til modtageren (person).

5 Virkning - kausalitet Kilden for en energioverførsel (= udøvelse af kraft) eller en virkning kaldes en årsag (lat. causa). Årsager fremkalder virkninger. (Virkninger bemærkes som ændringer i verden). Kausalitet er en betegnelse for de forskellige slags (fysiske) virkninger (forandringer i verden).

6 Kausalitet - information Konklusion af det forgående: Information finder sted hvis en årsag (kilde) virker på noget/nogen der modtager (sanser) og forarbejder (perciperer) virkningen.

7 Information - mening Overgangen fra sansning til perception er samtidig en overgang fra information til mening. Information informerer en modtager om at der findes en (energi)kilde (sender) i omverdenen der har bestemte egenskaber/relationer/lokaliseringer (struktur). Dvs. information har en situationsstruktur. Mening er en bevidst (sansning+hukommelse+tænkning) rekonstruktion eller modellering af informationskildens struktur. Meningsmodellen af situationsstrukturen kalder jeg propositionsstruktur. Dvs. mening har en propositionsstruktur.

8 Propositions/meningsstruktur En proposition er sammensat af noget der har (en) egenskab(er) eller/og (en) relation(er) (til andre ting) (og befinder sig et bestemt sted på et bestemt tidspunkt). Kernen i denne struktur kan beskrives sådan: Noget er/har/gør noget andet.

9 Propositions/meningsstruktur forts. Propositionsstrukturen som del af en meningsproces: Hvis A repræsenterer en eller anden person og P en eller anden proposition så kan strukturen af en meningsproces beskrives på følgende måde (jf. vidensbegreb fra 1. møde): A mener (intenderer) at P. Her betyder ’mene’ eller ’intendere’ at A forbinder de informationer han/hun har modtaget fra omverdenen med noget – et objekt eller intentum som har de egenskaber, relationer osv. som informationen lader formode det har. A retter så at sige informationen mod et objekt der kunne være en sender/kilde for vedkommende information.


Download ppt "Vidensmodel (opsamling) Viden er en relation mellem bevidsthed (person) og virkelighed (situation) Kausalitet sansning information Intention tænkning mening."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google