Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

© Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 1 Biomasse på de centrale kraftvarmeværker – udfordringer og muligheder 1.De gode intentioner og.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "© Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 1 Biomasse på de centrale kraftvarmeværker – udfordringer og muligheder 1.De gode intentioner og."— Præsentationens transcript:

1 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 1 Biomasse på de centrale kraftvarmeværker – udfordringer og muligheder 1.De gode intentioner og lavpraktiske problemer 2.Forsyning med biomasse 3.Barrierer for øget anvendelse af biomasse på de centrale kraftvarmeværker 4.Fremtidsudsigterne

2 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 2 Frygt for knaphed på biomasse i en fjern fremtid bør ikke afholde os fra at handle nu I de næste mange år vil der være tilstrækkelige biomasseressourcer til de kraftværksblokke, der kan komme på tale – og til biogas og bioethanol Ressourceskøn for fremtiden er vanskeligt – pris, markedsforhold, fremtidens holdning til fødevareproduktion, naturbevarelse m.v. spiller ind Er der overhovedet et behov om 50/70 år, når vi alle forsynes med energi fra sol, vind og ny teknologi? Rapporter: –Klima- og energiministeriet: ”Energiforsyningssikkerhed” - 2010 –Fødevareministeriet: ”Jorden – en knap ressource” - 2008

3 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 3 Barrierer for øget anvendelse af biomasse på de store kraftvarmeværker Aftalebaseret fordeling af fordele og omkostninger, –Fordelen ved omstilling til biomasse, herunder omkostningsmæssige fordele, bør kunne komme både varmekunder og varmeproducenter til gode. Det forhindrer varmeforsyningsloven. Sikkerhed omkring investeringer i biomasseanlæg –En varmepris der er aftalt mellem de store byers varmeselskaber og varmeproducenterne bør ikke kunne omstødes. –Sikkerhed for fortsatte tilskud til biomasse Udvidet definition af begrebet "biomasse" –Biomasse bør også omfatte husdyrgødning (fiberfraktionerne af gylle). Behov for løsninger og administrative forenklinger. Problemerne om gartneriers merbetaling for anvendelse af fjernvarme fremstillet på biomasse må løses

4 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 4 Aftalebaseret fordeling af fordele og omkostninger Varmeforsyningsloven blokerer for at realisere økonomiske og miljømæssige fordele ved at omlægge fra fossile brændsler til biomasse. Danmark får vanskeligere ved at nå sine mål om mere vedvarende energi og uafhængighed af fossile brændsler Investeringerne til fornyelse af de store kraftvarmeværker vil med al sandsynlighed at gå uden om Danmark. Problemet er, at kraftvarmeproducenterne og varmeselskaberne ikke kan aftale at fordele den samlede gevinst, som opnås ved at skifte fra kul til biomasse. Varmeforsyningslovens definition af begrebet ”nødvendige omkostninger” tillader nemlig ikke en fordeling af omkostninger baseret på en opgørelse af de samlede økonomiske fordele ved skiftet fra kul til biomasse. Skal omstillingen til biomasse blive en realitet, er der behov for at ændre lovgivningen, så parterne får mulighed for at indgå varmekontrakter, der kan give begge parter fordele ved at skifte til biomasse.

5 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 5 Forhandlet fordeling af omkostninger og gevinster ved brug af biomasse Afgiftsfordel

6 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 6 Sikkerhed omkring investeringer i biomasseanlæg Varmeprisen er et afgørende element for den samlede projektøkonomi. Varmeprisen aftales mellem producenten og varmeselskaberne in casu mellem Vattenfall og de store byers varmeselskaber, altså mellem ligeværdige professionelle parter. Den aftalte varmepris kan imidlertid på et hvilket som helst efterfølgende tidspunkt indbringes for Energitilsynet af en varmeforbruger med risiko for, at den aftalte varmepris ændres. Der bør derfor sikres, at en aftalt varmepris ikke senere kan anfægtes. Der er også behov for sikkerhed for at tilskud til biomasse tildeles i en vis periode fremadrettet.

7 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 7 Udvidet definition af begrebet "biomasse" Begrebet "biomasse" defineres unødvendigt snævert i dansk lovgivning. Det begrænser muligheden for at anvende en række restprodukter fra landbruget, som med fordel for samfundet, herunder for landbruget selv, kunne nyttiggøres. Der er f. eks. et stort energipotentiale i fiberfraktionerne fra husdyrgødning (gylle). Problemet hænger bl.a. sammen med EU’s affaldsdirektiv og må løses i et samarbejde mellem miljøstyrelsen, landbruget og kraftværkerne. Behov for tilpasninger og forenklinger i miljølovgivningen: (Biomassebek., biomasseaskebek., slambek., restproduktbek.)

8 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 8 De konkurrenceudsatte gartneriers problem -Ved varmeleverancer til gartnerier var det tidligere muligt at differentiere afregningen, således at gartnerne alene fik faktureret varme baseret på en kulpris, der med refusion af energiafgiften reelt svarede til en nettokulpris. Det kendtes lovstridigt. -I dag foretages en fysisk adskillelse af kulvarme og biomassevarme. Det er besværligt og omkostningskrævende, og en fysisk adskillelse kan selvsagt ikke lade sig gøre ved tilsatsfyring med f.eks. halm. -Biomassebrændsel er afgiftsfrit, men dyrere end kul, en meromkostning, som de konkurrenceudsatte gartnerier ikke kan betale. -Problemet må løses politisk med henblik på fortsat at bevare erhvervet i Danmark og på at muliggøre konverteringen til biomasse på de kraftvarmeværker, der har gartnerier som en stor kundegruppe.

9 © Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 9 Fremtidsudsigterne To nye biomassefyrede blokke: –Amagerværket Blok 1: Ca. 70 MW el og 250 MJ/s fjernvarme, 100.000 tons halmpiller og 300.000 tons træpiller CO2- besparelse: 630.000 tons/år –Fynsværket Blok 8: Ca. 35 MW el og 87 MJ/s fjernvarme, 170.000 tons halm/år, CO2-besparelse: 245.000 tons/år Øvrige blokke har høj gennemsnitsalder –Usikker fremtid –Afhænger af kraftværkernes rolle i fremtidens energiforsyning –Levetidsforlængelser bliver næppe baseret på kul eller andre fossile brændsler, og hvis biomassekonvertering ikke vurderes at kunne blive rentabel på grund af rammebetingelserne, så………..


Download ppt "© Vattenfall AB 13. september 2010 Hans Jørgen Jensen 1 Biomasse på de centrale kraftvarmeværker – udfordringer og muligheder 1.De gode intentioner og."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google