Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kan faglighed også fortælles? – I PRAKSIS PÅ VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kan faglighed også fortælles? – I PRAKSIS PÅ VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER."— Præsentationens transcript:

1 Kan faglighed også fortælles? – I PRAKSIS PÅ VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER

2 Oplever jeg genrebrud?  Ja!  Fra eksamensopgave om det moderne gennembrud (argumenterende artikel) At jeg selv bestemmer, hvad jeg vil lave af huslige pligter, i dag, betyder vel også, at mit hjem ikke er stillet op, som det er afbilledet i boligmagasinerne. For jeg vil hellere have det sjovt og hyggeligt, end jeg vil tørre støv af og ordne vasketøj hver dag. Jeg vil drikke min kaffe, mens jeg diskuterer og debatterer med naboen, veninderne eller på et forum på internettet. Jeg kan sagtens se mig selv på maleriet ”Ved Thebordet”. Uordentlig, afslappet og i fuld gang med at nyde tilværelsen. Min umiddelbare tanke om nævnte maleri er, at det udviser sjælero. I årtier og århundreder har kvinden ikke haft muligheden for bare at slippe det hele og lade stå til. Georg Brandes kastede den første sten og lige pludselig var det tilladt at ”koble fra”. En ganske almindelig ting at gøre i dagens Danmark – eller i hvert fald i mit hjem.

3  Kursisterne efterspørger at få lov til at producere egne tekster – eller at de i det mindste kan få lov til at bringe egne erfaringer i spil.  Hvorfor må vi ikke komme med eksempler fra eget liv?  Kursisterne finder sig ikke tilrette i de skriftlige eksamensgenrer.  De bruger derfor deres egne fortællinger.  Narrativerne kan bruges til at arbejde sig ind i faget på. Når fagets begreber er forståede og velkendte, kan de personlige narrativer gøres mere faglige.

4 Skal vi fagligt arbejde med kursisternes fortællinger?  Ja!  Narrativer/fortællinger: at forklare det på en anden måde – at gøre det hele mere jordnært.  Som beskrevet i vejledningen for danskfaget, lærer kursisterne ”[…] at skrive ved at skrive meget og blive vejledt konstruktivt og individuelt”. Ligeledes påpeger professor i fagdidaktik Ellen Krogh, at ”[…] skrivning bærer fag-fagligheden i sig, for du kan kun skrive om noget, hvis du selv forstår det, og derfor lærer du om et fag undervejs i din skriveproces”.

5 Kan danskfaget udvikle sig?  Kan danskfaget blive bedre til at arbejde med de ressourcer kursisterne kommer med?  Ja!  Kursisterne finder det interessant og spændende at inddrage egen referenceramme.  Hvorfor ikke se det som en styrke, at kursisterne kan inddrage egne fortællinger i det faglige arbejde?  Men, vi er selvfølgelig nødt til at have for øje, at kursisterne med tiden skal bevæge sig mere og mere ind i en faglig diskurs – ligesom eksemplet med Michael fra Ankes forskning.


Download ppt "Kan faglighed også fortælles? – I PRAKSIS PÅ VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google