Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!"— Præsentationens transcript:

1 ‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!

2

3 Emotiv: Et emotiv betegner et værdiladet ord eller udtryk, det som vi også kalder for "plus"- og "minusord Kontekst: Den sammenhæng som et sprogligt udtryk optræder i, og som er medbestemmende for bestemmelsen af udtrykkets betydning. Valorisere: Tillægge en bestemt (positiv el. negativ) værdi. Agentsivstrygning: Man erstatter den ”agerende”, dvs. den egentlige person eller gruppe, med udtryk som ”det vides med sikkerhed”, ”informerende kredse oplyser”, ”det forlyder”, ”man regner med” osv. Overtalelsesdefintion: Definerer ting alt efter hvad der vil få folk til at ‘købe’. Denotation: Grundbetydning Konnotation: Medbetydning Antitese: Udtryk, hvor to modsatte begreber sammenstilles, fx godt og ondt. Retoriske virkemidler

4 Argumentationskneb Generaliseringer Skribenten får udsagn til at lyde, som om det gælder alle. Eksempel: ”Danskernes umådeholdne forbrug af materielle goder har erstattet et egentligt livsindhold.” Autoritets-, ekspert- eller idolkneb Henvises der til en eller anden autoritet for at skabe troværdighed? Eksempel: ”Også Hendes Majestæt Dronningen har advaret mod den tiltagende racisme i dagligdagen.” Mængde- og udbredelseskneb I stedet for at argumentere henviser skribenten til, at ”alle”, ”vi” eller ”langt de fleste” er enige om, at… Eksempel: ”I dag har alle indset, at miljøafgifter er en tvingende nødvendighed”

5 Argumentationskneb Fornufts- og historiekneb Der henvises til almindelig sund fornuft eller til, ”at sådan har det altid været”. Eksempel: ”Det har altid været kvinderne, som har følt hovedansvaret for børnenes trivsel og udvikling.” Påfuglekneb Talen breder sig som en påfuglehale med det formål at tilsløre/dække over fraværet af argumenter eller svar, og der anvendes ofte fremmedord samt lange og indviklede sætninger. Især politikere benytter sig af dette kneb. Agentivstrygning Man erstatter den ”agerende”, dvs. den egentlige person eller gruppe, med udtryk som ”det vides med sikkerhed”, ”informerende kredse oplyser”, ”det forlyder”, ”man regner med” osv. Argumentation gennem enkeltord og vendinger Rummer teksten ord og udtryk med en positiv eller negativ værdiladning, som tydeligt tilkendegiver skribentens holdning? Sådanne ord kan ”farve” fremstillingen og kaldes ”aspektmarkører”. Eksempel: ”Der er for mange højtråbende minoritetsgrupper.” Ordet ”højtråbende” er i denne sammenhæng en aspektmarkør – det markerer et holdningsaspekt.

6 Hvorfor alle disse kneb? Kommunikationssituationen

7 Overskrifter I præsenteres nu for nogle forskellige overskrifter fra diverse netaviser. I skal ved hver overskrift overveje, hvilken retorisk tilgang til artiklen og hvilke argumentationskneb I tror vil blive anvendt i artiklen.

8 http://www.information.dk/protokol/490838

9 http://www.information.dk/490729

10 http://politiken.dk/debat/pr ofiler/herbener/ECE2230876 /er-det-ok-at-vi-tvinger- spaedboern-ind-i-folkekirken/

11 http://politiken.dk/debat/ ledere/ECE2229517/ligest illing-har-faaet-nyt-fokus/

12 http://politiken.dk/debat/le dere/ECE2223700/krisen- paa-krim-maa-holdes-under- kontrol/

13 http://politiken.dk/debat/pro filer/brianesbensen/ECE2232 580/debat-om-boernecheck- udstiller-alt-hvad-der-er-galt- med-venstrefloejen/

14 30 minutter – Argumentationen og retorikken i en opinionstekst: I sættes sammen i grupper af tre og præsenterer på skift det I har fundet ud af for hinanden. Nu Skal i arbejde videre med teksten - brug eventuelt vejledningen i den tekst I læste til forrige modul. Herefter skal I, på basis af denne diskussion sammensætte en lille præsentation ved tavlen med artiklen på Whiteboard – I skal være meget tekstnære I jeres gennemgang af teksten.

15 Skriv en artikel baseret på en af overskrifterne vi arbejde med først i modulet. Vælg en overskrift og skriv en kort artikel, som I mener passer til overskriftens emne og tone. Artiklen skal lægges op på vores Padlet væg inden modulet er slut. Link til Padletvæg: http://padlet.com/wall/vc0e13wdy9


Download ppt "‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google