Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Dagens program Du skal vide noget om:

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Dagens program Du skal vide noget om:"— Præsentationens transcript:

1 Dagens program Du skal vide noget om:
Åbent Hus på ungdomsuddannelserne 10. klasse NemID og digital post Du skal lære om: Hvor du finder hjælp i den videre proces IUP – hvad så? Portfolie og Optagelse.dk – hvordan gør du? (hands on) Åbent hus på ungdomsuddannelserne – hvor finder du det? 10. kl. i Aarhus > informationsaften – hvornår? NemID og eBoks Værktøj i den videre proces UG.dk UU’s hjemmeside Ungdomsuddannelser 2016 eVejledning AarhusUng IUP og hvad så? Optagelse.dk – hvordan gør du (hands on) –

2 Uddannelsessystemet Ungdomsuddannelser Videregående uddannelser
Erhvervsakademiuddannelser 2 år Professionsbacheloruddannelser 3-4½ år Universitetsuddannelser 3+2 år Videregående uddannelser Erhvervsuddannelser (EUD): Omsorg, sundhed og pædagogik Kontor, handel og forretningsservice Fødevarer, jordbrug og oplevelser Teknologi, byggeri og transport Gymnasiale uddannelser (GYM): HHX - Handelsgymnasiet HTX - Teknisk Gymnasium STX - Alment Gymnasium HF - Højere forberedelseseksamen IB - The International Baccalaureate EUX Andre uddannelser: EGU KUU STU Arbjede efter EUD Ungdomsuddannelser 9. / 10. klasse folkeskole, efterskole, privatskole

3 Bemærk dato for 10. kl! Link til hjemmesiden

4 NemID og digital post Besked fra ungdomsuddannelse om optagelse/optagelsesprøver/1. skoledag…. Lønsedler fra arbejdsgiver Meddelelse om SU Hvem gælder loven for? Loven omfatter alle borgere, der bor i Danmark, har et cpr-nummer og er 15 år eller derover. Det betyder, at alle borgere, der kan modtage digital post, skal modtage posten digitalt. Spørg i klassen, hvor mange der har NemID og har brugt eBoks/Borger.dk? Gør lidt ud af at fortælle, hvorfor det er en SKAL, at komme i gang.

5 Hvordan gør jeg? NemID – gå på Borgerservice på dit bibliotek
Du opretter dig på , når du har aktiveret din NemID NemID kan oprettes ved personligt fremmøde på Borgerservice. NemID også kan oprettes digitalt via nettet (kræver pas). Gør evt. noget ud af at fortælle, at eBoks skal sættes op med så den unge får adviseringer på mail, når der er nyt. Fx fra ungdomsudd. Gør også opmærksom på borger.dk. Den er ‘officiel’ og rummer flere funktioner end eBoks (privat firma). eBoks er kun en postkasse. Borger.dk rummer også gl. prøvebeviser, mulighed for at svare på henvendelser osv. Vejledning til at komme i gang med NemID, Nævn evt. at , der fx kommer fra en ungdomsuddannelse direkte til din private , kan den ende i spamfolder eller uønsket post.

6 HF direkte efter 9. kl. Elever i 9. kl. kan søge direkte på HF til august 2018 Optagelseskrav (retskrav): Vurderet uddannelsesparat Tysk/fransk i kl. Har en ”fuld afgangsprøve” (lovbundne og udtræk) i 9. kl. Har 4 i gennemsnit af de lovbundne fag til afgangsprøverne ”Fuld pakke” = har været til prøve i lovbundne fag og fag til udtræk. Lovbundne fag og fag til udtræk, se UVM’s oversigt her; Prøvefag i 9. klasse Oversigt over bundne prøvefag, prøvefag til udtræk i 9. klasse. Bundne prøvefag Mundtlig og skriftlig dansk Skriftlig matematik Mundtlig engelsk Fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.     To prøver til udtræk Der udtrækkes én prøve fra den humanistiske fagblok (skriftlig engelsk, skriftlig tysk/fransk, mundtlig tysk/fransk, historie, samfundsfag og kristendomskundskab) og én prøve fra den naturfaglige fagblok (biologi, geografi, mundtlig matematik, idræt og fysik).

7 d. 6. februar kl 17-19 i Rådhushallen
10. klasse Kommunale centre EUD10 Privat- og efterskoler Søg både på skolen og på optagelse.dk Informationsmøde for alle kommunale 10.-klassecentre og EUD10 d. 6. februar kl i Rådhushallen Vær opmærksom på ændret UPV til de treårige gymnasiale uddannelser Link til 10. klasses materiale på hjemmesiden Noter om 10. kl: Gør opmærksom på at der er: Tre kommunale 10. klasses centre – hvor og hvad kan de? MBU ønsker, at elever der søger kommunal 10. kl. har to ønsker EUD10 – hvad er det og hvor? Privatskoler med 10. klasser – hvor og hvad kan de? UPV – vær opmærksom på at elever i nuværende 9. klasse der vælger 10. klasse skal opnå et gennemsnit på 5,0 i de seneste standpunktskarakterer, for at være uddannelsesparat til 3 årige gymnasiale uddannelser.

8 Fordeling af ansøgere - STX
For at sikre en bedre fordeling af fagligt udfordrede elever, er der besluttet en ny måde at fordele ansøgere til STX gymnasier: Hovedregel: Fordelingen foregår efter elevens bopæl. Dem der bor tættest på, optages først Der stræbes efter, at det enkelte gymnasium ikke har over fx 10% elever fra boligområder, hvor en stor andel af beboerne har en uddannelsesfremmed baggrund Da fordeling foregår efter elevens bopæl og prioritetsrækkefølge, er det vigtigt, at du er meget omhyggelig med dine 3-5 prioriterede ønsker Se ”regler for fordeling” her (Region Midts’s hjemmeside)

9 Ikke uddannelsesparat – hvad så ?
Erhvervsuddannelse og gymnasial uddannelse 10. Klasse / andet Revurdering af UPV Slide er tænkt som et udgangspunkt for dialog og samtale om uddannelsesparathed og adgangskrav. Læg vægt på det der giver mening i den enkelte klasse. Forklar om revurdering af UPV 10. klasse/andet; hvad dækker ‘andet’ over? > produktionsskole, arbejde…… IUP i 9. klasse

10

11 www.ug.dk https://www.ug.dk/6til10klasse
Eleverne fordyber sig i det der er relevant for dem. Eleverne skal nu arbejde lidt selv med inspiration og udfordringer af deres uddannelsesvalg. Adgangskortet; start evt. med at klikke på ’?’ (øverste højre hjørne). Vis nogle eksempler på anvendelse. Læg mærke til, hvordan tallene på områderne forandrer sig. Brug fx matematik C til B som eksempel. Åbn et område og klik videre til et par eksempler på uddannelser. ”Min gymnasievej” kan bruges til et begynde overblik. Vælg fem fag ud fra interesse og se, hvilke gymnasiale uddannelser der matcher dit valg bedst. Brug de enkelte gymnasiers hjemmesider til at kigge på studieretninger. Bemærk, at vi ikke kan være sikre på at data er valide (ændringer på hjemmeside fx efter 1.12.).

12

13 Link til ‘Sådan søger du’
Den indrammede side er der, hvor vi forsøger at samle viden og materiale som skal bruges, når de unge afslutter 9. eller 10. klasse.

14 Rundt i app’en www.aarhusung.dk http://www.aarhusung.dk/
Vis evt hjemmesiden

15 Så er det din tur: www.optagelse.dk
Lad en elev logge på optagelse.dk og gennemfør valg af gymnasial uddannelse, erhvervsuddannelse og 10. klasse. Husk at slette til sidst.

16 Klik på Grøn pil sender den unge hen til login-siden.
Brugervejledninger sender den unge/forældrene hen til siden med videoer (næste dias)

17 Fortæl om filmene, som er gode, hvis der er brug for ekstra hjælp til at udfylde ansøgningen på optagelse.dk.

18 Hvad skal med på optagelse.dk? Uddannelsesønsker på optagelse.dk:
Portfolio: Hvad skal med på optagelse.dk? Uddannelsesønsker på optagelse.dk: 10. klasse EUD og EUX Gymnasial uddannelse Andet Vigtigt: støttefelt, fx it-rygsæk Arbejdet med ‘Portfolie’ bruges i processen med at udfylde grundlaget på optagelse.dk. Elev logger på med UNI-login, så alle kan følge med, og du gennemgår alle faner. Under Uddannelsesønsker vælger du, EUD, gym og 10. kl. Herefter går elever i gang med at udfylde grundlag, osv. Gør særlig opmærksom på støttefeltet på det enkelte uddannelsesønske, og husk de uddannelsesparate på, at de selv skal skrive her. I samråd med mor og far. Støttefelt – fortæl, hvorfor det er vigtigt at bruge det og ingen negativ betydning for optag.

19 Opsamling på dagens program
Du ved noget om: Åbent Hus på ungdomsuddannelserne 10. klasse NemID og digital post Du lærte om: Hvor du finder hjælp i den videre proces IUP – hvad så? Optagelse.dk – hvordan gør du? (hands on)


Download ppt "Dagens program Du skal vide noget om:"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google