Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kom ud af tågen… Et oplæg om søvnapnø Af Anna Meincke Poulsen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kom ud af tågen… Et oplæg om søvnapnø Af Anna Meincke Poulsen"— Præsentationens transcript:

1 Kom ud af tågen… Et oplæg om søvnapnø Af Anna Meincke Poulsen
Sygeplejerske, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg

2 Lidt om os: Vi har kørt med søvnregistrering siden marts 2004
Vi har registreret ca. 550 patienter Ca. 300 er sat i behandling med CPAP

3 Lidt om os: Vi er 3 sygeplejersker, hvoraf 2 arbejder med søvnapnø og 7-8 læger i ambulatoriet Alle læger laver forundersøgelser 1 læge står for aflæsning af SC 20

4 Søvn forløbet Søvnregistrering: Udlevering af SC 20
Aflevering af SC 20 mellem kl – næste dag Udskrivning af SC 20 Ses der fejl under udskrivningen, foretages der en ny registrering samme nat Vurdering af SC 20 Forundersøgelse ved Øre-Næse-Hals læge. Der foretages en Øre-Næse-Hals undersøgelse. Der tages stilling til diagnose og behandling. Udlevering af CPAP (Breas pv 10i) vejledning og afprøvning af masker og maskine. Kontrol af CPAP Udlevering af operationsdato, samt information om operationen.

5 Søvnambulatoriet Mandag til torsdag
Å b n i n g s t i d e r Mandag til torsdag Kl Forundersøgelse med evt. udlevering af CPAP. Kl Kontrol af CPAP behandling Kl Kontrol af CPAP behandling Kl Udlevering af SC 20 Kl Kontrol af CPAP behandling

6 Søvnambulatoriet Der anvendes ca timer på søvnapnø patienter pr uge. Oplever dog at anvende mere tid end dette.

7 Hvad er søvnapnø? Unormal vejrtrækning under søvnen.
Unormale lange pauser i vejrtrækningen. Der findes to typer af apnø : Obstruktiv søvnapnø og central søvnapnø. Obstruktiv: luftpassagen i svælget er nedsat eller ophævet pga. gentagne tillukninger af svælget. Man vågner op mange gange i løbet af natten. Central: mangel på impulser fra nervesystemet til åndedrætsmusklerne.

8 Hvem får søvnapnø? Hyppigere mænd end kvinder Ofte over 40 år
Ofte overvægtige

9 Hvad oplever patienten ? O m n a t t e n
De snorker højlydt (opleves ofte af ægtefællen) Har pauser i vejrtrækningen Ligger uroligt og har livlige kropsbevægelser Skal ofte op og lade vandet.

10 Hvad oplever patienten ? O m d a g e n
Er konstant træt Falder uønsket i søvn (under et møde eller bilkørsel) Har hukommelses- og koncentrationsproblemer Har problemer med at passe sit arbejde Har hovedpine om morgenen Kan have forhøjet blodtryk Kan have svært ved at tabe sig i vægt.

11 Første kontakt med henblik på behandling
Det tager ofte meget lang tid inden patienten søger hjælp Problemer med snorken har ofte været de sidste 5-20 år Trætheden tiltager meget langsomt, og opleves derfor ikke så hurtigt. Der foretages ofte omlægning af hverdagen.

12 Første Besøg Patienten henvender sig for at få hjælp
De fleste patienter henvender sig ved egen læge, som så henviser patienten til en otolog. De fleste privat praktiserende otologer foretager en pulsoxymetri, og hvis dette giver mistanke om søvnapnø henvises patienten til Søvnambulatoriet.

13 Første Besøg i Søvnambulatoriet
Første Besøg i Søvnambulatoriet. Patienten møder til samtale med sygeplejerske Patienten udspørges om relevante symptomer Patienten undervises i hvordan de skal sove med registreringssystem samme nat (SC20) Det er vigtigt at tage hensyn til hvor mange oplysninger patienten kan overskue. Der udleveres en tid hvor patienten kommer til svar samt en forundersøgelse ved en speciallæge.

14 SC 20 Hvad står det for? Søvnundersøgelsessystem som optager patientens søvn produceret af Breas.

15 SC 20 Der skal monteres 3 delt udstyr.
Hvad skal jeg gøre? Der skal monteres 3 delt udstyr. Ilt brille til måling af patienten ind og udånding. Bælte som måler brystkassens bevægelse. Ilt måler som sættes på fingeren.

16 SC 20

17 Første Besøg i søvnambulatoriet
De fleste patienter er bange for at de ikke snorker den nat registreringen skal foregå De skal sove med udstyret hjemme, da det er vigtigt at de sover så normalt som muligt. De fleste patienter er bange for ikke at kunne falde i søvn eller at tage udstyret af om natten

18 Udskrivning af SC 20 Registreringen udskrives næste morgen og gennemgås af speciallæge. Registreringen gennemgås og ses efter for evt. fejl. Ved fejl genudleveres SC 20

19 Hvornår har patienten søvnapnø?
Tager udgangspunkt i symptomer SC 20 skal vise AHI over 15 (Antallet af apnøer og hypoapnøer pr. time (gennemsnit))

20 Forundersøgelse Registreringen gennemgås sammen med patienten
Ved læge og sygeplejerske Registreringen gennemgås sammen med patienten Der tages stilling til behandling; operation eller behandling med CPAP. Fiberskopi foretages. Hvis patienten tilbydes operation findes der tid til dette med det samme. Hvis patienten skal forsøge med CPAP behandlingen udleveres dette efter lægeundersøgelsen

21 Hvad er CPAP? Giver et fast tryk gennem næsen, som en omvendt støvsuger. Trykket følger patientens respiration ved at køre med forskellige tryk.

22 Udlevering af CPAP CPAP maskinen sættes til strøm
Ved sygeplejerske CPAP maskinen sættes til strøm Patienten vises hvordan masken fungerer. Det gennemgås med patienten alene eller sammen med pårørende. Patienten prøver at have masken på. Der udleveres en tid til kontrol 1 måned efter udlevering. Der udleveres også telefonnummer til søvntelefonen.

23 Hvordan oplever patienten CPAP behandling?
De fleste patienter oplever at den blæser meget Oplever at der er pinligt at have den på Oplever at den er svær at sove med. Andre er bare totalt opsat på at få det bedre af deres behandling. Det er vigtigt, at der under udleveringen tages udgangspunkt i patientens træthed.

24 CPAP Vi anvender Breas pv 10i.
Indstilling Vi anvender Breas pv 10i. Den indstilles efter patientens registrering. Max tryk på 9.0 Min tryk på 4.0 Indsovningtid 5 minutter

25 CPAP Maske IQ nasal maske som standard maske, tilpasses sammen med patienten. Ved problemer med nasalstenose gives Full Face maske. Ved andre problemer kan andre masker udleveres.

26 Kontrol af CPAP Hvad siger kurvene om hvordan jeg sover ? Ved den første kontrol efter 1 måned foretages der aflæsning af CPAP maskinen Patienten er ofte meget interesseret. Maskinen tilpasses Ved maske utæthed, forsøges tilpasning af maske. Vi oplever ofte at patienten har meget brug for tryghed. Eksempelvis den samme sygeplejerske.

27 Hvad oplever patienten ved kontrollen?
Måneds kontrol At trætheden er på vej væk At de kommer ud af tågen, en helt ny verden åbner sig for dem At de faktisk nok har været mere trætte end de var klar over Sover igennem om natten, At man kan komme igennem 1 arbejdsdag uden problemer.

28 Hvad oplever patienten?
Bliver mere sociale Har mere overskud Tør at køre bil eller bus igen. Kan bedre koncentrere sig Bedring på korttidshukommelsen Glad igen

29 Kontrol Kontrol aftales individuelt med den enkelte patient.
Hvornår skal jeg så til kontrol igen? Kontrol aftales individuelt med den enkelte patient. De fleste kommer til kontrol igen efter 6 mdr. og 12 mdr. Dog før ved problemer.

30 Gode råd til bedre søvn Regelmæssige sovetider
Gives til søvnapnøpatienter Regelmæssige sovetider Søvnunderskuddet udlignes efter bedre nattesøvn Spis og drik ikke lige før sengetid Undgå kaffe 4-5 timer før planlagt sengetid Sørg for en behagelig temperatur i soveværelset Snorken vil oftest mindskes ved lejring på siden

31 Søvn telefonen Maskeproblemer Problemer med tørre slimhinder
På alle hverdage mellem Maskeproblemer Problemer med tørre slimhinder Tryksår over næseryggen

32 Telefontid Hunden har spist masken

33 Telefontid Problemer med tryk

34 Telefontiden Husk nu lige at det kan være glat når du skal hjem fra arbejde kære søvnsygeplejerske....

35 Snorker mail En mail hvor der kan stilles spørgsmål
Et tilbud til søvnpatienter En mail hvor der kan stilles spørgsmål Bestilles tid til kontrol af CPAP-behandlingen Sende aflæsning fra hjemmeprogram

36 Hvad koster det? SC 20-registrering ca. 70 kr.
At undersøge og behandle søvnapnø SC 20-registrering ca. 70 kr. CPAP Breas pv 10i ca. 5000kr. Nasal maske ca kr. Full face maske ca kr. Filtre til 1 år kr. Allergi filtre til 1 år 300 kr. Fugter ca kr.

37 Årskontrol CPAP-behandlingen er nu en del af patientens hverdag.
Bestilling af nye masker, filtre og andet CPAP-tilbehør kan bestilles direkte hos Kendan. Evaluering af patientens behandling.

38 Fortsatte kontroller Patienten afsluttes aldrig - kan altid henvende sig med henblik på ny kontrol eller ved problemer. Henvendelse fra patienter som har CPAP fra andet amt eller fra egen otolog tilbydes kontroller samt hjælp til aflæsning af CPAP, masker osv.


Download ppt "Kom ud af tågen… Et oplæg om søvnapnø Af Anna Meincke Poulsen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google