Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fagbevægelsen kæmper for DIT arbejdsmiljø LLO: Sikkert og sundt arbejde for alle Alle har ret til et godt arbejdsmiljø. Den daglige kamp for sikre og sunde.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fagbevægelsen kæmper for DIT arbejdsmiljø LLO: Sikkert og sundt arbejde for alle Alle har ret til et godt arbejdsmiljø. Den daglige kamp for sikre og sunde."— Præsentationens transcript:

1 Fagbevægelsen kæmper for DIT arbejdsmiljø LLO: Sikkert og sundt arbejde for alle Alle har ret til et godt arbejdsmiljø. Den daglige kamp for sikre og sunde arbejdspladser har derfor høj prioritet i den danske fagbevægelse.

2 Forebyggelse og velfærd LO: Sikkert og sundt arbejde for alle Et godt arbejdsmiljø er en forudsætning for velfærd. Vi arbejder for, at arbejdsgivere, lønmodtagere, politikere, og myndigheder sammen erkender, at forebyggelse og velfærd hænger sammen. Arbejdspladsvurderinger (APV) er et vigtigt redskab til at fremme et godt arbejdsmiljø. Arbejdet med forebyggelse og et godt arbejdsmiljø skal helt ind på direktionsgangen. Med Velfærdsforliget fra 2006 oprettede Folketinget en Forebyggelsesfond, hvor virksomheder kan søge om støtte til udviklingsprojekter inden for arbejdsmiljø.

3 Fokuspunkter i arbejdsmiljøarbejdet LO: Sikkert og sundt arbejde for alle Den nationale arbejdsmiljøindsats er fokuseret på ulykker, muskel- og skeletbelastninger, psykisk arbejdsmiljø og støj. I 2010 skal Folketinget vedtage en ny prioritering af arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020. I indsatsen for et godt arbejdsmiljø har fagbevægelsen en række særlige fokuspunkter: Ulykker, psykisk arbejdsmiljø, mobning, ergonomi, støj og nye teknologier.

4 EU og arbejdsmiljøet LO: Sikkert og sundt arbejde for alle Fra 2007 gælder EU’s kemikalielov (REACH). Producenter og importører skal nu dokumentere, at deres produkter er ufarlige. Samtidig er der øgede krav til information om brug og håndtering. EU Kommissionen har vedtaget, at arbejdsrelaterede ulykker fra 2007 til 2012 skal reduceres med 25 % i alle medlemslande.

5 Fokuspunkter i arbejdsmiljøarbejdet LO: Sikkert og sundt arbejde for alle Regeringen ændrede i 2006 principperne for straf og ansvar ved brud på arbejdsmiljøloven. Ansatte kan nu pådrage sig et ansvar. Tidligere har virksomheden alene haft ansvaret for brud på arbejdsmiljøloven. Straffen for ansatte er skærpet - men ikke for arbejdsgivere. Siden lovændringen er antallet af bøder og sager, der kommer for retten, faldet markant. Ændringerne kan få negative følger for samarbejdsklimaet og forebyggelsen.

6 Fokuspunkter i arbejdsmiljøarbejdet LO: Sikkert og sundt arbejde for alle De unge og de nyansatte udgør en særlig risikogruppe. De 18-24 årige har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på jobbet som alle andre aldersgrupper. Området kræver en særlig indsats. Udlændinge på det danske arbejdsmarked har langt større risiko end deres danske kolleger for at komme til skade eller miste livet ved en arbejdsulykke.

7 Nye udfordringer LO: Sikkert og sundt arbejde for alle For 20 år siden var der fokus på røg, støj og møg. I dag har stress, psykisk belastning, mobning, vold og ”det grænseløse arbejde” fået stigende opmærksomhed. Det anslås, at hver tiende lider af alvorlig stress som følge af stigende krav til omstillingsevne, fleksibilitet og ansvar. Ny teknologi løser nogle traditionelle arbejdsmiljøproblemer, men skaber samtidig nye. Et eksempel er de nye nanoteknologier. Der er behov for øget fokus på de positive faktorer, som kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø og trivslen.

8 Behov for international handling LO: Sikkert og sundt arbejde for alle FN skal spille en større rolle via ILO. Opbakning bag FN’s klassificeringssystem ”Global Harmonised System” for farlige stoffer. Udbredelse af ”Decent Work”- programmet. Verden over arbejder mere end 125 millioner børn under 15 år i risikable erhverv.

9 Fortsat alt for mange arbejdsulykker i DK LO: Sikkert og sundt arbejde for alle I 2009 blev der anmeldt 42.561 arbejdsulykker. 44 omkom ved arbejdsulykker. I 2008* blev der anmeldt 6.454 ulykker blandt unge mellem 18 og 25 år. Det reelle tal er formentlig over 20.000, da mange ulykker ikke bliver anmeldt. Unge under 25 år har dobbelt så høj risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke som resten af arbejdsstyrken. *Arbejdstilsynet har for 2009 valgt ikke at offentliggøre tal for ulykker fordelt på alder.

10 Stadig flere arbejdsbetingede lidelser i DK LO: Sikkert og sundt arbejde for alle I 2008* blev der anmeldt 16.700 arbejdsbetingede sygdomme – 5.000 flere end i 2004. I 2008 blev der anmeldt 3.400 tilfælde af arbejdsrelateret psykisk sygdom– en tredobling siden 2001. Der bliver årligt anmeldt over 2.000 tilfælde af vold i forbindelse med arbejdet. *Arbejdstilsynet har endnu ikke offentliggjort tallene for arbejdsbetingede lidelser for 2009

11 Fortsat alt for mange arbejdsulykker globalt LO: Sikkert og sundt arbejde for alle I EU-landene dør ca. 5.700 mennesker årligt som direkte følge af arbejdsulykker. 160.000 dør af arbejdsbetingede sygdomme. Hvert år anmeldes over 7 mio. arbejdsulykker. I hele verden dør 2,4 mio. arbejdstagere årligt på grund af arbejdsulykker eller arbejdsbetingede lidelser. Der sker omkring 270 mio. arbejdsulykker. Over 125 mio. børn under 15 år arbejder verden over i risikofyldte erhverv. 22.000 børn dør hvert år som følge af arbejdsulykker.

12 Sådan forebygger du stress LO: Sikkert og sundt arbejde for alle Stress er et alvorligt og voksende arbejdsmiljøproblem, der påvirker hele din livskvalitet. Vedvarende stress øger risikoen for hjertesygdomme og depression. Allergi, astma og sukkersyge kan forværres. Derfor er en forebyggende indsats nødvendig. Download ”Sådan forebygger du stress” på www.lo.dk eller www.ftf.dk ”Sådan forebygger du stress” er udarbejdet af overlæge, dr. med. Bo Netterstrøm, Stressklinikken, Hillerød Sygehus.

13 LO: Sikkert og sundt arbejde for alle Test dig selv og få et hurtigt svar på, om der er for meget stress på dit job eller i dit privatliv. Hvis din stress er arbejdsrelateret bør du: Tale med dine kolleger og leder om, hvad der kan gøres. Tag evt. sikkerheds- og tillidsrepræsentant eller fagforening med på råd. Lad være med at tro, at du kan løse problemerne alene. Overvej at finde et andet job, hvis der ikke er andre muligheder. Eventuelt med hjælp fra din fagforening. Download ”Test din stress” på www.lo.dk eller ww.ftf.dk Stresstesten er udarbejdet af overlæge, dr. med. Bo Netterstrøm, Stressklinikken, Hillerød Sygehus. Test din stress

14 Sådan forebygger du stress LO: Sikkert og sundt arbejde for alle 10 gode råd til virksomheden: 1. Lav en stresspolitik som led i personalepolitikken. 2. Giv medarbejderne indflydelse på, hvordan arbejdet skal gøres. 3. Giv den enkelte mulighed for at udvikle sig fagligt og personligt. 4. Lav en funktionsbeskrivelse for den enkelte. 5. Gør arbejdet meningsfuldt. 6. Informer om, hvad der skal ske fremover. 7. Sørg for, at rammerne for socialt samvær er i orden. 8. Prioriter, at tonen på arbejdspladsen er god. 9. Lav regler mod mobning. 10. Klæd lederne på til ledelse.

15 Sådan forebygger du stress LO: Sikkert og sundt arbejde for alle 10 gode råd til dig – på jobbet: 1. Læg en plan for, hvad du vil på længere sigt. 2. Vær fagligt klædt på til opgaverne. 3. Prioriter dine opgaver. 4. Planlæg og strukturer din tid med luft til det uventede. 5. Lær at sige fra. 6. Uddeleger arbejde. 7. Lær dine kolleger at kende og brug dem. 8. Brug din leder og dine kolleger som støtte. 9. Hold pauser. 10. Fokuser på det, du nåede.

16 Sådan forebygger du stress LO: Sikkert og sundt arbejde for alle 10 gode råd til dig – i privatlivet: 1. Indret dit liv, så ambitionerne svarer til det realistiske. 2. Få styr på økonomien. 3. Brug fritiden på noget fornøjeligt. 4. Sørg for at dyrke motion. 5. Prøv med meditation eller afspænding. 6. Prioriter god nattesøvn. 7. Styrk dit sociale netværk. 8. Lær dine stress-symptomer at kende, og reager på dem. 9. Lad dig ikke stresse af bagateller. Lær at sige pyt. 10. Fokusér på det positive.

17 Voksenmobning er et stigende problem Ved mobning forstås, at man gentagne gange bliver udsat for ubehagelig eller nedværdigende behandling, som det er svært at forsvare sig imod. Ud af den arbejdende befolkning har 1,6 pct. været udsat for mobning mindst ugentligt og 6,7 pct. engang imellem. Ufaglærte er oftest udsat for mobning (10,7 pct.), faglærte er mindre udsatte (9,5 pct.) og ledere er mindst udsatte (5 pct.). Cirka 72 pct. bliver mobbet af kollegaer. I en tredjedel af tilfældene er det en leder, der mobber. LO: Sikkert og sundt arbejde for alle

18 Mobning har alvorlige konsekvenser Mobning koster sygedage og kan føre til alvorlige psykiske lidelser. En del mobbeofre kommer aldrig tilbage på arbejdspladsen. Mobning er ofte et resultat af et generelt dårligt, psykisk arbejdsmiljø. LO: Sikkert og sundt arbejde for alle

19 Bekæmp mobning - Et problem for hele arbejdspladsen Det er lederens ansvar at standse mobning, men ledere, tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og kollegaer spiller også en vigtig rolle. Vidner til mobning er de bedste til at stoppe den krænkende adfærd. Bryd tabuet – tal om mobning. Lav en handlingsplan mod mobning på arbejdspladsen. Her skal blandt andet stå, hvad der sker, hvis man mobber. Hvem man skal henvende sig til, hvis man oplever mobning. Hvordan virksomheden støtter og rehabiliterer mobbeofre – og mobbere. Mere viden om mobning på arbejdspladsen: www.at.dk, www.arbejdsmiljoviden.dk, www.personaleweb.dk, www.stop-mobning.dk, www.arbejdsmiljoforskning.dk LO: Sikkert og sundt arbejde for alle

20 Sikkert og sundt arbejdsmiljø LO: Sikkert og sundt arbejde for alle Det gælder om at skabe sikre, sunde og udviklende arbejdsvilkår for alle. Forbedringer kommer ikke af sig selv, men kræver en aktiv indsats lokalt, nationalt og globalt. Tag selv en snak med kollegaer, sikkerhedsrepræsentant eller tillidsmand. Et sikkert og sundt arbejdsmiljø er betingelsen for et godt og trygt liv.


Download ppt "Fagbevægelsen kæmper for DIT arbejdsmiljø LLO: Sikkert og sundt arbejde for alle Alle har ret til et godt arbejdsmiljø. Den daglige kamp for sikre og sunde."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google