Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Danske pensionsselskaber skal sige nej til investeringer i fossile selskaber og ja til kloden Jens Hørby Jørgensen, AnsvarligFremtid DØR’s 25-års Jubilæumskonference.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Danske pensionsselskaber skal sige nej til investeringer i fossile selskaber og ja til kloden Jens Hørby Jørgensen, AnsvarligFremtid DØR’s 25-års Jubilæumskonference."— Præsentationens transcript:

1 Danske pensionsselskaber skal sige nej til investeringer i fossile selskaber og ja til kloden
Jens Hørby Jørgensen, AnsvarligFremtid DØR’s 25-års Jubilæumskonference Onsdag d. 23. november Det er en indlysende god sag Det er let at være med Der er en klar modstander Alle har penge eller er i organisationer der investerer Det er en kampagne der peger på strukturer der skal ændres, ikke på individuel moraliseren Det er noget vi er fælles om – hele verden bidrager

2 When you are in a hole, first rule is ’stop digging’
Mindst 80 pct. af de kendte kul-, olie- og gasreserver skal blive i undergrunden Alligevel bruges der hvert år globalt over milliarder kroner på efterforskning efter flere fossile brændsler.

3 Hvorfor? Etisk: Det er uetisk at investere i fossil-selskaber som modarbejder den grønne omstilling. Vi ønsker at investere i den fremtid vi ønsker Politisk: Divestment – frasalg – er en meget tydelig ytring, som stigmatiserer de fossile selskaber og kalder på politisk handling Økonomisk: Investeringer i fossil energi er i stigende grad ekstremt usikre investeringer

4 Det økonomiske argument
Hvis Paris-aftalens mål om ”Max 2 grader” skal give mening, er konsekvensen, at udviklingen, inkl. politiske aftaler og rammevilkår sikrer at mindst 80 pct. af de fossile reserver ikke brændes af. En afledt konsekvens bliver at værdien af disse ’ikke-brændbare fossile reserver’ mister deres værdi - ’stranded assets’. Prisen for vedvarende energikilder som vind og sol falder drastisk, og vil snart være billigere end fossil energi til alle formål og på alle markeder. I takt med at det tidspunkt indtræffer, vil fossil-reserverne miste deres værdi.

5 Carbon Risiko (Stranded Assets) 80 pct
Carbon Risiko (Stranded Assets) 80 pct. skal blive i jorden  Høj risiko ved investering

6 Hvem divester? steg fra $50 milliarder i 2014 til $3400 milliarder i slutningen af 2015 – den hurtigst voksende divestmentbevægelse nogensinde. Der er sket et skift fra moralsk funderede organisationer til mainstream investorer. Fra den Svenske Kirke til nogle af europas største pensionsfonde, forsikringsselskaber og anerkendte universiteter. Det vigtiske er dog ikke pengene. Det vigtigste er hvor social acceptabelt det er at investere i den fossile sektor.

7 Divestment commitments…

8 Ledende politikere og institutioner støtter divestment
Divestment er et radikalt tiltag, men også et nødvendigt tiltag. En række centrale personer anbefaler netop divestment som et nødvendigt tiltag. FN: Investorer har et ansvar for at diveste, og dermed fremme den grønne omstilling.

9 Hvem er vi? Selvstændigt initiativ Frivillige kræfter (non-profit)
Forankret i Klimabevægelsen i Danmark Vidensbaseret tilgang + moralsk indignation Facebook: AnsvarligFremtid

10 Sådan fungerer “AnsvarligFremtid”
Samler støtter til initiativet Fremsætter forslag til pensions-selskabernes generalforsamlinger om frasalg af kul, gas og olie Sender mails til støtterne om, at det er tid til at stemme forslaget igennem Facebook: AnsvarligFremtid

11 Aktive ved disse pensionskasser
Navn 2014 2015 2016 2017 MP Pension: Magistre og Psykologer Forslag ? JØP: Juristernes og Økonomernes Pensionskasse DIP: Danske Civil- og Akademiingeniørers Pensionskasse PJD: Jordbrugsakademikere og Dyrlæger AP: Arkitekternes Pensionskasse AP Pension (delegeret system) ISP: Pensionskassen for teknikum og diplomingeniører LPK: Lægernes Pensionskasse (delegeret system) Andre ?

12 Dansk presseomtale …

13 Resultater ved pensionskasser
Navn Resultater / Status november 2016 MP Pension: Beslutning af 2-graders investeringsstrategi , øget aktivt ejerskab & 5 Mia kr. pulje til klimainvesteringer & 3 medlemmer i bestyrelsen med sympati for sagen JØP: Beslutning at klima nu er strategisk integreret i alle investeringsbeslutninger & øget proxy voting & 1 medlem i bestyrelsen med sympati for sagen DIP: Beslutning at klima nu er strategisk integreret i alle investeringsbeslutninger & øget proxy voting (HERMES) & 1 medlem i bestyrelsen med sympati for sagen PJD: Beslutning at investeringsstrategien indrettes til at understøtte Paris-aftale om maksimalt 2 graders temperaturstigning, øget aktivt ejerskab & afrapportering AP: Beslutning at investeringsstrategi indrettes til at understøtte Paris-aftale om maksimalt 2 graders temperaturstigning, øget aktivt ejerskab & afrapportering & måske 1-2 medlemmer i bestyrelsen med sympati for sagen LPK: Beslutning om 2-graders investeringsstrategi, øget aktivt ejerskab og øget afrapportering om aktivt ejerskab ISP: Bestyrelsen udtrykker sympati for forslaget, men føler sig bundet / handlingslammet pga. den tætte afhængighed til AP Pension, grundet investeringsfællesskabet. AP Pension: Bestyrelsen har udtrykt øget opmærksomhed på klima-risici, men har ikke offentliggjort nogen formel handling på området.

14 Og der sker meget mere …

15 AnsvarligKommune Start oktober 2015 Fuld divestment Delvis divestment
Aalborg Mariagerfjord Aarhus Fredensborg Frederikssund Fuld divestment Delvis divestment Ønske om divestment Nedstemt forslag om divestment Fredericia København Middelfart Roskilde Brøndby Kolding Odense Køge Stevns Svendborg

16 Oslo. Stockholm. Berlin. Paris. Pres på London. Amsterdam.
AnsvarligKommune Oslo. Stockholm. Berlin. Paris. Pres på London. Amsterdam.

17 Bankerne opretter nu fossilfri investeringsforeninger
Har udmeldt at de kan screene for fossile selskaber.

18 Københavns Uni divester

19 Hvad kan du gøre? Skriv til en kommunalpolitiker i din kommune og få hende til at tage sagen op

20 Vær med til at gøre det normalt at sige nej til fossile brændsler: Zero Fossil
Skriv under på hjemmesiden Følg med på facebook: AnsvarligFremtid Snak med mig efter mødet


Download ppt "Danske pensionsselskaber skal sige nej til investeringer i fossile selskaber og ja til kloden Jens Hørby Jørgensen, AnsvarligFremtid DØR’s 25-års Jubilæumskonference."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google