Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen til kursus.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen til kursus."— Præsentationens transcript:

1 Velkommen til kursus

2 BØRN HVAD TÆNKER DU PÅ?

3 ROLLEMODELLER Fritiden Hjemme – den sociale arv arbejde

4 Bæver / ulve alderen - udviklingstræk
Barnet søger efter svar på spørgsmål som: Hvem er jeg? Er jeg af nogen betydning Hvad kan jeg Kan jeg bruges til noget

5 Bæver / ulve alderen – personlighedsudvikling
Har brug for sammen med voksne At gøre ting At se og efterligne At afprøve sig selv ift voksne At spille op mod dem

6 Bæver / ulve alderen De kan begynde at:
Tænke sig ind i andres situationer Forstå andres synspunkter Se at verden ikke opleves ens af alle Bruge deres samvittighed

7 Bæver / ulve alderen Denne evne til gensidighed betyder
Samtalen kan inddrage diskussioner Medbestemmelse En fælles planlægning Beslutninger Ændringsforslag Oplevelse af at være medbestemmende Medansvarlig Hjælp til selvhjælp

8 Bæver / ulve alderen Dette er centralt for udviklingen af demokratiske handlemuligheder. Det er vigtigt at medbestemmelsen sker inden for afstukne rammer og ikke er et frit valg, idet børnene endnu ikke kan forholde sig til det.

9 Bæver / ulve alderen Børn i dag føler sig Sat til side Beskæftiget
Flyttet rundt som skakbrikker

10 I et frivilligt børne og ungdomsarbejde må de menneskelige følelser samt
oplevelsen af ansvar være centrale. Børnene skal opleve at de kan noget, at de er nødvendige og at de er værdifulde

11 Alle sanser bruges til at erobre verden
Brugte spørgsmål: Hvem er jeg Hvor kommer jeg fra Hvad er meningen med mig Hvad skal jeg Hvorfor dør mennesker Hvad kom allerførst Hvad sker der hvis jorden springer i luften Hvilket bjerg er størst Spiser uglen mus Hvor hurtigt kan en giraf løbe Alle sanser bruges til at erobre verden

12 Det er svært at være barn i dag

13 Forskellen på piger og drenge
Drenge bliver senere modne end piger – hvad angår sproglige og stillesiddende aktiviteter. Drenge har behov for “vilde lege” og motorisk aktivitet. Drenge klarer konflikterne på en mere direkte måde – ved at slås og råbe grimme ord. Pigerne laver “fnidder” – bagtalelse, skjulte hentydninger, holder uden for etc. Piger er mere afhængige af at have en veninde. Drenge kan godt have flere kammerater på én gang.

14 cases

15 Lars vil ikke være bæver mere
Lars vil ikke være bæver mere. Han har ellers været meget glad for at være med og er trofast mødt op hver eneste gang. Lederen undrer sig over hans udmeldelse og kontakter hjemmet. Moderen fortæller at Lars den sidste tid har været ked af det når han kom hjem fra spejdermøde fordi John driller både Lars og de øvrige kammerater. Flere har snakket om at udmelde sig fordi de er bange for John, fortæller Lars’ mor. John er meget støjende og dominerende, har et stort kontaktbehov, mistede sin mor som 5-årig. Faderen gør hvad han kan, for at skabe et godt hjem for John og hans lillesøster. Det er svært for faderen, og han må af og til søge til flasken for at klare tingene. Når lederen irettesætter John, lukker han af, bliver kold og trodsig. John siger at “det er skægt at gå til spejder” og møder næsten hver gang.

16 Ulvene skal på weekendtur. Kun 12 af flokkens 18 børn vil med
Ulvene skal på weekendtur. Kun 12 af flokkens 18 børn vil med. De øvrige siger at de ikke gider at tage med, for “det bliver sikkert en rigtig kedelig tur, og den er også alt for dyr”. Lederen har mistanke om at de er bange for at få hjemve. Turen koster kun 20 kr. og kan ikke gøres billigere (gruppen giver også et tilskud). Lederen føler at det er vigtigt at størsteparten deltager i turen. Det vil styrke kammeratskabet og fællesskabet (som i forvejen ikke er for godt). Ulveassistenterne mener at turen skal aflyses. De 12 tilmeldte glæder sig til turen.

17 Hvert bævermøde slutter med at ledere og bævere står i rundkreds og be’r Fadervor. Lederne har talt med børnene om at man skal stå stille med foldede hænder og prøve at tænke på at vi be’r til Gud når vi siger Fadervor. Rikke, Hanne og Mads har endnu aldrig bedt Fadervor, men står og laver grimasser for at få de andre til at grine. Sidst lederen irettesatte dem, svarede Hanne at hendes far sagde at det bare er noget helligt vrøvl at bede til Gud, for han kan slet ikke høre det. Lederen overvejer at droppe afslutningen med bønnen fordi der ofte er en hel del uro.

18 En af jeres bævere, Morten, bliver næsten altid sidst færdig når I laver aktiviteter hvor bæverne skal arbejde selvstændigt. På ture leger han altid med sig selv. Desuden er han lidt tung i det når I leger. Morten er tit ked af det; han siger at han ikke dur til noget, og at han ingen venner har. Selvom han kommer til alle møderne og alle turene, siger han nogle gange at han gerne vil holde op. De andre i Mortens familie er trætte af ham fordi de altid bliver sidst færdige, fx når I laver stafetløb. I har hørt fra nogle af de andre bævere at Morten også har det svært i skolen. Med de lederkræfter I har i øjeblikket, er det svært at bruge tid på Morten.

19 Sidst I havde rådsmøde i ulveflokken, snakkede I med ulvene om hvad I lavede til møderne, og om nogle aktiviteter som I havde planlagt til de næste par møder. Ulvene syntes ikke de nye aktiviteter lød spændende, og ville hellere lave nogle af de kendte aktiviteter. Desuden sagde de fleste af drengene at de syntes I leger for lidt på møderne. Lederne synes selv at der ofte er meget uro når de instruerer i nye aktiviteter

20 I jeres bæverflok er der, ligesom i de fleste andre flokke, nogle meget forskellige børn som kræver forskellig opmærksomhed. Før I skulle af sted på bæverlejr, havde lederne en snak om forskellige praktiske regler som skulle gælde på lejren. Fx hvor meget orden bæverne skulle holde på deres egen rygsæk, og hvornår de skulle hjælpe til i køkkenet. Alligevel viser det sig at reglerne bliver fortolket forskelligt af både ledere og bævere. Er det rimeligt at to bævere bliver behandlet forskelligt af lederne? Er det vigtigt at alle lederne er enige om fortolkningen af reglerne?


Download ppt "Velkommen til kursus."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google