Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afJoachim Carlsen Redigeret for ca. et år siden
1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler Jørgen Christiansen og Poul Erik Lærke Afdeling for Jordbrugsproduktion og Miljø Forskningscenter Foulum
2
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler Læggekartoflernes sundhedstilstand Læggekartoflernes størrelse Læggekartoflernes fysiologiske alder Forbehandling af læggematerialet inden lægning Faktorer der påvirker læggekartoflers udbyttegivende egenskaber
3
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Læggekartoflers fysiologiske alder Fysiologisk alderUng …………………………………………..………………….…………………….Gammel Læggeknoldenes udseende Fysiologisk stadie HvilestadieApikal dominans Normal spiring SeniltYnglesyge Spiringsegenskaber Ingen spirerApikal spirerFå spirerMange spirer med ingen eller få forgreninger Mange og forgren- ede spirer Tynde spirer Få spirer med miniknolde Ingen spirer Døtreknolde direkte på moderknold Karakteristik af afgrøden Ingen eller forsinket frenspiring Én stængel pr. plante Få og kraftige stængler pr. plante Mange stængler pr. plante Svage, mange- stænglede planter Ingen fremspiring Udbyttepotentiale Kort vækstperiode IntetLavtMiddelHøjtNæsten intetIntet Udbyttepotentiale Lang vækstperiode IntetLavtMeget højtHøjtNæsten intetIntet
4
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Tid Bladmasse Knolde ”Ung” ”Gammel” ”Ung” = ”Gammel” Meget tidlig Middel tidlig SenMiddel sen Udbytte Læggekartoflers fysiologiske alder
5
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Læggekartoflers fysiologiske alder Afgrøde egenskaberFysiologisk unge læggekartofler Fysiologisk gamle læggekartofler FremspiringSenTidligere StængelantalFåFlere KnoldsætningSenTidligere Sekundær vækstLilleStørre TopvækstStorMindre Knolde pr. stængelMangeFærre UdbytteHøjtLavere AfmodningstidspunktSenereTidligt
6
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Læggekartoflers kvalitet Undersøgelser af læggekartoffelpartier fra praksis –Kuras, Kardal, Oleva og Fontane, 8 partier/sort –Registreringer ved fremspiring, rækkelukning og modenhed Bestemmelse af udvalgte sorters fysiologiske ældningsindeks –Fontane, Sava, Oleva og Kuras –Lagring ved 4, 8 og 12 grader –Registreringer på lager, ved fremspiring og rækkelukning Projektet: Læggekartoflers fysiologiske alder
7
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Frederikshvile Forsøgsmark, juni 2003 Kvalitet af læggekartofler
8
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
9
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
10
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
11
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
12
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
13
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
14
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
15
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
16
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
17
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
18
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler
19
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler Oleva, Kardal og Fontane partierne varierer mht. fysiologisk alder Kuras er relativt stabil mht. fysiologisk alder Store udbytteforskelle i Oleva Større perspektiver ved produktion af spisekartofler Udenlandske strategier Konklusioner og perspektiver
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.