Download præsentationen
1
Maltbygsorter, hvad efterspørger markedet
Maltbygsorter, hvad efterspørger markedet? Kim Jørgensen, Danish Malting Group A/S Maltbygsorter i DK Vinterbyg som maltbyg? Vigtige kvalitetsvariable for byg & malt Specielle egenskaber i byg til ølfremstilling
2
MALTBYGSORTER
3
Levetid af Bygsorter MALTBYG
4
Maltbygsorter Levetiden i DK er for kort
Eksportmarkedet kræver kendte sorter Mange bryggerier har en formel godkendelsesprocedure Der mangler en fornuftig dialog mellem Landbrug og Industri Den typiske levetid er 4-5 år – med undtagelser: Alexis, Barke og nu Prestige: år !! Sorter som kan dyrkes i flere områder er en fordel. Scarlett har haft en stor udbredelse DK, F, D, S, SF mm. Barke har været stor i DK, S, D Prestige er stor i DK, F mm. Sebastian slår an flere steder – men på vej ud af DK igen ? I f.eks. Frankrig har man et tæt samarbejde mellem forædler, kornfirmaer, malterier og bryggerier samt test institut (IFBM). Ingen maltbygsorter markedsføres fra Frankrig før hele kæden er godkendt! I Danmark ?? – God nok til grisefoder så er den god nok til malt !! Ny bygsort - Fremstilling af malt – Brygning af øl – Test af øl (stabilitet, smagsholdbarhed mm.) DET TAGER MIN MDR – DVS GODKENDELSESPROCEDURE OMKRING 1 ÅR!!
5
Markedsføring Maltbyg Avler
6
Markedsføring Maltbyg Malter Markedsføring????
Malter & Brygger vil være taknemmelig for bare lidt information….. SEBASTIAN Breeder: Sejet Plantbreeding I/S Pedigree: Viskosa x Lux First Listed: Denmark 2002
7
VINTERBYG
8
VINTERBYG MALTBYG Pris Der er en stor eksport af fransk Esterel
Maltere har billigt byg
9
KVALITETSVARIABLE
10
De 3 vigtigste Byg analyser
KVALITET Spiring Spiringsenergi
11
Enzymer skal dannes og endospermens cellevægge skal opløses
Modifikation KVALITET Spiring Enzymer skal dannes og endospermens cellevægge skal opløses Days
12
Spiring 5 dage KVALITET Spiring Høst 2003 har været det bedste.
Høst 2004 har været det dårligste.
13
God Maltbyg ! KVALITET Protein Protein indhold er under kontrol
i Maltbyg !
14
God Maltbyg ! KVALITET Fusarium
Traditionelt er der fokus på Fusarium pga. fare for overskumning ! Nu er der fokus på TOXINER og lovgivning er på vej for alle kendte: DON, Zealenone, Ochratoxin mm.
15
God Maltbyg ! KVALITET Kerne størrelse Store kerner Mere Stivelse
Mere Ekstrakt Flere øl
16
God Maltbyg ! KERNESTØRRELSE Høst 2005 Problematisk i ”dårlige år” !!
17
NYE EGENSKABER
18
Fra Lipoxygenase-1 til trans-2-nonenal
Maltning og Brygning Linoleic acid COOH LOX-1 9-HPODE Trans-2-nonenal (T2N) flavour threshold: ~ 0.05 ppb Trans-2-nonenal i øl
19
Total LOX activitet i byg
1.2 1 M3 generation Raw mutant 0.8 Total LOX activity (A595) 0.6 Number of kernels tested n=4 0.4 0.2 Barke D112 1 0.8 M5 generation 0.6 Total LOX activity (A595) 0.4 Number of kernels tested n=90 0.2 Barke D112
20
Malt kvalitet af null-lox D112 sammenlignet med Barke
21
Trans-2-nonenal udvikling
i øl under ældning 0.10 0.09 0.08 0.07 0.06 Free T2N conc. (ppb) 0.05 0.04 5 ppm SO2 0.03 0.02 4 ppm SO2 0.01 D112 Barke 0.00 Fresh 1 2 3 4 Weeks at 37°C
22
Smagsprofil analyse efter 12 mdr.
ved 20°C Barke Null-lox Scale of rating: 0 = not present, 5 = extreme
23
Udbytte af nye null-lox linier
Relative yield 2 locations x 3 replications Sebastian Barke D112 St.mix 1st Generation null-lox lines 2nd Generation null-lox lines
24
Fordel ved at anvende null-lox
byg i øl produktion Bedre smagsstabilitet Mindre behov for køling Længere holdbarhed Mindre behov for sulfit Presentation – 30’th EBC congress Prague 2005 Barley for production of flavour-stable beer. Birgitte Skadhauge, Carlsberg Research Centre
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.