Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

”Lejlighedsprojektet” Spar 10 Samarbejde mellem KE, Grøn Guide i Valby, Bispebjerg Miljøcenter, Agendacenter Sundbyøster og Agenda 21 Center Indre Nørrebro.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "”Lejlighedsprojektet” Spar 10 Samarbejde mellem KE, Grøn Guide i Valby, Bispebjerg Miljøcenter, Agendacenter Sundbyøster og Agenda 21 Center Indre Nørrebro."— Præsentationens transcript:

1 ”Lejlighedsprojektet” Spar 10 Samarbejde mellem KE, Grøn Guide i Valby, Bispebjerg Miljøcenter, Agendacenter Sundbyøster og Agenda 21 Center Indre Nørrebro Erfaringsseminar i Netværk for Lokale Agenda 21 Centre 30. marts Oplæg af Torben Forskov

2 Formål: Formålet med dette projekt er at gennemgå energi- og vandforbruget i et antal lejligheder med henblik på at foreslå konkrete besparelser. Formålet er endvidere at høste erfaringer med og udvikle værktøjer til brug for energirådgivning over for beboerne i lokalområder.

3 Udvælgelse 75 lejligheder 4 bydele, 4 samarbejdspartnere + KE Kendte samarbejdspartnere/boligforeninger (Valby, Nørrebro) Telefonkontakt (Sundbyøster, Bispebjerg)

4 Metode Tjeklister Udstyr Gaver Opfølgning Elmåler IR-temperaturmåler
Vandmåler Gaver Elspareskinne Sparepære Opfølgning 3 mdr. 1 år

5 Elforbrug Standbyforbrug Hvidevarer Belysning
PC (Playstation), scanner, højtaler, printer (elspareskinnen) Internetforbindelse Fjernsyn Musikanlæg Hvidevarer Køleskab/Fryser (lynfrys) Vaskemaskiner/Opvaskemaskiner Komfur/Ovn/Mikrobølgeovn Belysning Sparepærer Up-light Transformatorer til halogenlamper Up-light lampe ..

6 Elmåler Hvordan virker elmåleren - Læs mere her
Besparelse på 1600 kr. i en 2-værelses lejlighed                                                                                              Brian og Maria bor i en af de 18 lejligheder der i 2004 fik besøg af Agendacenter Sundbyøster, og her lød det, at de kunne spare 45 % alene på el-regningen. Det betyder en årlig besparelse på 1600 kr. De henvendte sig til centret, fordi de havde en mistanke om, at deres forbrug lå lidt højt. ”Men at vi kunne spare så mange penge, havde vi ikke regnet med” siger Brian og Maria. Den største besparelse lå i standbyforbruget. Her kunne de spare knap 1100 kr., og det var især deres fjernsyn og musik-anlæg der brugte meget strøm. Hvis apparaterne står standby i et helt år ville de hver især bruge for 270 kr. Men også en udskiftning af det gamle køleskab til et nyt og mere energirigtigt vil give dem en årlig besparelse på 500 kr. Spar el For mange er elforbruget det nemmeste at spare penge og gavne miljøet. Besparelserne ligger i en kombination af ændrede vaner og indkøb med omtanke, Ved besøgene medbragte vi en elmåler, der er både nem at bruge og ofte meget overbevisende. Den viser nemlig hvor meget elforbruget løber op i på et år, og hvor meget det koster, fx hvis fjernsynet altid står på standby. Når man har et gammelt køleskab eller en uplight lampe med 350 W pære stående mm. Klik på hhv. standbyforbrug, hvidevarer og belysning for at læse mere om de endelte besparelsesmuligheder. Lån selv en elmåler hos Agendacenter Sundbyøster og tjek dit elforbrug. Elmåler Hvordan virker elmåleren - Læs mere her                                                                                      

7 Individuel kontra fælles afregning
Vandforbrug Perlatorer Sparebruser 2-skyls toilet .. Individuel kontra fælles afregning Hvad er det vi kan måle ?

8 Eksempel på besparelse
                                                                                             Hvor meget kan du spare ved at udskifte et traditionelt 1-skyls toilet til et 2-skyls Det varierer hvor meget man bruger sit toilet, men hvis man regner med et behov på 4 små og et stort skyl pr. person pr. dag er besparelsen: 4 x (9-3) = 24 l/dag 1 x (9-6) = 3 l/dag Ialt 27 liter pr. person pr. dag. Set på årsbasis svarer det til 10 m3 per person. 10 m3 koster 300 kr. 2-skyls toilet En husholdning bruger meget vand på toiletbesøg, og vand er dyrt. Så det er vigtigt jævnligt at tjekke at ens toilet ikke løber. Er der uro i vandoverfladen, syden i rørene eller rust og kalk aflejringer, tyder det på at toilettet løber. Toilettet kan godt løbe uden at man kan se det, er man i tvivl kan man sikre sig ved at tage et stykke toiletpapir og holde ned langs bagsiden af toilettet. Bliver papiret vådt, løber toilettet. Man skal dog huske ikke at foretage testen lige efter at man har trukket ud. Opdager man at ens toilet løber, bør man få det lavet. Et toilet der løber spilder meget vand. Det kan nemt spilde 200 m3 om året, svarende til et spild på 6000 kr. Selvom dit toilet ikke er gået i stykker, og fungerer som det skal, kan det ofte godt betale sig at skifte et 1-skyls toilet ud med et 2-skyls toilet. Traditionelle toiletter skyller nemlig med 9 l. per gang., hvor de moderne 2-skyls toiletter skyller med henholdsvis 3 l. for et lille skyl og 6 l. for et stort skyl.

9 Varmeforbrug Ventilation Isolering Vinduer Supplerende varme Vaner
Mekanik Træk og gulv kulde Isolering Bag radiatorer Udvendig ? Vinduer Energiruder Fjernvarme Køling Supplerende varme Elvarme, radiator, strålevarme

10 Anette nyder sine nye energiruder
Eksempel på besparelse                                                                                              Anette nyder sine nye energiruder For nogle år siden udskiftede Anette Petersen 3 facaderuder i hendes hus med energiruder. ”Det gjorde en stor forskel for indeklimaet i mit hus da jeg udskiftede de gamle termoglas i de sydvendte vinduespartier. De nye energiglas isolerer bedre end jeg havde forventet, og der er næsten ingen træk fra glasfladen.” siger Anette. Anette valgte også at få lyddæmpere i ruderne og det har hun også været meget glad for. Anette siger også ”det bliver ikke varmere end tidligere, når solen om sommeren står lige på”, og det er selvom at glasfacaden er stor og vender mod syd. Afslutningsvis siger Anette ”Økonomisk set er prisforskellen på energiglas og almindelige termoglas så ubetydelig, når man sammenholder den med hvor meget bedre varmen i huset udnyttes”. Vinduer Vinduer består af en rude, som er et eller flere lag glas og en karm og en ramme, som er den indfatning, der holder ruden på plads. Karmen er den faste del, der sidder fast i huset og rammen er den bevægelige del, der gør at du kan åbne vinduet. Hvor godt et vindue isolerer, afhænger af både rude og karm / ramme. I dag består mange vinduer af et lag glas med en forsats-rude for, som er en rude man sætter for vinduet for at holde på varmen og som kan tages af om sommeren. Andre vinduer har termoruder, som er to almindelige glas, der i siderne er klæbet sammen omkring en metalprofil. I dag hedder standard termoruden, energiglas. Det betyder at det inderste glas er belagt med en meget tynd metalbelægning, den såkaldte lavmissionsbelægning. Denne belægning gør at indstrålingen er større end udstrålingen, man kan sige at ruden virker som en slags solfanger, der holder varmen inde. Derudover er rummet mellem de to lag glas fyldt med gas, typisk argongas, der medvirker til at gøre ruden endnu bedre isolerende. Læs mere om energivinduer på Desuden bruger man ofte betegnelsen funktionsglas. Det er glas, der kan lyddæmpe, solafskærme, brandbeskytte og forhindre indbrud, personskader og meget meget mere. Når man køber et funktionsglas vælger man selv egenskaberne. Vinduesrammerne har også betydning for vinduets sam-lede isolering. Forskellige materialer isolerer i større eller mindre grad, og prisen følger ofte kvaliteten.

11 Artikel i ”Byens Energi”
22. Marts 2005


Download ppt "”Lejlighedsprojektet” Spar 10 Samarbejde mellem KE, Grøn Guide i Valby, Bispebjerg Miljøcenter, Agendacenter Sundbyøster og Agenda 21 Center Indre Nørrebro."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google