Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Demokratiet er udfordret

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Demokratiet er udfordret"— Præsentationens transcript:

1

2 Demokratiet er udfordret

3 Den demokratiske samtale er under pres….
Politiske debatter er skåret efter præcis samme opskrift – hurtigt synspunkt – hurtigt synspunkt -- konflikten er klar --- videre…. Positionerne bliver fastlåste – Vi kommer sjældent ned under standardsvarene – og gentages og gentages – Og både folket – medierne – og ikke mindst politikerne er trætte af dynamikken…. Medierne jagter klik – for ellers har de ingen annoncekroner til at finansiere deres medie – Og konflikten ER, en god motor….

4 Væsentlighed eller økonomi?

5 Væsentlige debatter bliver til Konfliktunderholdning
Ingen lytter Mest plads til de skingre stemmer Debatkultur er blevet til råbekultur Vi leder efter vindere og tabere Bliver vi klogere???

6 Tillid

7 Lidt empiri Medieforskning fra 2011 har vist, at 57 procent af det, kommentatorerne talte om, handlede om netop strategi og taktik.(Mette Bengtsson, RUC, ph.d. om politiske kommentatorer) På internettet styrer algoritmer det indhold vi får serveret og vores virkelighed bliver i højere og højere grad kurateret, så den passer med det vi allerede ved og mener (Bobler, Ekkokamre) (Vincent Hendricks, KU) Unge i Danmark indtager en klar 1. plads i viden om demokrati, politik og samfundsforhold. Til gengæld er de danske elever de mindst tilbøjelige til at omsætte deres viden til politisk engagement og aktiv deltagelse i demokratiet (International Civic and Citizenship Education Study)

8 Frirummet Både en vision og en ny debatform
Gøre os alle sammen klogere og danne til kompleksitet Lære at være i konflikter (være uenige uden at være uvenner) Trække konkurrenceelementet ud af samtalen Gøre de frie skoler til lokale demokrati-kraftcentre – være en del af en bevægelse Et Danmark der taler sammen, hænger sammen!

9 STEEN HILDEBRANDT Ph.D. Professor og adjungeret professor
Politiken, 9. april 2018

10 Frirumsdebat Hvad er debat? Hvad er kvalitet i debat?

11 Konflikt eller konsensus?
Habermas ”Det er muligt ad rationel vej - dvs. via fornuften - at nå frem til objektive kriterier for, dels hvordan virkeligheden 'er', dels hvordan den 'bør' være” Grundtvig ”Jeg er regnet blandt de stridbareste Dannemænd,” skrev Grundtvig om sig selv i Han sigtede ikke mod konsensus, som han kalder »kællingeagtig Fredelighed«.(Claus Bjørn: GRUNDTVIG SOM POLITIKER)

12

13

14

15 Bibliotekernes rolle/ansvar
Det neutrale rum? Er biblioteket en del af civilsamfundet eller en del af ”systemet”? Kan/vil I gå med ind i det konfliktfyldte rum? Er der udfordringer ved at lave en Frirumsdebat på biblioteket?

16


Download ppt "Demokratiet er udfordret"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google