Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Usability på www.risikomomenter.dk. Anvendte Metoder Kortsortering –En medstuderende Heuristisk inspektion –5 (begynder)eksperter Tænke-højt test –4 HTX-lærere.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Usability på www.risikomomenter.dk. Anvendte Metoder Kortsortering –En medstuderende Heuristisk inspektion –5 (begynder)eksperter Tænke-højt test –4 HTX-lærere."— Præsentationens transcript:

1 Usability på www.risikomomenter.dk

2 Anvendte Metoder Kortsortering –En medstuderende Heuristisk inspektion –5 (begynder)eksperter Tænke-højt test –4 HTX-lærere Automatisk tilgængelighedstest –Bobby + Bedst på nettet Exit poll pop-up undersøgelse –defgo, InterResearch A/S

3 Resultater af undersøgelsen…

4 Her fungerer det godt 1.Sitet imødekommer ifølge vores testpersoner et informationsbehov hos målgruppen. 2.Sprogbrug og akademisk niveau i sitets tekster passer godt til målgruppen. 3.Sitets hierarkiske hovedstruktur og opdeling i fagområder er generelt velfungerende i forhold til målgruppen. 4.Sitet har overordnet set et sobert layout, der matcher målgruppe og emne. 5.Svartider er generelt gode. 6.Behersket brug af grafik. 7.Søgefunktionen er let at finde.

5 De væsentligste punkter hvor sitet kan fungere bedre…

6 Her fungerer det mindre godt Søgefunktionens måde at præsentere søgeresultater på er svær at aflæse Boksen med de udvidede søgemuligheder er ikke forståelig for målgruppen. Søgning bør kunne foretages afgrænset under fagområderne

7 Her fungerer det mindre godt Det er vanskeligt at orientere sig i forhold til BAR’s ”globale” site og at gennemskue hvordan risikomomenter.dk relaterer sig til dette. Det er unødigt vanskeligt at finde tilbage til risikomomenter.dk fra de øvrige BAR sites (det er derfor uklart hvem der er sitets afsender).

8 Her fungerer det mindre godt Besøgte links er ikke markeret, hvilket gør det vanskeligt at navigere og huske, hvor man har været tidligere.

9 Mindre væsentlige punkter hvor sitet kan fungere endnu bedre…

10 Her kan det blive endnu bedre Det forvirrer lidt at der er ”dobbelt navigation” på forsiden (den gennemgående menu gentages delvist med billeder midt på siden).

11 Her kan det blive endnu bedre Alle testdeltagere overså ”krummestien” øverst på siderne.

12 Her kan det blive endnu bedre Man kan ikke printe mindre emneområder ud i en printvenlig version fra emnernes undersider. Print Manglende funktion

13 Her kan det blive endnu bedre Layoutet giver anledning til meget (vandret) scroll ved en skærmopløsning på 800x600 (stadig standard på mange PC’er).

14 Her kan det blive endnu bedre Anvendelse af frames giver problemer med hensyn til søgning udefra samt bogmærkning af ønskede undersider.

15 Anbefalinger på baggrund af resultaterne…

16 Søgefunktionen Vis sidens titel Vis hvor og hvordan søgeordet optræder på selve siden (a la Google søgeresultater). Giv en forklaring på, hvad der ligger til grund for en evt. sortering, f.eks. antal besøg, kvalitativ vurdering eller andet. Præsenter dog søgeresultaterne i så enkel en form som muligt. (for mange informationer på siden virker forstyrrende) Som udgangspunkt bør der kun søges i Risikomomenter eller evt. i et mindre delområde af Risikomomenter, som fx Kemi. Hvis dette ikke giver resultater, tilbyd da mulighed for at søge i andre dele af BAR i en udvidet søgning, med er en enkel forklaring på, hvilke områder der er at vælge imellem.

17 Layout Design et genkendeligt layout, der i stil og/eller farve adskiller sig fra de andre BAR-sider. Linket til BAR undervisning & forskning rykkes ned under de andre interne links i venstremenuen. Linket til forsiden rykkes ned under søgefunktionen. Følge de gængse konventioner omkring markeringen af besøgte links, dvs. at besøgte links skifter farve fra blå til lilla. –Den nuværende inkonsistente brug af fed, bør undgås.

18 Navigation I stedet for små billeder og gentagelse af links fra menuen i midten af forsiden, kan pladsen bruges til et enkelt større billede, der repræsenterer hele feltet samt en kort præcis beskrivelse af websitets formål. Brødkrummestien gøres mere grafisk synlig ved at adskille den mere fra overskriften i den blå bar i form, placering og farve. –Ryk evt. brødkrummestien ned imellem tekstbaren og teksten –Desuden bør det fremgå, hvor i brødkrummestien man befinder sig, med en markering af det link, der er aktivt –Overhold konventionen om at pilene i stien peger i læseretningen > –Brugertestes igen efter ændringer

19 Print Man bør let kunne printe mindre emneområder ud i en printvenlig version direkte fra emnernes undersider. Brugeren bør ikke skulle tage stilling til, om der skal skrive ud fra en HTML eller PDF-fil. Brug i stedet et link fx ”printvenlig version af afsnittet om kemi” og lad dette lede til HTML-siden. Herfra kan man evt. øverst i dokumentet lave et link til PDF-versionen.

20 Frames Undgå frames Brugen af frames giver forskellige problemer: –Man kan ikke bogmærke en underside –Man risikerer nemt at printe den forkerte frame ud –Der kan ikke søge på indholdet fra eksterne søgemaskiner.

21 Andet Tydeliggør afsender: –I bunden af hver side bør der stå informationer om afsender, oplysninger om Branchearbejdsmiljørådet undervisning & forskning; adresse, telefonnummer og e-mail samt sidste opdateringsdato for siden. Placer anchors konsekvent på alle sider: –fx er der ikke anchors på musik og kemi, –på andre sider, fx biologi, astronomi, dramatik og billedkunst kræves et password. Benyt konsekvent relative tabelbredder: –Undgå horisontalt scroll ved lavere skærmopløsninger

22 Usability på Risikomomenter.dk fremover…

23 Hvorfor usability? Usability som parameter for webdesign, sikrer generelt at et website fungerer tilfredsstillende for brugerne. Usability i forbindelse med www.risikomomenter.dk kan medføre: –En bedre formidling af indholdet – og dermed øget sikkerhed på det gymnasiale område –En større udbredelse og dermed flere brugere af Risikomomenter.dk –En øget troværdighed i forhold til det formidlede materiale –En besparelse i forbindelse med mindre brugerkontakt

24 Hvilke usability testmetoder? Tænke højt testen er en anvendelig metode, specielt til et færdigudviklet website som Risikomomenter.dk. –Tænke højt test giver et godt indblik i de problemstillinger, som brugerne oplever, når de anvender websitet til daglig. –Der testes med fire til seks personer fra målgruppen, hver gang der foretages væsentlige ændringer i sitets design og/eller indhold. Brug tilgængelighedstjek som fx Bedst på Nettet og Bobby der hurtigt, effektivt og billigt kan tage brodden af de værste problemer i forhold til tilgængelighed. –Tilgængelighed sikrer, ikke kun for brugere med handicaps men også for andre brugere, at siden fungerer optimalt, let og tilfredsstillende.


Download ppt "Usability på www.risikomomenter.dk. Anvendte Metoder Kortsortering –En medstuderende Heuristisk inspektion –5 (begynder)eksperter Tænke-højt test –4 HTX-lærere."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google