Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2.Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2.Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer."— Præsentationens transcript:

1 Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2.Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer på skærmen 3.Sæt hak ved ”Fastgør objekter til gitter” 4.Vælg OK Angst, depression, stress - hvad og hvordan: Viden og redskaber I dialog med borgeren

2 DAGENS ORDEN Om psykisk sårbarhed - hvordan påvirker det et menneske Psykiske diagnoser (stress, angst, depression) - og hvordan de indvirker på funktionsevnen Redskaberne Hvordan arbejder vi med redskaberne?

3 Introduktion og præsentation: Nøgleperson? Mentor, sagsbehandler, faglig ekspert? Rollen og hvordan arbejder du? -Hvad forventer du at tage med dig herfra? - Hvad håber du at tage med dig herfra?

4 Vores immunforsvar er kroppens både medfødte og erhvervede modstandskraft. Når modstandskraften ikke kan mobiliseres tilstrækkeligt under en belastning, træder der en sårbarhed frem. Eksempel: Det tager os længere tid at komme over en forkølelse, hvis vi ikke får den nødvendige hvile. Psykisk sårbarhed

5 Medfødt sårbarhed Erhvervet sårbarhed Vores personlige måde at håndtere indre og ydre belastningsfaktorer på Psykisk sårbarhed og personlighed

6 Vigtig opmærksomhed Alle kan blive psykisk syge (få trigget sin psykiske sårbarhed) ved tilstrækkeligt stort pres Aktiv og produktiv Glad og inspireret Engageret Overskud Balanceret Højt tempo Reduceret kvalitet Minus overblik Kort lunte Søvnbesvær Konflikter Sygefravær Betydelige fejl Flere konflikter Grådlabil Mistrivsel Krise Sammenbrud Voldsomme symptomer Sygdom

7 Personlige sårbarheder:

8 Arbejdsmæssige udfordringer (også ufrivillig arbejdsløshed) Parforholdsproblemer Ulykker, tab eller sygdom i familien Ensomhed/isolation Søvnproblemer Økonomiske problemer Misbrug – alkohol, medicin, stoffer, shopping, computer etc. Flytning, ferie Bryllup Graviditet eller udeblivende graviditet Ydre belastningsfaktorer (de synlige):

9 Usikkerhed, ængstelighed og nervøsitet Pessimistisk tilgang Perfektionisme Afhængighed af andre og andres vurderinger Bekymring for familie eller venner Søvnproblemer Sygdom Etc. Indre belastningsfaktorer (de usynlige):

10 Stress-sårbarheds-modellen:

11 Spørgsmål: Hvornår er man ”psykisk syg” og hvornår er man det, man er? Om ICD 10 diagnoser og diagnosen som en arbejdshypotese En psykisk lidelses udtryk er ofte situationsbetinget Og ikke (altid) stationær

12 Forståelse af psykisk sårbarhed som praktiker (redskaberne kommer senere) Aktuelle symptomer og vanskeligheder SårbarhedsfaktorerUdløsende faktorer Vedligeholdende faktorerBeskyttende faktorer ACCEPTERES – erkendes og siges højt og forstå betydningen for dig. REGISTRERES - og håndteres, via coping, kompensering eller ved at minimere. ARBEJD MED DEM – forstå dem, at handle på dem og at ændre dem. OPSØGES – dyrkes og bruges. (Model af Antonia Sumbundu )

13 Fordomme?: Du ser da ellers så pæn ud! Du virker da ellers så kvik! Du gør da ellers så mange andre ting end at arbejde???

14 Stress: En ”Gammel ven”

15 Reaktion: At kæmpe, flygte eller stivne

16 Fremhæve tekst: For at fremhæve tekst, marker teksten vælg Fed skifttype og vælg en farve fra den øverste række af farver i farvepaletten i menu punktet Skrifttyper. For at indsætte dato og sidefod: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”dato” i feltet for dato og skriv rette Forvaltning i Sidefods feltet. Sæt hak i ”vis ikke på forside”. Vælg ”Indsæt på alle”. 16 Angst: Bare tanken om, at…

17 Fremhæve tekst: For at fremhæve tekst, marker teksten vælg Fed skifttype og vælg en farve fra den øverste række af farver i farvepaletten i menu punktet Skrifttyper. For at indsætte dato og sidefod: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”dato” i feltet for dato og skriv rette Forvaltning i Sidefods feltet. Sæt hak i ”vis ikke på forside”. Vælg ”Indsæt på alle”. 17 Reaktion: At flygte, kæmpe eller stivne

18 Depression:

19 Fremhæve tekst: For at fremhæve tekst, marker teksten vælg Fed skifttype og vælg en farve fra den øverste række af farver i farvepaletten i menu punktet Skrifttyper. For at indsætte dato og sidefod: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”dato” i feltet for dato og skriv rette Forvaltning i Sidefods feltet. Sæt hak i ”vis ikke på forside”. Vælg ”Indsæt på alle”. 19 Reaktion: At stivne, flygte eller kæmpe

20 Hjælp til et menneske med stress -Nedsatte Kognitive funktioner, dvs. hukommelse, opmærksomhed, og koncentration, samt nedsat problemløsnings- og abstraktionsevne -Behov for en "ekstra hard-drive" i forhold til at skabe mulige løsninger og/eller handleplaner, samt struktur -Regelmæssig pauseafholdelse grundet nedsat ressourceniveau -Motion & Meditation for at styrke indlæring, øge overskud, samt nedsætte tankemylder -Identificer og fjern/reducer eventuelle stressorer -Få afdækket, hvad der virker for den enkelte.

21 Hjælp til et menneske med angst -Nedsatte Kognitive funktioner, dvs. hukommelse, opmærksomhed, og koncentration, samt nedsat problemløsnings- og abstraktionsevne -Øget behov for tydelighed, forudsigelighed og sikkerhed. -Nedsættelse af arousal-niveau gennem motion (og muligvis mindfulness*) -Eksponering, dvs. praktiske erfaringer for at aflære angstreaktioner (dog med mulighed for at trække sig, såfremt angsten er for overvældende) Ved negative tanker/katastrofetanker: Brug det pessimistiske spørgsmål: 1) Hvad er det værste, der kan ske? 2) Hvad er sandsynligheden for, at det sker? 3) Hvad kan jeg/du/vi gøre, hvis det sker? Lav positive mod-tanker (mantraer)

22 Hjælp til et menneske med depression -Nedsatte Kognitive funktioner, dvs. hukommelse, opmærksomhed, og koncentration, samt nedsat problemløsnings- og abstraktionsevne -Behov for at dele udfordringen i små bidder, så oplevelsen af handling er tilstede -Dyrk de små sejre (arbejd med succeskriterier). -Støt personen i at række ud efter hjælp (netværk, behandling mm.). -Graduér i forventningerne til personen selv. -Anerkendelse af indsats

23 Væsentlige hensyn (opsamling i plenum): Der er stort behov for: Tryghed Forudsigelighed Kontrol Faste rammer Retfærdighed Gennemsigtighed

24 1. Forberedelsen Her tages hensyn til at man skal opnå noget positivt 2. Meddelelsen (formålet) Skal formuleres så hurtigt som muligt 3. Reaktion Personen vil reagere på meddelelsen 4. Anerkendelse Vigtigt at reaktionen bliver anerkendt Husk der ikke eksisterer forkerte budskaber eller reaktioner 5. Forklaring Her uddybes meddelelsen/formålet – hvorfor? 6. Aftale Her forsøges det at lave en aftale Samtalens/kontaktens forløb:

25 1. Forberedelse   2. Meddelelsen  5. Forklaring 3. Reaktion  4. Anerkendelse   6. Aftale Redskab til samtalen:

26 Redskaberne: Hvad gør du? Hvordan Hvornår?

27 Forståelse af psykisk sårbarhed (nu med redskaberne) Aktuelle symptomer og vanskeligheder SårbarhedsfaktorerUdløsende faktorer Vedligeholdende faktorerBeskyttende faktorer ACCEPTERES – erkendes og siges højt og forstå betydningen for dig. REGISTRERES - og håndteres, via coping, kompensering eller ved at minimere. ARBEJD MED DEM – forstå dem, at handle på dem og at ændre dem. OPSØGES – dyrkes og bruges. (Model af Antonia Sumbundu )

28 1)Skal der arbejdes med accept og erkendelse? 2)Skal der arbejdes med at registrere og forstå det udløsende? 3)Skal der arbejdes med at bearbejde det vedligeholdende? 4)Skal der arbejdes med at opsøge det beskyttende? 5)All of the above? :o) Hvilke(n) af de fire områder skal der sættes ind på for at realisere ressourcer?

29 1)Få kortlagt hverdagen (logskema) 2)Få fat i hvor det bliver mindre svært (mod-triggeren) 3)Undersøg hvad der sker i kroppen/hovedet (diamanten) 4)Find måder at forøge mod-triggeren De gode konkrete redskaber til det mindst dårlige:

30 1)Få kortlagt hverdagen (logskema) 2)Få fat i hvor det bliver svært (triggeren) 3)Undersøg hvad der sker i kroppen/hovedet (diamanten) 4)Find alternativer til triggeren De gode konkrete redskaber til det svære:

31 Fremadrettet: Hvordan kan du arbejde fremadrettet med det du har lært i dag? (Refleksion og afsluttende fælles opsamling)

32 EKSEMPEL PÅ LOGBOG Ugedag: MandagAktivitetHumør/overskud 6-9Stod op og gjorde mig klar Træt og urolig over at skulle til samtale 9-12Var til samtalenOkay, det var ikke så slemt som jeg havde frygtet… 12-15… 15-18… 18-21 21-24 Redskabskasse:

33 SKABELON TIL LOGBOG Ugedag: MandagAktivitetHumør/overskud 6-9 9-12 12-15… 15-18… 18-21 21-24 Redskabskasse:

34 Un-triggeren: Hvad sker der?Hvordan reagerer jeg? TRIGGEREN: HVAD SKER DER MED MIG? Redskabskasse:

35 Triggeren: Hvad sker der?Hvordan reagerer jeg? TRIGGEREN: HVAD SKER DER MED MIG? Redskabskasse:

36 Tanker Adfærd Kropslige reaktionerFølelser Undersøgelse sker ved at gå ind i den enkelte situation og se på sammenhænge mellem tanker, følelser, kropslige reaktioner og adfærd. DEN KOGNITIVE DIAMANT Redskabskasse:

37 Tanker: Adfærd: Kropslige reaktioner: Følelser: Situation: Du skal til samtale med din sagsbehandler… DEN KOGNITIVE DIAMANT Redskabskasse:

38 ALTERNATIVER Hvad kunne jeg også tænke? ________________________ Redskabskasse:

39 Tanker: Adfærd: Kropslige reaktioner: Følelser: Situation: Du skal til samtale med din sagsbehandler… DEN KOGNITIVE DIAMANT Redskabskasse:

40 Øvelse 25 Det er vigtigt Det er ikke vigtigt Der kan ikke gøres noget ved det Jeg bør få gjort noget ved: Jeg kan ved lejlighed se på: Jeg kan sige PYT! til: Jeg må lære at leve med at: Der kan gøres noget ved det FORSTÅ BETYDNINGEN OG PRIORITER: Redskabskasse:


Download ppt "Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2.Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google