Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole"— Præsentationens transcript:

1 Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole
Bæredygtig Udvikling Vi har ikke arvet Jorden efter vores bedsteforældre, men lånt den af vore børnebørn” Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole

2 Hvad forstås ved bæredygtig udvikling?
Diskuter to og to

3 Video https://www.youtube.com/watch?v=S1zXGWK_knQ

4 Bæredygtig Udvikling – et forholdsvis nyt begreb (20-30 år)
”En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.” (Brundtland-rapporten 1987) ”Med bæredygtig udvikling menes der, at de forandringsprocesser, som finder sted i samfundet, skal have en kvalitet, der sikrer, at de er i stand til at opretholde et godt liv for os alle.” ( Hvorfor er dette begreb opstået?

5 Hvad er bæredygtig udvikling?
Bæredygtig udvikling er en vision om fremtiden, om hvordan vi forvalter fremtiden her og nu Bæredygtig udvikling er at tage ansvaret for resultaterne af det vi gør nu og her, men som har konsekvenser for andre til en anden tid og/eller et andet sted Bæredygtig udvikling handler om at skabe betingelser for det gode liv for os alle. Resultaterne af vores handlinger i dag vil uundgåeligt ramme andre på et andet tidspunkt eller et andet sted, og dermed have indflydelse på andre menneskers livsmuligheder

6 Endnu en måde at forklare det!
Bæredygtig udvikling er at bruge Jordens resurser, på en måde der skaber balance mellem udnyttelse og beskyttelse, så vi ikke ødelægger vort livsgrundlag. En bæredygtig udvikling skal sikre menneskenes nuværende behov uden at forringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres.

7 Hvorfor beskæftige sig med bæredygtig udvikling?
Grundet det faktum, at vi alle gerne have, at vore børn, børnebørn og fremtidige generationer efter dem får mulighed for at leve et liv, som er mindst lige så godt og rigt, som det liv vi selv har mulighed for at leve. Beskæftiger i jer med bæredygtighed?

8 Bæredygtig udvikling I selve begrebet bæredygtig udvikling forudsættes der, at der er noget som skal bevares eller bringes videre frem i udviklingen – det kan være: · Det gode liv · Naturressourcerne · Naturen · De økologiske kredsløb · Sociale organisering · Kulturen · Økonomien

9 Faresignaler imod bæredygtig udvikling
På en række områder kan vi iagttage faresignaler, der indikerer at den nuværende udvikling i vores samfund indebærer trusler imod mulighederne for, at vore fremtidige generationer vil kunne realisere deres ønsker om at leve et godt og rigt liv. Disse faresignaler har form af: Klimaforandringer Udtømmelse af naturressourcer Forurening Tab af natur og biodiversitet International ustabilitet og terror

10 Er det hele bare en kærlighedshistorie?

11 To og to Snak sammen om denne video:
Hvorfor denne form for forretning/landbrug? Hvad er + og – Kunne i finde på at købe en andel?

12 Diskussion på klassen. Spis mindre kød? Spis dansk – Lokalt!
Hvilke faresignaler er der på en antibæredygtig udvikling? Hvor bliver alt vores affald af? Er vi bæredygtige på BS, Hvordan, hvor, hvorfor? Kan vi gøre noget bedre?

13 FARITRADE? https://www.youtube.com/watch?v=XJqozHTsAhM

14 Rollespil Debatten: - Bæredygtighed - For og imod
5 skal forberede sig til en debat om bæredygtighed? Resten skal forberede spørgsmål til debatten og lave opgave.

15 Arbejde på klassen ”En baglæns historie” 5 forbereder debatten
Resten forbereder spørgsmål ”En baglæns historie” + Beskriver vejen fra start til ”mine hænder” / forbrugeren.

16 De 5 debattører Producenten - Stor Arla producent..
Lokal bondemand - Mælke producent. Klimaforsker Greenpeace aktivist Forbruger - Efterskole elev.

17

18 5 forskellige tilgange til/aspekter af den bæredygtige udvikling
Etisk Socialt Naturfilosofisk Økonomisk Retslig Det kan godt blive lidt langhåret, vi skynder os igennem ;)

19 Etisk Vi er bærere af en etik, der tilsiger os, at vi bør handle sådan at menneskeheden på lang sigt kan opretholde et godt liv i pagt med naturen.

20 Socialt Forestillingen om en bæredygtig udvikling indebærer også en forestilling om social retfærdighed. En retfærdighed der indebærer en rimelig fordeling af fordele og ulemper mellem generationer, så vi alle kan opleve rimelige levevilkår.

21 Naturfilosofisk I den almindelige opfattelse, som har præget industrisamfundenes udvikling, er naturen hovedsagligt blevet anset for at udgøre råstoffet for den tekniske udvikling af velstand og produktionskapacitet. Naturen ansås for at være så robust, at den og dens økosystemer kunne overleve alle de menneskelige indgreb og stadig vedblive med at forsyne os med de nødvendige ressourcer til vores udviklings projekt. Den bæredygtige udvikling må nødvendigvis forudsætte en anden holdning til naturen. Ud fra en bæredygtighedstilgang må det accepteres, at naturen er sårbar.

22 Økonomisk Der er brug for erfaringer og viden om, hvad der kan lade sig gøre indenfor de økonomiske rammer. Dertil er der behov for at opstille kvantitative mål, som gør det muligt at måle, om udviklingen over tid bevæger sig i en bæredygtig retning.

23 Retsligt For at et samfund skal kunne udvikle sig bæredygtigt, er det nødvendigt, at der eksisterer en bæredygtig retsorden, der sætter de legale rammer for borgernes handlinger. I forhold til bæredygtigheden kan det fx anses for at være ugyldigt at berige sig umådeholdent på andres bekostning, og derved fratage disse andre muligheden for et godt liv. Det kan også være ulovligt at beherske eller udnytte naturen på måder, som ikke er bæredygtig


Download ppt "Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google